Text:: Britta Rossander & Mia Litström


Under Geneva Watch Days 2022 mötte Eqotimes Britta Rossander och Mia Litström en rad olika CEO’s för framstående varumärken. Näst på tur är Rolf Studer, CEO för Oris.


-Oris står för inkluderande lyx säger vd Rolf Studer och tillägger: 

-Jag har jobbar på Oris sedan 2006 och har aldrig ångrat mig. Vi gör klockor för människor som arbetar hårt för att tjäna sitt uppehälle och spendera sina pengar klokt.  

Samlargemenskapen är en stor del av Oris framgång idag. Visst har de alltid varit ett varumärke för de som som hyser en kärlek till klockor. Att samla var ju under många år mer en hobby för nördar och det är först på senare år det blivit en livsstil tack vare sociala medier. 

De tidigare samlarna, som ofta höll ihop i ganska slutna sällskap, fick plötsligt en global plattform med enorm räckvidd. Rolf menar att de positiva kommentarer som dessa personer gett om varumärket har hjälpte dem att nå ett större antal människor.

Rolf började på företagets kommunikationsavdelning och kom då närmast från Coca Cola. Och när han var ny på sin post träffade jag honom för första gången när vi skulle testa dykarklockor under vatten på Mallorca. Sedan dess har jag följt hans resa inom företaget till marknadschef för att sedan klättra till vd:posten. Att träffa honom på senaste Geneva Watch Days var som en speed-dating, vi fick fem minuters enskilt samtal, trots hans pressade schema och det var ett kärt återseende. 

Rolf har alltid haft en passion för saker som är välgjorda och menar att det är intressant att investera i något som följer med hela livet och vilket en mekanisk klocka ofta gör. Hans första klocka var en kronograf från Breitling, som dock inte fungerade, han fick den av sin far. Den plockades genast isär den vilket gick lätt, men det tog lång tid att att sätta ihop den, något som enligt honom själv lade grunden till hans fascination för mekaniska klockor. 

Om Oris kan man säga att de vill nå den genomsnittliga killen och tjejen som gillar klockor. De som vill ha en välgjord, genomtänkt, väldesignad schweizisk klocka som dessutom är nåbar prismässigt. 

På vilket sätt kan vi märka att du leder företaget idag?

-Genom att vi är ett starkt team, att vi gör saker tillsammans vilket har gjort det möjligt att uppnå det vi gjort under det senaste året. Att göra Oris ännu trevligare och kul, att få folk att le vilket jag tycker vi uppnått under te två senaste åren.

Är ni ett gladare företag nu?

-Ja – och från ett tekniskt perspektiv har det skett viktiga saker – vi har nu vårt eget inhouse verk som är antimagnetiskt – det är ett stort steg för oss som har blivit väldigt väl mottaget. 

Hur stor är dagens produktion?

-Som den schweizare jag är så talar jag inte i siffror men jag kan säga att förra året var vårt bästa hittills och vi är redan upp i det årets siffror, så vi är väldigt glada.

Vad har utmaningarna varit under den konstiga period vi just genomlevt?

-Det var verkligen knepigt men jag tror att eftersom vi på Oris lever väldigt nära våra olika communities att det varit lättare än för många andra. Vi har lyckats hålla kontakt, kunnat ”prata” med dem och har ett ständigt pågående utbyte. Pandemin gav oss möjlighet att vara i direktkontakt och kunna utbyta synpunkter med våra kunder det hjälpte oss att få ut vårt meddelande. Jag tror att det är därför som pandemin faktiska har hjälpt oss och vi har kunnat komma ut starkare – så nu är vi väldigt motiverade inför att ta nästa steg.

Kollektionen, som vi såg även på Watches & Wonders i våras är väldigt kvinnlig. Tidigare var det nästan bara klockor för män. Tycker du att ni nu nått de kvinnliga handlederna?

-Visst är det något som pågår och jag tror vi har nått mycket mer kvinnor nu än vad vi gjorde förut. Alla dessa färgstarka urtavlor har verkligen hjälpt till, de har gjort att kvinnor ser vad vi gör och de vi talar med säger att de uppskattar det.

Var det svårt att få återförsäljarna att ta de nya modellerna till sina hjärtan?

-Det var faktiskt inte alls särskilt svårt. Men som du vet är det en klocka idag det är inte ett dam- eller herrur som vi talar om. Män bär klockor med färgstarka urtavlor så som jag gör och kvinnor bär herrklockor så det spelar faktiskt ingen roll det viktiga för oss är att göra en tilltalande klocka

Hur ser framtiden ut?

-Om jag bara visste det skulle jag kunna berätta det, men som varumärke är vi idag i en väldigt bra position. Vi har mycket som komma skall inom den närmaste tiden. Vi har massor med idéer om klockor som ni kommer att kunna se under de kommande två åren både inom det tekniska men också inom olika teman. Jag är övertygad om att vi kommer att ha två goda år framför oss.


Läs mer om varumärket på deras hemsida