Rädda noshörningar med Hublot

Text: Britta Rossander


På nyheterna hör vi att den biologiska mångfalden är alltmer hotad. I många afrikanska länder är detta en påtaglig realitet. Särskilt för länder som Sydafrika där turism och safari är en central inkomstkälla för hela landet. Inkomster som också används för att bevara det rika djurlivet i nationalparkerna. Men när en nationell inkomstkälla kraftigt minskar i pandemins spår blir donationer viktigare än någonsin och djurskyddsorganisationer får ofta lita till privata donationer för att problemet inte ska eskalera. Klocktillverkaren Hublot tar ansvar på sitt sätt genom att med Med Big Bang Unico Sorai förnya sitt åtagande för bevarandet av noshörningar.

Det akuta problemet är att eftersom den sydafrikanska gränsen stängdes i slutet mars 2020 för att hindra spridningen av Covid19 kan tjuvjakten pågå i större skala än innan. Tidigare var det en ständig ström av utländska besökare ibland annat Krügerparken som med sin närvaro höll tjuvjägarna i schack. Nu, på grund av brist på rangers på grund av pandemin, kan de röra sig fritt utan bli upptäckta.


Kevin Pietersen, SORAI (Save Our Rhino Africa India)

Hublot har valt att ge sitt stöd till Kevin Pietersen och SORAI (Save Our Rhino Africa India) i och med en ny upplaga av Big Bang Unico SORAI. De önskar att 100 framtida klockköpare ska vilja vara med att stödja projektet. En rejäl del av priset för klockan kommer att gå direkt till Care for Wild. Det största noshörningsreservatet i världen som arbetar med stöd av SORAI.Care for Wild

Kevin Pietersen är grundare av SORAI på Care For Wild vilket är världens största fristad för noshörningsbarn och det är av största vikt att hans projekte kan fortsätta. Här räddas, rehabiliteras och frisätts noshörningar som blivit föräldrarlösa på grund av tjuvjakten.Organisationen arbetar resultatinriktat för att skydda noshörningen mot tjuvjakt vilket är det största hotet mot deras existens i Afrika. Jakten hade fram till virusutbrottet stadigt, men långsamt, minskat. Trots detta har under de senaste tio åren två tredjedelar av noshörningsbeståndet i Sydafrikas Kruger Park dödats av tjuvjägare. Den svarta noshörningen har i oroväckande hög takt minskat i antal och idag beräknas mindre än 500 finnas kvar.

– Det är vår plikt att stötta de som arbetar för att skydda hotade arter, särskilt den afrikanska noshörningen som befinner sig i ett kritiskt läge med risk för utrotning. Vi är glada över att kunna stödja Kevin Pietersen och SORAI, en rörelse som är avgörande för framtiden, säger Hublots vd Ricardo Guadalupe och fortsätter:– Varje dag är en kamp mot tiden för de team av specialister som räddar, rehabiliterar och släpper ut dessa noshörningar tillbaka till naturen. Vi vill inte förlora en av the Big Five!

En noshörning vars föräldrar dödats av tjuvskyttar har ingen chans att överleva på egen hand. Care for Wild räddar dessa noshörningar och låter dem växa upp i säkra miljöer, utrustade med 24-timmars videoövervakning och kommunikationsnätverk. De är övervakade av mobila enheter med hundar vars förare är utbildade för att gripa tjuvjägare. Uppdraget innehåller också att de omhändertagna djuren ska anpassas till ett liv i frihet i noshörningarna naturliga miljö.


Big Bang Unico SORAI

Big Bang Unico SORAI

Big Bang Unico SORAI är tillverkad i två gröna toner med keramisk boett och grönt kamouflagemönstrat band. Serien är limiterad till 100 exemplar och alla är graverade på bakboetten. Titta noga på R:et som har en noshörningens profil.


Big Bang Unico SORAI