Guide: 5 dressade klockor för alla plånböcker

Text: Aleksandar Mladenovic


I denna guide listar vi på Eqotime 5 klockor av dressad karaktär för alla plånböcker och budgetar!


Grand Seiko SBGW231

Grand Seiko behöver ingen närmare introduktion. Den japanska tillverkaren är välkända för sin höga finish till en förhållandevis rimlig prislapp.

Denna modell, SBGW231, är en väldigt populär sådan från deras utbud. Med en diameter om 37mm (37,3mm för att vara exakt) och en ren estetik på urtavlan där inget annat än deras logotyp återfinns matchat med en cremefärgad urtavla. En extremt populär modell från deras Elegance-kollektion. Urtavlan och boetten i stål gör det tacksamt att matcha denna klocka med en rad olika armband beroende på humör, allt från ett mer dressat mörkbrunt band i alligatorskinn till en lite med nedklädd approach med ett kalvskinnsband i exempelvis taupe.

Med en väl avvägd storlek, deras välkända manuella in-house kaliber med 72 timmars gångreserv och en ren urtavla gör Grand Seiko SBGW231 till ett grymt allround alternativ som går att både klä upp och klä ner beroende på tillfälle. Listpris för klockan är 49,950kr.

Läs mer om klockan hos Grand Seiko


Cartier Santos Dumont WSSA0046

En intressant nyhet från Cartier som presenterades under Watches & Wonders 2022 och som vi skrev lite mer om här.

Klockan finns i tre utföranden: stål, roséguld och platina där de två sistnämnda är limiterade upplagor och där den vi fokuserar på här är en del av ordinarie sortiment.

Inuti stålboetten som är utsmyckad med lackerade bandhorn och glasring som mäter 31,4 x 43,5mm tickar det manuella 430 MC (baserat på Piaget 430P). Tack vare detta tunna verk mäter klockan enbart 7,3mm vilket bidrar till dess eleganta framtoning.

Listpris har höjts något sen den senaste prisuppgiften vi har och bör i dagsläget vara någonstans mellan 70,000 – 75,000kr.


NOMOS Glashütte Ludwig 33 duo

Det mest plånboksvänliga alternativet hittar vi hos NOMOS Glashütte, en tillverkare vi skriver mycket om här på Eqotime och som levererar väldigt hög kvalitet och finish för en rimlig prislapp.

Modellen Ludwig 33 är en avskalad modell i sann NOMOS-anda. Den mäter precis som namnet skvallrar om 33mm i diameter men tack vare de långa och raka bandhornen som återfinns i flertalet av NOMOS-modeller så lär den upplevas något större på handleden.

Vad vi gillar med modellen Ludwig är att man valt en vit emaljerad tavla (där det också finns en variant i silver) och där man kan välja om man vill ha med eller utan subsekund. Tack vare deras in-house kaliber Alpha.2 som är manuell har man kunnat hålla ner tjockleken till enbart 6,5mm.
Storleken gör den även bärbar för lite mindre kvinnliga handleder, sharing is caring!

Prislappen för NOMOS Glashütte Ludwig 33 duo är 1,060 euro och ni kan läsa mer om modellen här.


Longines Master Collection 190th anniversary

En modell vi bekantade oss med tidigare i år är Longines Master Collection 190th anniversary. Modellen lanserades i samband med att Longines i år fyller 190 år.

Här kombineras en lite större boett om 40mm i stål med en utsökt sandblästrad urtavla i silver med graverade så kallade Breguet numerals. De blånerade visarna bidrar till både en elegant touch som till god läsbarhet.

Inuti boetten tickar ett automatiskt urverk och man har lyckats hålla ner tjockleken till under 10mm (9,35mm) vilket gör att klockan fint glider in under skjortmanschetten.

Svenskt listpris för Longines Master Collection 190th anniversary är humana 24,900kr.


Armin Strom Tribute 1 Rose Gold Edition

För den som söker något lite mer ovanligt och extravagant vill vi slå ett slag för Armin Stroms senaste modell Tribute 1.

Varumärket bekantade vi oss närmare med tidigare i år hos deras svenska återförsäljare INDP Watches där vi tog en titt på stora delar av deras kollektion och även pratade med deras ägare Serge Michel.

Modellen är en nytolkning på en dressklocka med tydligt Armin Strom DNA. Något de är välkända för är deras skeletterade klockor och även här finns inslag av detta då fjäderhuset och dess brygga är synligt på urtavlan. Den återfinns både i stål och i roséguld där vi valt att fokusera på versionen i ädelmetall.

Boetten är tillverkad i roséguld och mäter 38mm i diameter med väldigt hög finish både på boett, urtavla och naturligtvis urverket. Inuti den 9,38mm tjocka boetten tickar deras in-house kaliber med hela 100 timmars gångreserv.

Prislappen för Armin Strom Tribute 1 Rose Gold är 300,000 kr och den är limiterad till 100 exemplar, kontakta INDP Watches om ni är intresserade av klockan och läs mer om den hos Armin Strom.