Glamour för gement folk – Baume & Mercier Riviera firar 50 år

Text: Filip Ericsson


Under 2023 fyller Baume & Merciers kända lyxsportklocka Riviera ett halvt sekel. Modellen återuppstod 2021 och det Richemont-ägda märket planerar förstås något trevligt för att fira sin legendar. Inför den stundande nyheten berättar Eqotime historien om Baumes lyckosamma 70-talssatsning.  

Riviera var före Chopard St. Moritz, Ebel Sport Classic och Omega Seamaster Polaris i den undervegetation av lövtunna, kvartsdrivna lyxsportklockor för normalt folk som uppkommit i kölvattnet av det svindyra armbandsur som startade hela genren: Audemars Piguet Royal Oak.  

Baume & Mercier Riviera utkom endast ett år efter att nämnda Royal Oak chockerat världen med sin egensinniga form och integrerade länk. Den var följaktligen också flera år snabbare ut på marknaden än de övriga två spelarna i den så kallade heliga treenigheten i form av Patek Philippe Nautilus och Vacheron Constantin 222.  

Mot den bakgrunden kan man då kanske hävda att Riviera skapade ett alldeles eget segment precis som den så mycket dyrare Royal Oak hade gjort året innan; instegsvarianten av den ohemult dyra lyxsportklockan. Lika egen i uttrycket och med samma typ av integrerade länk men med batteridrivet urverk och en prisklass många gånger under den som Royal Oak rörde sig i. 

Ändå lyckades Riviera utstråla en så hög grad av glamour att den knappast gjorde bort sig ens på Monte Carlos kasinobesökares soldränkta handleder. Det briljanta namnet lär ha spelat en betydlig roll här, för lyssna på det: Riviera. Onekligen har det en lyxig klang.  


Historia

Baume grundades så tidigt som 1830 i hjärtat av schweizisk klockindustri, i det berömda Jura-området i nordvästra Schweiz. Tidigt gjorde man sig ett namn genom framstående kronografer och “grande complications” som minutrepeterare och tourbillons, samt vann en rad prestigefulla precisionstävlingar runt om i Europa.  

I början av 1920-talet gick William Baume ihop med klockmakaren Paul Mercier och skapade Baume et Mercier. Fokus lades bland annat på smyckesklockor för damer, och under 40- och 50-talen föddes de för märket kända modellserierna Hampton, Capeland, Classima och Clifton.  

Piaget köpte upp företaget 1964 för att bredda sin produktportfölj och 1973 presenterades så en av de första lyxsportklockorna på marknaden; Riviera. 1988 bytte företaget ägare igen då det schweiziska lyxkonglomeratet Vendôme Group tog över. Idag heter det Richemont Group och har en rad prestigefulla klocktillverkare under sitt paraply. De mest kända utöver Baume är A. Lange & Söhne, Cartier, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Panerai, Piaget och Vacheron Constantin.  

Sedan dess har Baume et Mercier utgjort ett instegsmärke bland företagets lyxmärken, och spelar ungefär samma roll som Longines gör för Swatch Group; lyxig horologi för massorna. Till skillnad från Longines är Baume dock mer populärt i Asien och Mellanöstern än i Europa. Det har utgjort ett lite undanskymt märke hos oss och visst är det sällan Baume et Mercier nämns i en klockdiskussion.  

Det gör det dock inte mindre intressant. Märket har flera intresseväckande armbandsur på repertoaren och klockan i fokus för dagen, Riviera, är definitivt ett av dem.  


Riviera

Riviera ritades av Piaget-designern Jean-Claude Guiet som fick till en glamourös och fängslande form som dessutom var egenartad med sin tolvsidiga boett. Riviera gick knappast att misstas för något annat.  

Modellserien presenterades som en sportklocka och för att bevisa dess hållbarhet spände man ett exemplar på hjulet till en racingvagn i 24-timmarsracet på Le Mans. Trots de extrema krafter klockan utsattes för fungerade den klanderfritt när bilen gick i mål! 

Första Riviera begåvades med ett så kallat transistorurverk, enkelt uttryckt ett mekaniskt urverk som drivs av ett batteri, som ger rörelseenergi till balanshjulet genom magnetiska fält. Efter något år anslöt ett konventionellt kvartsur samt ett mekaniskt verk med automatisk uppvridning under namnet Baumatic.  

Riviera-köparna erbjöds stora valmöjligheter med tre boettstorlekar och med boett/länk i stål, stål/guld samt solitt guld.  

En andra generation utkom 1980 med lätt retuscherat utseende där den största nyheten var en dykarvariant med vridbar bezel och vattentäthet till 100 meter, vilken utkom 1981.  

1985 dök generation tre upp med tydligt mjukare linjer och skruvad krona för bättre vattenbeständighet. Till tjugoårsjubileet 1993 släpptes för övrigt en kronograf med kvartsverk från Piaget.  

Fjärde generationen från 2004 såg större förändringar av Riviera-konceptet. Serien fick nu två spår, ett mer elegant i samma stil som ursprungsklockan och det andra med en sportigare, mer maskulin ådra. Denna sportvariant fick fyra karaktäristiska skruvar på bezeln, för första gången hos modellen. Av sin timida lyxklocka hade Baume gjort något av en Royal Oak Offshore! 


Riviera återföds 

Efter ett drygt decennium gick Riviera generation fyra ur produktion och det skulle dröja till 2021 innan den återuppstod. Det formmässiga uttrycket är pånyttfött även om den tolvsidiga bezeln förstås består, liksom de fyra skruvarna från föregångarens sportmodell.  

Den gracila, mer dressiga Riviera är nu ett minne blott och återstår gör uteslutande en utpräglat sportig figur. Det är gummiarmband och raffiga urtavlor, men urvalet är fortfarande omfattande med flera boettstorlekar (33, 36, 42mm), material (stål, titan), urverk (kvarts, automatiskt), funktioner (kronograf, månfas) samt flera kulörer för urtavlorna.  

Noterbart är att märkets nya mekaniska Baumatic-verk med hela fem dagars gångreserv nu för första gången introducerats i Riviera. Urverket (Caliber BM12-1975A) utvecklades av ValFleurier, Richemont-koncernens urverksfabrik, och utkom 2017. Det är alltså inte ett så kallat inhouse-verk i ordets rätta bemärkelse utan snarare ingroup.  

Med tanke på att Baumatic är ämnat för massproducerade klockor med relativt överkomliga priser ter sig ambitionerna höga. Förutom den utomordentliga gångreserven är delar som balansfjäder och gånghjul/hake utförda i silikon som framför allt ger goda antimagnetiska egenskaper.  

Urverket, som idag utgörs av uppdaterade Caliber BM13-1975A, finns tillgängligt både som kronometer och icke-kronometer. Riviera säljs även med det enklare SW200-verket från Sellita vilket innebär att man kan erbjuda mekaniska Riviera-klockor i olika prisklasser. Okulärt skils de åt genom att Baumatic-varianterna har en genomskinlig urtavla där man kan skymta urverket genom ett röktonat glas.  


Köpläge 

När jag på allvar började studera klockor för ett par decennier sedan förblev Baume & Mercier ett av många märken i mitt blickfång. Den lite maskulint konstfulla Capeland och machofierade Riviera Sport dröjde sig kvar hos mig som verkliga alternativ för ett oundvikligt, kommande klockköp. Anrikt märke, vettiga priser och elegant utmejslad formgivning var egenskaper som tilltalade.  

Nutidens Riviera fortsätter onekligen den traditionen, även om priserna har stigit en del sedan dess. En egenartad lyxsportklocka för dem som vill bära något mer annorlunda än, säg, en Tudor eller Oris. Det blir spännande att se vad Baume & Mercier har i rockärmen inför 50-årsjubileet!

Då jag själv är svag för de ursprungliga, mer graciösa Riviera-klockorna har jag å min sida redan börjat leta efter en gammal Baumatic Serie I, med blå urtavla.