Hands-on + Video: Baume & Mercier Clifton Baumatic Day-Date Moon Phase

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


En av den schweiziska klocktillverkarens Baume & Mercier bästsäljare är deras modell Clifton tillsammans med den lite mer sportiga Rivieran. Nyligen lanserade man sin Clifton Baumatic Day-Date Moon Phase med en läcker blå urtavla som är svår att slita blicken ifrån. Vi på Eqotime tittar närmare på en klocka som erbjuder mycket smäll för pengen.


Komplikationer och grym byggkvalitet

Baume & Mercier har under senare år börjat etablera sig ordentligt inom vad man skulle kunna kalla ”instegs-lyx”-segmentet. Med deras modellserie Clifton erbjuder man en snygg och välbyggd klocka med deras COSC-certifierade in-house Baumatic urverk för en prislapp strax söder om 40.000kr. Baume & Merciers representant i Skandinavien ställer alltid frågan ”gissa vad den kostar?” och redaktionens spontana känsla var att Clifton Baumatic Day-Date Moon Phase låg någonstans i prisspannet mellan 70-80,000kr. Vi hade fel. Låt oss berätta lite mer varför vi tycker att klockan är en av de mer prisvärda, relativt komplicerade, klockorna på marknaden.


Boett och design

Boetten är tillverkad i rostfritt stål och mäter 42mm i diameter och är strax över 13mm tjock (13,2mm för att vara exakt). Trots måtten så känns inte klockan lika stor på handleden, den lite kurviga boetten med relativt korta bandhorn gör att den ”smiter åt” lite på handleden. Klockans boett är till största del polerad (sidorna är borstade) och har en charmig fasning längs med bandhornen. Den ger ett modernt och elegant intryck och har en fin finish som känns gedigen på handleden.

På var sida av boetten återfinns små tryckknappar för justering av två av klockans komplikationer – månfasen och veckodagarna. Datumet justeras via kronan som inte är skruvad.

Bakboetten har naturligtvis ett safirglas där man stolt visar upp sin in-house kaliber Baumatic BM14-1975A C2. Urverket tickar med en frekvens på 4Hz (28,800bph) och som har en imponerande gångreserv på 120h eller 5 dagar. Rotorn har en så kallad Côtes de Genève-finish och även perlage. Till skillnad från Clifton Automatic, dvs. ”trehandaren” är detta urverk inte COSC-certifierat.

Bandet är tillverkat i alligatorskinn och har ett viklås med tryckknappar på sidorna som öppnar låset som är beprytt med ett polerat spänne med varumärkets logotyp. Bandet är, likt många andra i branschen, ganska tjockt och styvt men tack vare ”quick switch”-systemet så är ett snabbt och smidigt bandbyte inga problem.


Magiskt blå urtavla

Modellen introducerades med en grå urtavla och sen dess har naturligtvis de två mest populära färgerna på marknaden gjort entré – blått och grönt. Redaktionens favorit är tveklöst den blå som vi tagit en närmare titt på och den höjer verkligen helhetsintrycket av klockan. Urtavlans balans är väl avvägd och väldigt läsbar, inget känns för komprimerat eller svårläst och man har utnyttjat tavlans storlek på ett bra sätt. Tavlans finish är lackerad och den går från mörkblå i centrum och fadear mot svart i ytterkanterna.

Under klockan 12 så finner man veckodagarna och ovan klockan 6 månfasen samt datumindikationen. Månfasens nedre halva återfinns bakom en semitransparent disk i safirglas vilket är en detalj som ger en trevlig liten effekt i vissa vinklar. Vid klockan 3 återfinns texten Baumatic 5 days och vid klockan 9 företagets logotyp.

Tim och minutvisare är av så kallad alpha typ och högglanspolerade och rhodium-pläterade vilket även urtavlans index är.


På handleden och avslutande tankar

På handleden ger Baume & Mercier Clifton Baumatic Day-Date Moon Phase ett väldigt exklusivt intryck. Trots sina mått så bär den förvånansvärt bra på en mindre handled och dessa ord kommer ändå från någon som förespråkar betydligt mindre klockor generellt. Det är ganska svårt att slita blicken från klockan när man betraktar den på handleden och det är något lite extra med urtavlan.

Klockan är en snyggt förpackad och välbyggd produkt med klassiska komplikationer som månfas och datum. En klocka för den som söker en snygg vardagsklocka i lite elegantare snitt men i en modern take.

Vi har inte glömt priset, det som förvånade oss initialt. Svenskt listpris för Baume & Mercier Clifton Baumatic Day-Date Moon Phase ref. 10593 är 54,450kr vilket inte på något sätt är en liten summa pengar, men med tanke på vad man får känns det som väldigt mycket bang for the buck.Tekniska specifikationer

Märke: Baume & Mercier
Modell: Clifton Baumatic
Referensnummer: 10593

Diameter: 42mm
Tjocklek: 13,2mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Mörkblå med dag, datum och månfasindikator
Armband: Läderband i alligatorskinn

Urverk: BM14-1975A C2 (in-house)
Komplikationer: dag, datum, månfas
Gångreserv: 120h
Uppvridning: Automatisk
Vattentäthet: 50m

Pris: 54,450kr


Läs mer om klockan hos Baume & Merciers skandinaviska distributör