Hands-on: Nya Baume & Mercier Riviera 39mm & Riviera Azur

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


På Watches & Wonders i Genève presenterar Baume & Mercier de senaste tillskotten i Riviera-kollektionen. Modellen fyller 50 år i år och en rad nyheter presenteras – först och främst den nya boettstorleken 39mm men även en stenhård dykare i form av Riviera Azur.


Baume & Mercier Riviera 39mm

Modellen som lanserades för första gången 1973 och den femte generationens Riviera släpptes 2021. Sedan dess har man släppt flertalet olika modeller med olika komplikationer. Vi skrev tidigare om modellens historia som ni kan läsa mer om här

I utbudet har det tidigare saknats en storlek mellan den 36mm stora Rivieran och 42mm, här fyller den nya storleken på 39mm ett tomrum för dom som känt att 36mm är för smått och 42mm för stort. Tjockleken på den nya modellen är strax över 10mm och storleken kommer nog verkligen tilltala en bredare publik.

Man lanserar tre nya modeller i den nya storleken: två i stål med urtavla i blått eller grått safirglas som är semitransparent med diskret vågmönster och den tredje med boett i stål, glasring i sandblästrat titan med 5N-roséguldsplätering, även denna med rökig grå urtavla.

Annars är det mesta sig likt, klockorna är fortfarande lika ”sporty chic” med den karakteristiska tolvhörniga glasringen med 4 skruvar. Att byta mellan stållänk, gummiband och läderband är som vanligt inte ett problem tack vare deras ”quick switch”-system och det går snabbt att ändra klockornas utseende beroende på om man ska bära dom till stranden eller till mötet på kontoret.

Naturligtvis är samtliga av de tre nyheterna drivna av in-house urverket Baumatic med 5 dagars gångreserv, en noggrannhet på -4/+6 sekunder per dag och som tål magnetism upp till 1500 gauss.

Modellen är även vattentät ner till 100m och har en bakboett med safirglas vilket ger en klar inblick i mekaniken.


Baume & Mercier Riviera Azur

Utöver den nya 39mm Riviera släpper Baume & Mercier även en helt ny dykare – Riviera Azur. Inspirerad av den franska rivieran som namnet anspelar på.

Boetterna mäter 42mm, är 12mm tjocka och är tillverkade i stål. Vridringen har ett inlägg i anodiserat aluminium och klockorna är täta ner till 300m.

Modellen kommer i två versioner med en rökig grå eller blå urtavla som alltså är semitransparent likt övriga modeller i serien med Baumatic-urverken. På denna modellen har man också en öppen baksida och numera kommer alla klockor med Baumatic-urverk med hela 8-års garanti.


Läs mer om klockorna hos Baume & Mercier