Text/foto: Mia Litström


Grand Seiko går det riktigt bra för och under Watches and Wonders presenterade de härliga nyheter där en av dem är mycket elegant och tidlös, en som är mer sportig och en tredje som visar på deras ypperliga kunskap inom urmakerikonsten. 


Grand Seiko Evolution 9 Collection SLGW002 Limited edition & SLGW003

Det är inspiration från deras tidigare 44GA från 1967 som gör denna klocka till en mycket elegant och slimmad modell som passar perfekt till dressade tillfällen. Är i storlek 38 mm med en höjd på 9.95 mm. Urtavlan är inspirerad av de smala vita björkarna som trivs i norra delen av Japan och som växer i överflöd nära Grand Seiko Studio Shizukuishi. Klockan finns i två versionen där den ena är i titan  som är deras egen legering som heter Brilliant Hard Titanium som är något ljusare än det traditionella titanet. Positivt med just titan är att klockan är otrolig lätt att bära, resistent mot korrosion och reptålig. 

Den andra versionen är i vackert roséguld med samma vita björkinspirerade urtavla med timmarkeringar samt visare också i roséguld. Den är limiterad till 80 exemplar. Klockorna har ett manuellt urverk, kaliber 9SA4, som är en vidareutveckling av den egna kalibern 9SA5. Det nya urverket har en kraftreserv upp till 80 timmar och är vattentät till 30 meter. Baksidan är öppen där man också kan se nivån på kraftreserven. Och som alltid med Grand Seiko är det också en fröjd att se den öppna baksidan som visar det fina hantverket i urverket samt hur vackert de har dekorerat delarna. Armbanden är i brunt eller svart krokodilskinn med vikspänne. Dessa två klockor är otroligt tidlösa och det vita björkmönstret är en riktig fullträff.

Priset för den i roséguld är 49 500 euro SLGWW002 limiterad till 80 exemplar och för den i titan 11 700 euro SLGW003. Tillgängliga från augusti i deras egna butiker. 


Grand Seiko Sport Collection Caliber 9R 20th Anniversary Limited Edition ref. SBGC275

Detta är en rejäl och tuff GMT-klocka med häftig och annorlunda färg på urtavlan som har en varm röd ton med mönster som ska påminna om solens reflektion på Hotakabergen i Japan i Shinshu regionen där delar av Grand Seikos produktion ligger. Både boett och länk är i titan så den är härlig lätt att bära trots sin rejäla storlek på 44,5 mm och höjd på 16.8 mm. 

Den har ett automatverk, Spring Drive Chronograph GMT kaliber 9R96, som har en kraftreserv på 72 timmar och är vattentät till 200 meter. Visarna och timmarkeringarna har luminiserande material som lyser grönt och GMT-visaren och siffrorna på boettringen lyser i blått. Baksidan är öppen där man ser rotorn som är snyggt dekorerad med deras lejonemblem i guld. En läcker kronograf med GMT som har en speciell färg som inte är för alla men för de som tycker om lite mer annorlunda färger och gärna bär en klocka i titan är denna riktigt bra.Grand Seiko Kodo Constant-force Tourbillon SLGT005

Grand Seikos häftigaste Masterpiece lyste upp på ett härligt sätt. En mycket avancerad och exklusiv klocka som roligt nog fått ett gräddvitt armband i krokodilskinn. Kodo Constant-Force Tourbillon gjorde succé när den lanserades för första gången 2022 och har blivit hyllad genom att vinna olika priser. 

För första gången använder sig Grand Seiko av blå safirer i stället för rubiner till urverket som det vanligtvis är, det är små förändringar men tillför en spännande detalj på klockan.

Boettens innerdel är i platina och den yttre delen i titanet Brilliant Hard Titanium. Storleken är 43.8 mm med en höjd på 12.9 mm. Och det här är klockan som är mycket intressant att titta på för urverket är spännande med sitt så kallade Constant-force, (konstant kraftmekanism) som tillsammans med en tourbillon är placerade som en enhet på en enda axel. Urverket är manuellt, kaliber 9ST1, som har en kraftreserv upp till 72 timmar och är vattentätt till 100 m. 

Klockan är designad och monterad av ett speciellt team hos Grand Seiko i deras Atelier Ginza som är en kreativ studio där de skapar och tar fram unika klockor för kunder. Alla klockor som produceras där har en logotyp av Atelier Ginza ingraverad på urverket.  Klockans läderarmband är speciellt behandlat enligt samma traditionella sätt som en gång användes i samurajrustningar. Men den här gången togs det fram en ny vit färg specifikt för den nya Kodo-modellen. Det vita armbandet tillverkas genom garvning med naturliga material för att sedan noggrant handmålas med lager av vit urushi-lack för att skapa en djup glans och en unik textur. Ett krokodilarmband i grått medföljer också till klockan.

Limiterad till 20 exemplar och priset är 385 000 euro och den kommer endast säljas i deras egna butiker med start i december. 


Läs mer om klockorna hos Grand Seiko