Hands-on: Longines Master Collection 190th anniversary

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Longines fyller 190 år och firar detta genom att släppa tre nyheter i deras Master Collection som är tydligt inspirerade av deras arv med eleganta detaljer. Eqotime fick bekanta sig med en av de tre nyheterna tidigare i år och vi gillar vad vi ser.


The basics

Longines har en anrik historia och är ett av branschens mest respekterade varumärken. I år fyller man hela 190 år och lanserar tre modeller inom Master Collection-kollektionen med tydlig inspiration av deras förflutna. Eleganta boetter med detaljer som Breguet-index och blånerade visare är en nickning till dess historia.

Tre modeller introduceras i tre olika metaller: rosfritt stål, 18k gult guld och 18k roséguld. Vi fick tidigare i år tjuvkika på den förstnämnda modellen och vi gillade vad vi såg. Vad som är gemensamt för samtliga tre är den 40mm stora boetten med en tjocklek om 9,35mm och det automatiska urverket L888.5 (ETA A31.L01) med 72h gångreserv.

Urtavlorna skiljer i sin finish mellan versionerna, den i rostfritt stål och roséguld har en sandblästrad urtavla medan den i gult guld har en vertikalt borstad finish. På versionerna i ädelmetall matchar visare och index boettmaterialet medan på den i stål har man valt blånerade visare för tydligare kontrast mot den silverfärgade urtavlan.


En annan skillnad är att de i ädelmetall är limiterade och numrerade, 190 exemplar i varje metall, medan den i stål är olimiterad.

Om vi fördjupar oss ytterligare i stålmodellen så måste vi verkligen lyfta på hatten och berömma Longines för den riktigt trevliga urtavlan. Den sandblästrade finishen tillsammans med de graverade Breguet-indexen ger klockan ett mycket härligt djup och den känns verkligen levande på handleden. Tyvärr har vi inte haft möjligheten att se de andra två i verkligheten, men även där tycker vi att det var ett bra beslut att gå för en borstad finish och att man helt undvikit den mer vanliga sunburstfinishen. Klockan andas helt klart mer vintage och blir inte lika ”blingiga” när man väljer mattare finish på tavlan som man gjort i dessa fall.

Urverket är det väl beprövade L888.5 som sitter i flertalet andra modeller från Longines. Urverket går att beskåda genom bakboettens safirglas och det tickar på med 25,200 bph. Balansfjädern är tillverkad i kisel för att bättre motstå magnetism och gångreserven uppgår till ca. 72h.

Klockorna levereras på läderband i alligatorskinn med så kallad ”soft touch”. Exakt vad det innebär är vi osäkra på, men bandet känns väldigt trevligt i handen, nästan lite silkesaktigt, och är inte alls lika stelt som alligatorband kan vara innan man hunnit använda dom en del. Låset är ett viklås med Longines logotyp på spännet som öppnas genom tryckknapparna på sidan. Den grå färgen passar bra till samtliga tre modeller och ger en trevlig helhet.


På handleden

Den enda kritiken vi har mot klockan är storleken, här hade vi gärna sett att man kommit ner ytterligare lite i storleken vad gäller klockans diameter. Framförallt då klockan är så pass vintageinspirerad, men även då vi vet att efterfrågan för mer traditionella boettstorlekar börjar efterfrågas allt mer. Longines Spirit i den mindre storleken, 37mm, är omåttligt populär och en klocka med denna design hade känts lite mer ”hemma” i en mindre storlek.

Diameter till trots, så är klockan väldigt elegant i sin utformning och dess tunnhet gör att den enkelt smiter under skjortmanschetten.


Sammanfattande tankar

I vår mening får man väldigt mycket klocka för pengen, specifikt vad gäller modellen i stål. En väldigt fin och välbearbetad urtavla som osar elegans tillsammans med ett välbeprövat automatiskt urverk för precis under 25,000kr känns slagkraftigt. Vi hade som sagt inte haft något emot att klockan kunde varit ett par millimeter mindre, men vi på redaktionen är även ganska konservativt lagda vad gäller klockors storlek. Sammantaget känns modellen som ett väldigt bra erbjudande där de 190 exemplar i ädelmetall lär försvinna snabbt till de mest dedikerade samlarna av Longiens.

För mer information om klockan, besök Longines hemsida


Tekniska specifikationer

Märke: Longines
Modell: Master Collection 190th anniversary
Referensnummer: L2.793.4.73.2 (stål), L2.793.6.73.2 (gult guld), L2.793.8.73.2 (roséguld)

Diameter: 40mm
Tjocklek: 9,35mm
Boettmaterial: Stål, 18k gult guld, 18k roséguld

Urtavla: Silver sandblästrad eller borstad grå samt borstad mörkgrå med graverade index
Vattentäthet: 30m
Armband: Läderband i alligatorskinn med viklås i stål samt törnlås i gult respektive roséguld

Urverk: Longines L888.5 (bas ETA ETA A31.L01)
Komplikationer: –
Gångreserv: 72h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 24,900kr i stål (ej limiterad), 125,000kr i ädelmetall (limiterade till 190 exemplar styck)