Bildspecial: Armin Strom hos INDP Watches

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Armin Strom är en legend inom klockindustrin. Framförallt är han känd för att vara en av de främsta när det kommer till ”skelettering” av klockor. Under ett besök hos INDP Watches som är auktoriserad återförsäljare i Sverige så fick vi på Eqotime ta en närmare titt på kollektionen.

Näst på tur efter vårt initiala besök hos INDP Watches på Karlavägen i Stockholm där vi tog en titt på Czapek är alltså Armin Strom. Låt oss ta en närmare titt på varumärket och den nuvarande kollektionen.


INDP Watches

Företaget startades för att främja independent watchmaking i Sverige och Norden. I ett nybyggt showroom på Karlavägen i Stockholm kommer det inom kort att erbjudas allt ifrån Czapek, Blaken, Arnold & Son, Bovet, Armin Strom, Angelus och Franck Muller -klockor, till konst från Richard Orlinski. Bakom INDP Watches står ett gäng independent-entusiaster som vill få upp intresset för independent watchmaking. INDP Watches är auktoriserad återförsäljare för alla varumärken de saluför, men kan även vara behjälpliga i frågor kring andra varumärken från independent-världen. Många andra tillverkare tillkommer under året, så håll ögonen öppna och följ dem på Instagram.

I ett tidigare inlägg intervjuade Eqotimes Britta Rossander Armin Stroms ägare Serge Michel och där kan ni även läsa mer om varumärkets historia.

Låt oss ta en närmare titt på kollektionerna!


System 78

Denna kollektion innehåller en rad olika modeller och är Armin Stroms tolkning av haute horlogerie i sin renaste form med deras egna DNA och formspråk. Kollektionen rymmer i dagsläget följande modeller: Orbit, Gravity Equal Force, Tribute 1 och Lady Beat.

Orbit är en av de senaste modellerna och är varumärkets svar på en sportklocka i stål med integererad länk. Men det är inte vilken sportklocka som helst, datumvisningen sker på ett väldigt innovativt och intressant sätt. Vid en första, snabb, anblick så kan man tro att det keramiska vridringsinlägget är en traditionell dykring eller GMT. Så är inte fallet. Ringen har nämligen markeringar från 1-31 för månadernas datum. Vad som är än mer intressant är att klockan har en ”date on demand”-funktion vilket innebär att man kan välja om man vill att dagens datum visas genom visaren med röd spets. Detta är första gången i historien som ett datum indikeras på detta sett med den funktionen. Datumvisningen aktiveras eller inaktiveras genom tryckknappen klockan 10 och justeras genom att använda ett litet verktyg.

I övrigt känner vi igen designen på klockan från övrigt sortiment med en subtavla som är ocentrerad och de tre bryggorna som ses från tavelsidan på klockan.

Länken är i stål och integrerad med boetten och varvar borstade och polerade ytor.

Boettens diameter mäter 43,4mm är 12,6mm tjock, har en längd på 48,96mm och är vattentät ner till 50m.

Just nu återfinns Orbit endast i deras så kallade ”First Edition” och alla 25 exemplar är slutsålda.


Gravity Equal Force är den näst största modellserien inom kollektionen med sina 5 olika modeller. Klockorna är de första med automatisk uppdragning och ”constant force transmission” vilket innebär att balanshjulet konstant matas med kraft vilket möjliggör bättre precision.

Precis som på Orbit är urtavlan ocentrerad och bryggorna synliga i klassisk Armin Strom anda. Vi tittade närmare på tre olika modeller: Manufacture Edition Black, Manufacture Edition Rose Gold och en personlig favorit nämligen Ultimate Sapphire. Dessa har en urverksplatta med guillochemönster tillverkade av en av de mest välkända namnen inom haute horlogerie nämligen Kari Voutilainen.

Klockorna mäter 41mm i diameter och är 12,65mm tjocka. Längden från bandhorn till bandhorn är på 48,09mm och de sitter faktiskt rätt bra även på smalare handled (min är 16,5cm).



Näst på tur är Lady Beat, deras första damklocka. Med sin mindre diameter på 38mm och mjukare, runda former så riktar den sig tydligt mot en kvinnlig målgrupp. Det intressanta är dock att enligt uppgift är denna typ av klocka starkt efterfrågad hos män också, dock med lite mindre feminina designelement. Det ska bli intressant att se hur denna modell utvecklas över tid.

Med sin tjocklek på 11,85mm och längd på 38,85mm så är det inte en helt tokig storlek för män med lite mindre handleder. Tanken av en Lady Beat på handleden är inte helt främmande för undertecknad med ett par justeringar på designen.

Sist ut från System 78 kollektionen är Armin Stroms tolkning av en manuell dressklocka – Tribute 1. Denna modell återfinns i 8 olika versioner där merparten är utrustade med så kallade California dials. Tyvärr för oss har denna modell varit väldigt het och det fanns inga klockor att tillgå till besöket. Personligen är jag väldigt nyfiken på denna modell. Boetten mäter 38mm, är 9,38mm tjock och har en längd på 44,35mm. Inuti tickar ett manuellt urverk med 100h gångreserv. Med en prislapp på 13,900CHF är detta deras instegsklocka och ett smart sätt att få folk att bli ”bitna” av varumärket.

INDP Watches kommer att få in modellen senare i år och troligtvis kommer det komma en djupdykning i denna specifika modell när den landat i Sverige.


Resonance

Denna kollektion är nog den som är starkast förknippad med Armin Strom i modern tid. Ur en teknisk synvinkel är detta deras största framsteg inom urmakeri. Det fysiska fenomenet resonans har urmakare försökt bemästra under 400 år och knappt en handfull har lyckats.

Armin Strom har utvecklat en patenterad ”Resonance clutch spring” som länkar de två oscillatorerna för ett snabbt och stabilt resonanstillstånd. Nedan följer en kort men informativ video om hur tekniken fungerar.

Vi fick bekanta oss närmare med Pure Resonance och Mirrored Force Resonance, båda i roseguld.

Pure Resonance mäter 42mm i diameter, har en tjocklek på 12mm och är 48,57mm lång medan Mirrored Force Resonance är 43mm i diameter och 11,55mm tjock med samma längd.

Vad Mirrored Force Resonance har som inte Pure Resonance har är två subsekunder. Med tryckknappen klockan två nollställs bägge och det tar bara ett par minuter innan de är synkroniserade. Ganska coolt partytrick.

Det är inte ofta jag ser min kollega Albin tappa hakan när det handlar om klockor men när han fick prova på Pure Resonance på handleden med den magiska guillochetavlan signerad herr Voutilainen så gjorde han just det.


Masterpiece

Sist, men absolut inte minst, fick vi titta närmare på två klockor ur deras Masterpiece-kollektion. Modellen är deras Dual Time Resonance i titan och vitt guld. Första gången jag träffade Armin Strom var 2019 och då hade de precis lanserat samma modell fast helt i safirglas. Ett mäktigt första möte.

Precis som namnet skvallrar om så visar klockorna två tidszoner, genom två separata urverk som är sammanlänkade och synkande genom deras patenterade resonance clutch spring. Urverket har manuellt uppdrag och en gångreserv 110h. Mellan de två urtavlorna finns en indikator för dag/natt för varje urverk.

Detta är inga små pjäser, framförallt den i vitt guld väger ungefär som ett mjölkpaket och det var en häftig känsla att prova dessa ur på handleden. Måtten är som följande, 59 mm x 43,4mm med en tjocklek på 15mm och en längd på 54,3mm.

Eqotime uppskattade pratstunden med Serge från Armin Strom och klockorna är välfinisherade och erbjuder ett intressant designspråk med högteknologiska lösningar. För att komma i kontakt med INDP Watches kan ni kontakta dem här , ring på +4687647710 eller maila direkt på info@indp.se