Geneva Watch Days: Armin Strom, Czapek & De Bethune

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Eqotimes redaktion jobbade febrilt på olika fronter under Geneva Watch Days och i detta inlägg tar vi en närmare titt på nyheter från Armin Strom, Czapek & De Bethune.


Armin Strom One Week First Edition

Armin Strom är ett varumärke vi skrivit om tidigare på Eqotime och det är ett varumärke som finns tillgängligt på den svenska marknaden genom deras auktoriserade återförsäljare INDP Watches.

Nyheten som presenterades på Geneva Watch Days är den helt nya modellen One Week och i vanlig ordning tillverkas den första upplagan i en limiterad sådan om 25 exemplar, deras så kallade First Edition.

One Week är en nytolkning av Armin Stroms första urverk som de tillverkade 2010 och känner man till varumärket så känner man genast igen klockan som just en Armin Strom. Modellen påminner mycket om deras modell Orbit till utseendet då det är en klocka med boett och länk i rostfritt stål.

Klockan mäter 41mm i diameter och är 10,6mm tjock med en längd på 46,2mm – en bärbar klocka även på en mindre handled. Den skeletterade urtavlan har PVD-behandlad basplatta och bryggor i ljusblå kulör och den uppmärksamme märker något som sticker ut från tidigare modeller ifrån varumärket – tim och minutvisare är centrerade ”som vanligt” då Armin Strom är kände för att ha ocentrerad tidsvisning. Klockan 2 och 4 återfinns de dubbla fjäderhusen och klockan 9 subsekunden.

Gångreserven uppgår till 7 dagar därav namnet One Week och den indikeras klockan 10 genom ett konsystem (som i gamla fickur), där skivan åker upp mott glaset när klockan är fullt uppdragen. Finishen håller i vanlig ordning väldigt hög standard och det är lätt att fastna i alla klockans vackra detaljer.

Priset är 32 000 CHF och modellen är limiterad till 25 exemplar. 


Czapek Place Vendôme Complicité

Ett annat varumärke som vi besökte och som även detta finns representerat på svensk mark hos INDP Watches är Czapek. Den nya modellen Vendôme Complicité har skeletterad urtavla med dubbla ankarhjul synliga klockan halv 5 och halv 8. Idén för klockan föddes redan 2018 och det är en evolution av två tidigare modeller: Quai des Bergues & Place Vendôme. Det var dock lättare sagt än gjort att tillverka och konstruera detta urverk och Bernhard Lederer, välkänd urmakare inom dessa kretsar, fick uppdraget att lösa det tekniska.

Modellen lanseras i två versioner: en i roséguld och en i vitt guld. Boetten mäter 41,8mm i diameter och är 13,3mm tjock inklusive det väldigt höga och välvda safirglaset som skapar en maffig effekt.
Calibre 8 har en gångreserv på 72 timmar och är vackert finisherat.

Priset är 1,250,000 kronor och vardera modell är limiterad till 100 klockor.


De Bethune DB28XP Kind of Blue

De Bethune tillverkar bokstavligen rymdskepp till klockor. Som så ofta med independent tillverkare så är det antingen ett utseende man älskar, eller ogillar starkt.

DB28 är en av deras mest kända modeller och nyheten, DB28XP – där XP står för extra plat eller helt enkelt ultra-tunn – är en uppdaterad version av DB28 som släpptes 2018. Den 43mm stora boetten mäter enbart 8,5mm i tjocklek och är tillverkad i grade 5 titan som har blånerats och polerats. Klockan har även artikulerande bandhorn för att bättre krama om bärarens handled.

Urverket, in-house DB2115V12, är ett manuellt sådant med en rad uppfinningar och patent som tillhör De Bethune, har dubbla fjäderhus och en gångreserv på 6 dagar.

Priset är 125,000 USD och är limiterad till 25 exemplar.