LVMH vrider runt kniven i ett redan sargat Baselworld. Nu tappar man ännu fler av sina huvudutställare.

Text: Britta Rossander


Som vi tidigare skrivit om här på Eqotime så är Baselworld hårt drabbat av avhopp. Och det fortsätter. LVMH gick officiellt ut i fredags med att de lämnar mässan 2021 till förmån för en presentation i Geneve i april koordinerad med de andra mässorna på plats. Den utlösande faktorn var informationen om Rolex, Tudors, Chopards och Chanels avhopp orkestrerat av Rolex.

LVMH (Zenith, Bvlgari, Hublot och Tag Heuer) menar att ett deltagande i Baselworld under nuvarande omständigheter inte skulle vara i paritet med vad de vill förmedla till inköpare, press och VIP-kunder.


Zeniths monter på Baselworld 2016.

– Vi är ledsna över att vi måste lämna detta drygt 100-åriga evenemang. Att möta hela schweiziska urbranschen på ett ställe under ett datum är en stor möjlighet, säger Stéphane Bianchi, VD för LVMH Watchmaking Division

– Vi ser fram emot att presentera oss i Genève även om vi ännu inte definierat formen, det är något som vi kommer precisera under de närmaste veckorna, säger Jean-Christophe Babin, VD Bvlgari.


Eqotime’s Britta Rossander & Jean-Christophe Babin, VD Bvlgari

Vi journalister är ju vana sedan ett antal år att möta en ganska aggressiv marknadsföring för LVMH’s märken i Genève under SIHH. Det har vart i presentationer på Hotel Kepinski och på den båt som Richmontgruppen till och från har som partybåt. För ett par år sedan fick LVMH nog av båten då det var storm i Genève och besökare ombord, då bland andra min kollega Lena från Ukraina, blev sjösjuka trots att den låg vid kaj. 

Det första riktigt stora nederlaget för Baselworld kom när Richemont drog sig ur och 1992 startade SIHH i Genève. De tyckte inte Basel svarade upp till den lyxnivå de ville arbeta från. Det andra kom för bara för två år sedan när Swatch Group drog sig ur. Efter det har avhoppen duggat tätt med till exempel Seiko för att kulminera med fem drakar förra veckan.

Omegas monter på Baselworld 2016

Det är inte klart om Baselworld kommer att göra en mindre show för de mindre märken som fortfarande vill delta men Baselworld kommer aldrig att kunna återhämta det de förlorat de senaste åren.  

En av de största frågorna nu är vad som kommer att hända med de många tiotals mindre klockmärken som litade på Baselworld för att nå kunder och media. Nu när mässan tappat sina huvudattraktioner kan det bli svårt att driva den vidare i mindre skala. Ingen vet om företaget bakom kommer vilja eller kunna genomföra en mässa för de mindre märkena som är i behov av en presentationsplats. Ett alternativ kan vara att flytta till Zürich, som har en bättre geografisk placering än Basel, och samarbeta med Swatch Group. En annan, kanske lite långsökt möjlighet, är att gå ihop med Art Basel som ägs av samma företag och som ockuperar samma lokaler.

Vad som kommer att ske med smyckesidan vet man idag inget om – från det hållet tiger man som muren. Eqotime återkommer i ämnet.