Text/bild: Aleksandar Mladenovic


I slutet av augusti hölls den tredje upplagan av Geneva Watch Days – en klockmässa i Genève med både stora utställare som Breitling och BVLGARI samt en hel del independentmärken. Eqotime var på plats och tog del av flertalet nyheter som presenterades. Här finner ni del 1.


Arnold & Son

Första dagen inleddes med ett möte med Arnold & Son och Angelus. Det sistnämnda kan vi tyvärr inte dela några nyheter ifrån då det var under embargo. Arnold & Son imponerade dock framförallt med nya versioner av sin Luna Magna. Modellen introducerades 2021 och har världens största 3D-månfas i ett armbandsur om hela 12mm.

Detta år introducerades Luna Magna Ultimate II som är beprydd med diamanter och de exotiska Paraiba turmalinerna, en av världens mest eftersökta ädelstenar. Boetten mäter 44mm i diameter och är tillverkad i vitt guld samt beprydd med 7.62 karat av baguetteslipade diamanter. Urtavlan är utsmyckad med PVD-behandlade ruteniumkristaller för att matcha turmalinerna på månfasen. Månfasen består av lika delar briljantslipade diamanter och turmaliner, 161 stycken av varje.

Månfasen justeras enkelt via kronan och behöver bara justeras en gång var 122:a år om klockan är uppdragen under den tiden. Baksidan är naturligtvis öppen och visar det vackra urverket kaliber A&S1021 som är ett manuellt urverk med 90h gångreserv.
Klockan är limiterad till 8 exemplar med en prislapp om 199,000 schweziska franc och redan slutsåld. Faktum är att en och samma återförsäljare köpte alla 8 i ett svep.


Moser

Moser har på senare år blivit en av de mest efterfrågade märkena inom independent watchmaking. En lekfull approach genomsyrar hela varumärket och de gillar att sticka ut hakan emellanåt med deras välfinisherade klockor. Jag tänker inte minst på deras Swiss Alp Watch

Nyheten på Geneva Watch Days var deras Streamliner Tourbillon i roséguld med urtavla i vantablack. Denna klocka är ännu en modell i Streamliner-serien som introducerades år 2020 och där det återfinns både kronografer, evighetskalendrar och trehandare.

Vantablack är ett material som används flitigt av Moser och det är det svartaste av det svarta som går att åstadkomma då det absorberar 99.965% av allt ljus. Används inom försvars och rymdindustrin bland annat och sen ett par år tillbaka även i klockindustrin.

Modellen mäter 40mm i diameter och är 12,1mm tjock och bär förvånansvärt bra på handleden. Finish på boett och länk är utsökt och modellen i sig känns som en sådan man antingen älskar eller hatar. Redaktionen älskar den. Tavlans index är av så kallad ”sandwich” konstruktion och urverket är givetvis tillverkat in-house.

Det är ingen billig klocka, 109,000 schweiziska franc exklusive skatter. Men den är riktigt läcker…

Väl på plats passade vi även på att titta lite på Streamliner Flyback Chronograph Funky Blue och deras Streamliner Central Seconds Matrix Green. Kronografen är lite biffigare och mäter 42,3 x 14,2mm medan den gröntavlade trehandaren mäter 40 x 11,8mm.


De Bethune

Ett varumärke som inte går att missta för någonting annat är De Bethune. Många känner igen dom som ”klockorna som ser ut som rymdskepp”. Vi håller med. I år släpper man ett litet mindre rymdskepp i flottan, deras modell DB25 Perpetual Calendar återfinns nu i en lite mer human storlek om 40mm jämfört med storasyskonet som mäter 44mm.

Den nya klockan delar samma utseende som återfinns i den större modellen med massvis typiska detaljer som De Bethune är kända för så som den polerade boetten i titan, de blåa detaljerna på urtavlan, den sfäriska månfasen och de ihåliga bandhornen.

Boetten mäter relativt kompakta 40 x 11,3mm och nedan finns bilder på både den mindre och större varianten. Klockan är som sagt en evighetskalender med månfas med en ren och fin layout av urtavlan med guillochémönster gjort för hand. Urverket är naturligtvis tillverkat in-house och är fullspäckat med massa trevliga lösningar som De Bethune själva tagit fram.

Klockan har ett listpris om 12,5000CHF och kommer enbart att tillverkas i 15 exemplar per år.

På plats passade vi naturligtvis att ta en titt på några andra modeller så som DB28XP med tourbillon och deras välkända artikulerande bandhorn (de anpassar sig alltså för bärarens handled för att krama om den bättre) samt DB25 Starry Varius i titan och roséguld


Doxa

Vi tog en närmare titt på Doxa tidigare i år och gick igenom stora delar av deras kollektion hos Fredmans Ur som ni hittar här. Under Geneva Watch Days lanserade man två versioner av modellen Sub 300 Army. En modell som är en re-issue av tidigare militära dykarur från varumärket. Originalets historia har varit lite oklar och bara en handfull av Army-klockor från slutet av 1960 och början av 1970-talet har dykt upp genom åren. Det verkar så att klockorna som var avsedda för den schweiziska militären var svarta från början, dock ej PVD-behandlade, och som sedermera omvandlades till stålklockor då beläggningen nöttes bort.

Tidigare i år släppte man en limiterad upplaga med Watches of Switzerland som var i svart keramik och som sålde slut direkt. Nu lanserar man två versioner i stål: en med vridring i brons och grönt keramiskt inlägg samt en helt i stål med svart keramiskt inlägg. Dessa är inte limiterade, vilket är tur för vi tror de kommer vara väldigt populära.

Stålboetterna mäter 42,5 x 44,5mm och är 11,95mm tjocka. Urtavlan är riktigt läcker och är beige eller sandfärgad. Klockorna är tillgängliga på svart eller grönt gummi samt deras välkända beads of rice-länk i stål. Med klockan följer även ett NATO-band i samma kamouflage-mönster som den schweiziska armén använde vid tidpunkten samt ett travelcase som matchar NATO-bandet.

Prislappen startar på 2,050eur för den helt i stål och går upp till 2,290eur för modellen med bezel i brons på länk. Modellen när tillgänglig från mitten av oktober.


Oris

Oris har inte legat på latsidan i år utan har släppt flertalet intressanta nyheter. Bland annat tog vi en titt på deras ProPilot X tidigare i år som ni finner här.

Den största nyheten under Geneva Watch Days var introduktionen av Oris Divers Sixty-Five nu utrustad med deras in-house caliber 400. Klockan mäter som övriga klockor i serien 40mm i diameter men är nu utrustad med en mattsvart urtavla som levereras antingen på ett armband i stål eller ett svart läderband. Något annat som också är nytt för denna modell är att vridringsinlägget har en 12h-skala.

Urverket är en stor uppgradering från det tidigare urverket som tickade i Sixty-Five klockorna (Sellita SW200-1). Numera har man 120h gångreserv jämfört med tidigare 38h och även en mer precis tidshållning inom ramarna för COSC. Självklart får man även Oris generösa 10-års garanti som följer med alla klockor som har deras caliber 400.

Men det är inte bara Sixty-Five som får sig en uppdatering under GWD. Tre färgglada Aquis i damstorleken om 36,5mm presenterades likväl. Samtliga har urtavlor i pärlemor som ser riktigt bra ut. Modellerna kallas: Blush Pink, Aegean Blue och Seafoam Green.

Vi passade även på att ta en titt på de två nya Aquis i storleken 41,5mm med vridring i 18k guld som introducerades i början av sommaren som är utrustad med caliber 400 samt de nya perlonbanden till Cotton Candy modellerna.


Trilobe

Sist ut i del 2 är Trilobe, ett varumärke från Frankrike som går från klarhet till klarhet. Deras första modell, Les Matinaux, introducerades under 2018 och första gången jag kom i kontakt med varumärket var under Baselworld 2019. Mycket har hänt sedan dess, inte minst på urverkssidan då klockorna nu har ett urverk utvecklat med hjälp av den legendariska urmakaren Jean-François Mojon istället för tidigare ETA-kaliber med en modul för den cirkulära tidsvisningen.

Trilobes klockor avläses utifrån ytterkanten och in, med hjälp av företagets logotyp indikerar den via den yttersta ringen timmarna, följt av minut och sekund. Givet att minuterna enbart går att läsa av exakt var 5:e minut är dessa klockor inget för den personen som mäter gångavvikelsen på sina klockor varje dag. En lite mer avslappnad approach helt enkelt och det är verkligen vad Trilobe genomsyrar genom hela organisationen.

Nytt för i år är att modellen Nuit Fantastique (introducerades 2021) fått nya urtavlor – Dune och grön.

Vi passade även på att ta en titt på några av de övriga modellerna. Gemensamt för samtliga är att de kommer i två storlekar: 38,5 och 40,5mm. Boetterna tillverkas i antingen stål eller roséguld med undantag för ”Secret”-varianterna som tillverkas i titan eller roséguld.

Vad som är spännande med Secret-modellerna är att dessa kan personifieras och göras unik för varje kund. Man anger ett datum, år och klockslag och så får man himlen och stjärnorna exakt avbildade i hur deras position var vid det exakta tillfället.

Värstingmodellen Une Folle Journée är skeletterad och delar av urverket omarbetat för att det ska hända lite mer på tavelsidan av urverket. En riktigt häftig klocka som vid lansering verkligen väckte uppmärksamhet och satte Trilobe ännu mer på kartan.

Det ska bli spännande att följa deras resa!


Håll till godo för del 3!