Baselworld – när den värsta mardrömmen blev sann


Text: Britta Rossander


På bara några veckor har mattan för den största klockmässan ryckts undan. Igår, 14 april, lagom till eftermiddagsfikat kom pressreleasen utsänd av Rolex. Kollegorna i USA fick den till frukost och i Asien lär den ha kommit lagom till kvällsmaten. Rolex, Tudor, Patek Philippe, Chopard och Chanel hoppar av Baselworld 2021.

Klockan 19:29 svensk tid kom Baselworlds svar i form av en pressrelease full av indignation. Första meningen lyder:

“MCH Group (företaget som driver Baseworld och Art Basel) is surprised at the statements made regarding the Baselworld cancellation”

Såg de inte det komma? Är de totalt tondöva? Releasen känns som ett desperat försöka presentera nyheten om avhoppet som något annat än ett dödsfall. Men det kanske inte är en avrättning, bara slutet på det Baselworld vi känner idag.  Releasen slutar med orden:

Under de närmaste veckorna kommer MCH-gruppen att fatta beslut om fortsättningen av Baselworld och om investeringar i dess vidareutveckling som är inriktad på lång sikt”.

De avhoppande varumärkena kommer att arrangera en ny mässa i Genève på Palexpo i samarbete med Fondation de la Haute Horlogerie i början av april 2021 parallellt med Watches & Wonders. Datum och namn meddelas senare. Dock är det bestämt att de båda mässorna samarbetar så till vida att de ska ha gemensamma datum för att besökarna ska slippa resa till Schweiz flera gånger för att ta del av nyheterna. I meddelandet skriver man angående anledningen till avhoppet:

”ledningen för Baselworld har fattat ett antal beslut utan samråd med utställarna inklusive problemet med uppskjuten mässan till januari 2021 i kombination med dess oförmåga att uppfylla varumärkenas behov och förväntningar”.

 Den nya mässans mål är att:

”erbjuda bästa möjliga professionella plattform och en gemensam vision för att möta framtida utmaningar inom urmakarindustrin. Andra märken kan läggas till enligt villkor som ännu inte har definierats. Den nya mässan kommer främst riktas till detaljister, press och VIP-kunder”.

Jean-Frédéric Dufour, vd, Rolex och styrelseledamot, Montres Tudor säger ”Vi har deltagit i Baselworld sedan 1939. Tyvärr, med tanke på hur situationen utvecklats och de senaste besluten från MCH Group, har vi beslutat att dra oss ur. Efter diskussioner initierade av Rolex känns det naturligt att skapa något nytt med partners som delar vår vision”.

Thierry Stern, president, Patek Philippe säger: ”Beslutet att lämna Baselworld var inte lätt att ta för mig som fjärde generation av deltagande i detta traditionella evenemang. Men livet utvecklas, saker förändras och människor förändras, idag är Patek Philippe inte längre i linje med Baselworlds vision. Det har varit för många diskussioner och för många olösta problem, förtroendet finns inte längre. Därför har vi efter diskussioner med Rolex och i överenskommelse med de andra varumärkena beslutat att vara med om att skapa en unik händelse i Genève.

Frédéric Grangié, ordförande Chanel Watches & Fine Jewellery säger: ”Detta initiativ markerar en viktig milstolpe för Chanel Watchmaking och är en del av en långsiktig strategi. Den nya formen gör det möjligt för oss att presentera våra produkter i en miljö som möter vår kvalitetsstandard.Karl-Friedrich Scheufele, medordförande Chopard: ”Chopard ställde 1964 ut för första gången på Baselmässan med en monter på cirka 25 kvadratmeter. Efter noggrant övervägande har vår familj beslutat att stödja Rolex initiativ och avboka Baselworld. Genom den nya mässan i Genève, parallellt med Watches & Wonders, kan vi på ett bättre sätt möta upp våra partners och kunder.”

Jérôme Lambert, på uppdrag av Fondation de la Haute Horlogerie Council säger: ”Vi på Fondation de la Haute Horlogerie är glada över att välkomna en ny salong som kommer att stärka Watches & Wonders i Genève i början av april nästa år.”Intressant är att detta lämnar LVMH’s varumärken (Hublot, Tag Heuer, Zenith och Bvlgari samt kanske Chaumet) att regera i Hall 1 innanför entrédörrarna. Vi får se hur de kommer att hantera det. Bvlgaris vd Babin har ju jobbat för att Geneva Watch Days ska genomföras och vars datum just nu är 26 – 29 augusti. Tänker han driva det vidare? Kommer hans medvarumärken Urwerk, Ulysse Nardin, Breitling, de Bethune, Gerald Genta, Girard Perregaux, H. Moser & Cie och MB&F vara lojala?

Gnisslet som blev ett dån

Gnisslet mellan utställare och Baselworld har under de senaste åren varit påtagligt och den senaste ändringen av datum utan förankring hos utställarna verkar vara droppen som fick bägaren att rinna över. Intressant är att det verkar ha tagits snabba beslut om förändring, utan rädsla för att stå i rampljuset, något som vi inte brukar se från Rolex sida. Inte heller att de gör saker i samarbete med andra varumärken. Kanske håller de på att anpassa sig för en ny tid fylld av solidaritet?

Ett annat växande problem är staden Basel som aldrig varit särskilt tillmötesgående inför invasionen av internationella gäster. Ett begränsat antal hotellrum, högre priser för mat, dryck och boende under mässan. Stadens hotellägare har under många år kallats arroganta och man har ansett att de profiterat på besökare till Baselworld. Vi är många som tröttnat på att bli uppskörtade med skyhöga priser under mässdagarna. Det är en galen kostnad för de som arbetar i montrarna, kunderna och oss journalister.

Att det inte bara är de beslut som tagits utan förankring som ligger bakom den snabba reträtten från Baselworld visar ett stort missnöje från utställarnas sida när det gäller återbetalning för kostnader för en mässa som inte blir av. Det lär den 6:e april ha kommit ett brev formulerat i mycket skarpa ordalag till generaldirektören för Baselworld med slutklämmen:

”vi är rädda för att detta kommer att vara slutet för Baselworld, särskilt eftersom de datum som valts i januari 2021 inte är lämpliga för vår bransch”.Flykten från mässan började med Swatch groups avhopp. Nick Hayek menade att beslutet togs beroende på arrogans och snobberi från ledningen för Baselworld. När så Breitling med Georges Kern vid rodret året därpå beslutade att inte vara med kändes det som om början på slutet kom, i alla fall för klocksidan. För ungefär tio år sedan var det drygt 2 000 utställare – förra året landade det på 520 inklusive smycken, juveler, tillbehör, verktyg och kartonnage.

Fortsättning lär följa.


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0