Eqotime möter Baume & Merciers VD David Chaumet

Text/bild: Britta Rossander & Mia Litström


De tillverkar moderna klassiker och Eqotime reste till Genève och Richemontsgruppens huvudkontor för flera av deras varumärken för att träffa dagens vd för Baume & Mercier – David Chaumet 


Med hög ambition och stor hantverksskicklighet lade Baume & Mercier tidigt hela världen för sina fötter. Nu satsar de på att återigen låta sina klockor göra ett segertåg över världen. 

Rötterna går tillbaka till 1830 då bröderna Baume började tillverka klockor. Frerers Baume bestod av Louis Victor Baume och Pierre-Joseph-Celestine Baume, och trots att varumärket sedan deras dagar bytt ägare många gånger har tillverkningen aldrig upphört. De kan räkna sig som det sjätte äldsta klockvarumärket från Schweiz vilket är relativt okänt. 

Under andra hälften av 1800-talet blev Baume & Co ordentligt erkända för sina komplicerade verk med minute repeaters, evighetskalendrar och tourbilloner. De fick guldmedalj 1880 på Melbourne International Exhibition, så även 1885 i London och 1893 i Chicago. Året innan hade de vunnit precisionstestet vid Kew Observatory i England för sitt fickur med stoppursfunktion, tourbillon och nyckellös uppdragningsmekanism. Ett rekord som höll sig i makalösa tio år. 

Freres Baume ombildades till Baume & Mercier 1918 då William Baume, barnbarn till en av bröderna som startat företaget, valde att börja samarbeta med juveleraren Paul Mercier. År 1919 tilldelades de det högsta internationella kvalitetsmärket ”Poinçon de Genève”.

Företaget blev snart ett av de mest aktiva inom området armbandsur genom att erbjuda anmärkningsvärt balanserade och specialutformade modeller. Under ”Roaring Twenties” och hela Art Deco-perioden etablerade de sin stil som lämnat spår i framtida klockdesign. Detta på grund av att Paul Mercier visste att det var viktigt att leva i takt med sin tid och därför var snabb att uppfatta förändringar. 

I slutet av 1930-talet lanserade Baume & Mercier damklockor som blev väldigt populära eftersom de inte var en förminskning av herrur utan verkligen designade för damer. 

De båda herrarna valde att lämna firman 1937 när företaget stod på den absoluta toppen, med distribution i fem världsdelar genom 300 försäljningsställen.

År 1964 köptes företaget av juveleraren och klocktillverkaren Piaget som med sin tekniska skicklighet också bidrog med expertis i form av tillverkning av ultratunna urverk vilket var deras specialitet. När så Cartier 1988 lade ett bud på Piaget gled även Baume & Mercier in i det stora lyxkonglomeratet Vendôme som i sin tur ganska snabbt köptes upp av Richemontgruppen 1998. 

I hägn av Richemontgruppen har Baume & Mercier de senaste åren utvecklats och nu sker en satsning på Skandinavien.