Maurice Lacroix städar upp haven med #tide

Maurice Lacroix AIKON #tide

Att alla kan bidra på något sätt är ett motto Maurice Lacroix arbetar utifrån.

Att det ska vara färg på klockan i vår har vi sett hos många, och så är det även hos Marurice Lacroix som just nu lanserar den färgglada klockan Aikon #tide. Den kommer att göra haven lite renare eftersom materialet i klockorna är kasserat plastavfall från havet.  

Det var 2016 som Maurice Lacroix släppte serien Aikon 2016, och den har haft en strålande utveckling. Många tyckte att äntligen kom Maurice Lacroix med en klocka som alla kunde känna igen och i kollektionen hitta sin favorit. Inför de nya modellerna har företaget har ingått ett långsiktigt samarbete med #tide för att samla in plastflaskor från haven runt öar i Thailand, Indonesien och Filippinerna. De kommer att finansiera longtailbåtar och lager, utbildningsprogram för lokalbefolkningen samt utrustning.

De uppsamlade flaskorna sorteras, strimlas till flingor, tvättas och komprimeras nära insamlingsplatsen för att transporteras till #tides återvinningsanläggningar där flingorna förvandlas till granulat (små gryn) för att och sedan kombineras enligt ett icke offentligt recept med glasfiber.  

Återvunnen havsplast

Modellerna i #tide är tillverkade av återvunnen plast från havet i kombination med glasfiber. Det kompositmaterial som blandningen ger upphov till är dubbelt så hårt som standardplast och fem gånger mer motståndskraftigt mot repor och slitage. Boett, boettring, bakboett, krona och spänne är tillverkat av detta kompositmaterial och det går åt 17 flaskor till varje klocka och dess förpackning som till 100 % är gjord av #tide ocean material®.                      

Urtavlorna i serien har ett ”Vague du Jura”-motiv som är en hänvisning till havet. Boetten är 40 mm med safirglas och krona samt bakboett är skruvade så vattentätheten funkar ner till 100 meter. Det finns också referenser där index är satta med diamanter.  Ett Easy Strap Exchange-system gör att bäraren själv lätt kan byta band utan verktyg. I boetten sitter ett quartzverk med fem års garanti. 

Maurice Lacroix AIKON #tide
Maurice Lacroix AIKON #tide

Det händer ibland när en individ eller ett företag försöker göra en positiv förändring för klimatet att kritiker deklarerar: ”Det där blir bara en droppe i havet”. 

-Om vi håller oss apatiska till klimatförändringarna och aldrig tar itu med de utmaningar som planeten står inför har vi problem. Med #tide och vårt jobb kommer vi att bidra till lite renare hav och spela en liten roll för att göra planeten lite bättre. Vi arbetar enligt talesättet: att det är droppen som urholkar berget säger man från Maurice Lacroix

Text: Britta Rossander Bild: Maurice Lacroix