Hands-on: Oris ProPilot X Calibre. 400

Text: Redaktionen
Foto: Aleksandar Mladenovic


Oris har hållit ett ordentligt tempo på senare år och presenterar allt från prisvärda klockor med 10-årsgaranti till nya modeller som tagits väl emot av entusiaster och samlare – Deras nya släpp ProPilot X Cal.400 är ytterligare ett exempel på att Oris är en tillverkare att räkna med och Eqotime har tagit en närmare titt.

Denna vecka på Watches and Wonders är en av årets huvudnyheter från Oris deras nya modell ProPilot X Cal .400, och i Onsdags presenterades modellen för allmän beskådan. Klockan i sig är en väldigt bärbar vardagsklocka inspirerad av Oris historia till flyget.

Eqotime fick hem klockan innan lansering för utvärdering och vi blev positivt överraskade.


Titanboett och matt urtavla

Oris ProPilot X Cal. 400

Första intrycket är att klockan har en modern look i blästrad titan. Designdetaljer som räfflad glasring (se vinkeln på mönstret) och krona bryter av snyggt resten av klockan. Boett och länk är mer sparsmakade med raka linjer och en mer industriell känsla, kombinationen fungerar väldigt bra.

Urtavlan är matt och för tankarna till äldre målade urtavlor där man tydligt kunde se hur färgen applicerats.

Med en boett och länk helt tillverkad i titan väger klockan väldigt lätt på armen om man jämför med en standard stålklocka i liknande format. Boetten mäter 39mm exklusive krona vilket är väl avvägd storlek som slinker in under manschetten vid behov, men fortfarande har en ordentligt närvaro på handleden. Då ProPilot X Cal.400 inte har fler komplikationer än datumen placerat i urtavlans nederkant så bygger den inte för mycket på höjden.


Modellen har en uppdaterad design på låset med ett ”lyftfunktion” som håller länken säkert på plats, och efter en viss vinkel öppnar sig låset när man ska ta sig av och på klockan.

Boettlock i glas ger god insyn i Oris In-house Kaliber 400. Urverket har en gångreserv på 120 timmar/ fem dagar och Oris erbjuder garanti upp till 10 år om man anmäler sitt köp på deras hemsida.

Oris ProPilot X Cal. 400

ProPilot X Calibre 400 finns tillgänglig i tre olika utföranden i basutbudet.

Mer information om Oris ProPilot X Cal .400 hittar ni på tillverkarens hemsida.


Tekniska specifikationer

Märke: Oris
Modell: ProPilot X Cal.400
Referensnummer: 4007778 7155720 01 TLC (blå urtavla)

Diameter: 39mm
Boettmaterial: Titan

Urtavla: Blå/Grå/Orange
Vattentäthet: 100m
Armband: Titan

Urverk: In-house Oris Calibre 400
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 120h
Uppvridning: Automatiskt