Eqotime möter Robert J. Jackson, mannen bakom databasen Watches used in space exploration

Text: Andreas Johansson


Den 12 april 1961 så blev Yuri Gagarin (d. 1968) den första människan att resa till rymden. På armen bar han en Strumanskie, en klocka som Gagarin fick när han tog examen från militärhögskolan i Orenburg, men faktum är att runt 2000 andra klockor har också följt med upp till rymden. Robert J. Jackson är mannen bakom databasen, Watches used in space exploration, som har kartlagt de flesta klockorna som besökt vårt närliggande kosmos. I Roberts databas hittas märken som Panerai, Konstantin Chaykin och Movado som generellt sett inte förknippas med rymdresor. Hur kommer det sig? Och varför blev Robert intresserad av ämnet? I denna intervju djup dyker vi i den fantastiska världen av rymdur, vi talar om funktion, stil och framtid. 


Varför började du samla klockor?

Som tonåring älskade jag att samla och reparera reservoarpennor. Jag introducerades snabbt för vintageklockor av mina vänner i hobbyn. Mina första klockor som jag hittade var en gammal Omega Seamaster och Waltham A-17, sen var jag fast. Min klocksamling fokuserade ganska snabbt på militärklockor och rymdklockor.

Hur kommer det sig att du gjorde en databas över klockor som färdats i rymden? 

För mig är ett av glädjeämnena med att samla klockor att känna en känsla av koppling till viktiga historiska händelser. Att bära samma sorts klocka som mina hjältar har gjort är ett roligt sätt att känna tillhörighet. Min erfarenhet av rymdklockor började på 1990-talet när jag började läsa på om Omega Speedmaster. Vid den tiden hittade jag en gemenskap med samlare som Chuck Maddox. Han arbetade med att identifiera vilka modeller av Speedmaster som var med på rymduppdrag (ni kan läsa mer om Omega Speedmaster i denna artikel). Många människor i vår hobby minns honom med glädje och han inspirerade mig att fortsätta att jobba med att identifiera rymdur. Men på den tiden så fanns det inget riktigt bra forum för oss som var intresserade av rymdur generellt, visst det fanns specifika forum som för till exempel Omega, men jag märkte ganska snabbt att det fanns så många olika klockor som hade varit i rymden.  Så vid ett tillfälle insåg jag att jag vi tillsammans kunde skapa en större databas där alla rymdklockor kunde delas sida vid sida. Det har varit ett väldigt roligt arbete och tillsammans är vi flera som har bidragit till databasen.

Hur går det till rent metodologiskt när ni letar efter klockor som farit till Rymden?

Först trodde jag att vi skulle hitta om max 200 klockor. Men så fort jag började bygga databasen insåg jag att projektets omfattning skulle bli mycket större än vad jag ursprungligen planerat. Vid det här laget rekryterade jag några personer som delade mitt intresse, de var också kunniga i datahantering. Tidigt bestämde vi oss för att bara lägga in klockor i databasen som bara klarade en mycket hög empirisk standard, i detta fall innebär det att vi jobbar främst efter att identifiera klockor utifrån fotografier. Detta blir så klart svårt, för det är inte ofta vi får tag i högupplösta bilder som visar exakt modell. Däremot har vi en bra lista över vilka personer som har varit i rymden, det är denna lista som vi utgår ifrån när vi försöker identifiera klockmodeller. 

Databasen har för närvarande 2003 poster med personer som åkt till rymden (vissa flög flera gånger). Av dessa har 166 bidrag inget fotografi som visar en klocka. Vidare finns det 71 poster där vi har hittat ett fotografi men vi har inte kunnat identifiera klockan. Det betyder att vi har identifierat 1765 klockor i skrivande stund. 

Alla som vill är så klart välkomna att bidra till vår gemenskap, databasen är öppen för alla och det går bra att gå med i vår Facebook-grupp. 

Om du bara kan välja fem olika rymdklockor att samla, vilka fem skulle du välja och varför?

Det finns så många sätt att överväga en topp fem-lista. Men jag väljer dessa kategorier:

Mekaniska klockor

Omega Speedmaster.
Poljot Shturmanskie 3133 (silver militär urtavla). 
Rolex GMT.
Fortis Cosmonaut. 
1st Moscow Watch Factory Shturmanskie “Gagarin” version.

Kvartsur

Omega X-33. 
Accutron Astronaut.
Casio DW-5600. 
Seiko A829. 
Timex Ironman Datalink.

Klockor från övriga världens rymdfarare (exklusive USA och Ryssland)

Halda Space Discovery. 
Yema Spationaute. 
Buletronic M600. 
Unitra Warel.
Fiyta.

I de modeller som listas ovan finns det så klart specifika modeller och varianter, som skillnaden mellan 321, 861/1861 och X-33 av Omegas Speedmaster. Det finns verkligen många sätt att rama in och fokusera en samling av rymdklockor. Du skulle förmodligen kunna ha en samling på några klockor för under 100 dollar om du tittade på klockor som Timex Expedition, Casio AQ-100W, Casio W42H, etc. Om du bläddrar i databasen kan du till och med upptäcka att du redan har en rymdklocka, till exempel en Apple Watch.

Vad är dina tankar om framtiden för klockor i rymden? Ska vi förvänta oss mer mekaniska Omegas på månen eller kommer det att bli digitala klockor för alla astronauterna nu? 

Det har verkligen varit intressant att se mönstret i användandet av klockor, det har gått från praktiska redskap till att övergå till mer personliga klockor. I början av rymdflygningen identifierade rymdorganisationer snabbt specifika klockor som uppfyllde de standarder som passade för uppdraget. Omega Speedmaster, X-33, Shturmanskie Chronograph, Casio DW-5600, Seiko A829 och Timex Ironman är några av de mest burna klockorna, där X-33 och DW-5600 har varit mest dominerande. Men när vi väl flyttar till det som kallas för ”Shuttle-eran” blev klockor snabbt väldigt individuella och personliga. I detta tidsspann finner vi bland annat vintage Art Deco och Swatch-klockor. Vissa klockor är säkert med av sentimentala skäl medan andra flygs för sin tekniska förmåga.

I takt med att rymdfärder blir vanligare kommer antalet och variationen av personliga klockor att fortsätta att växa. Samtidigt kommer också efterfrågan på produktplacering och varumärke att fortsätta att öka. Det är därför vi idag ser märken i rymden som vi kanske inte förknippar så starkt med rymdfärder. Det verkar som att klockor i rymden idag är mindre ett tekniskt krav och mer av en personlig sak. Jag misstänker att vi fortfarande kommer att se mekaniska klockor fortsätta följa med till rymden av samma anledning som vi ser marknaden för mekaniska klockor frodas på andra håll, men det kommer bero på personliga preferenser.


Länk till databasen

Länk till Facebookgruppen