Varför är klockan viktig vid regattor och navigering till sjöss?

Text: Britta Rossander


Med Gotland Runt som pågår och Swedish Match Racing i Marstrand runt hörnet har jag kollat lite på regattaklockor (yachttimers) och klockor med andra specifikationer som har med sjöfarande att göra. En del är traditionella och en del lite knäppa men intressanta som klockobjekt.

När det gäller att tävla i segelbåt är timing allt. Tiden är avgörande eftersom ett litet tidsmissöde kan leda till konsekvenser som inte bara kan slå sönder båten i små bitar utan kan leda till skada och i värsta fall död för sjömän – tänk Am Cup med sina kolfiberbåtar som går upp på tå i extrema hastigheter. Som skeppare måste du veta var du har dina medtävlare när du ska synka för start och inte bara vinna, utan för att överleva.

En regattaklocka (yachttimer) hjälper seglare att få rätt timing för starten av tävlingen. Till skillnad från ett lopp för motorburna fordon kan en båt inte bara stanna på ett ställe, vind i seglen och vattnet den flyter på ställer till det. 

I ett seglingsrace finns en osynlig startlinje mellan två utplacerade bojar. För att undvika straff måste båtarna låta bli att korsa startlinjen före startsignalen. Innan den ljuder ges en varningssignal som betyder att skepparna har fem minuter på sig att placera sig smart innan racet startar. Under de fem minuterna cirklar båtarna för att kunna få bästa position bakom linjen och se till att de får en perfekt skjuts över den när startskottet brinner av. Att kunna ha koll på när de fem minuterna är slut är således avgörande för att komma ut på banan så snart som möjligt och med en yachttatimer är det lättare att läsa av detta än på en vanlig klocka.


Regattatimerfunktionen har funnits sedan 1960-talet och först ut lär Jean Richard vara med sin Aquastar Regatta som blev omåttligt populär i seglingskretsar.

Ett antal varumärken har på senare tid engagerat sig i att sponsra seglingsteam och evenemang. Vissa märken har till och med utvecklat klockor speciellt lämpade för tävlingssegling och andra nautiska aktiviteter, ofta med någon version av den viktiga nedräkningsfunktionen. JeanRichards Aquastar Regatta fick därför så småningom konkurrens från bland annat Heuer Yacht Timer på 1970-talet, även Rolex och Omega fick upp ögonen för behovet av regattaklockor och världen fick så småningom Omega Seamaster och Rolex Yachtmaster. 

En nedräkningstimer för regatta är en komplikation tillverkad exklusivt för kappsegling och seglingstävlingar. Den är viktig för skepparna eftersom teamet riskerar ett rejält straff om de korsar startlinjen för tidigt. Även om det säkert finns andra tidtagningsmetoder för att hålla reda på starttiden för en seglingstävling kan inte precisionen och synligheten hos en regattatimer inte överträffas.


Nedräkningssignalerna inför start är:

5 minuter till start: 

Varningssignalen från en flagga och ett horn ges för att tala om för skepparna att nedräkningen på fem minuter har börjat. Skepparna bör nu starta sina regattatimers.

4 minuter till start: 

Detta är den andra varningsflaggan och signalhornet. De som startade sina regattatimer i rätt tid kan se om de ligger rätt i tid och de som inte gjorde det kan börja en fyra minuters nedräkning istället.

1 minut till start: 

En sista varningssignal ges.

0 minuter till start: 

Startflaggan viftas och startsignalen ljuder.

Ett antal klockmärken har engagerat sig i seglarnas behov och här följer några yacht- och regattaklockor som kan vara idealiska följeslagare ute på vågorna.

Några utvalda klockor som passar på böljan den blå:

Panerai Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Titanio

Panerai är känt för att göra klockor för undervattensbruk men varumärket började sponsra Panerai Classic Yachts Challenge 2005 och introducerade sin först yachtingklocka och är sedan dess fast i regattavärlden. Panerai Luminor 1950 Regatta 3 Days Chrono Flyback Titanio (PAM00526) har en borstad titanboett (47 mm) och är utrustad med Panerais Caliber P.9100/R med en användarvänlig regattanedräkningsfunktion.

För att starta nedräkningen trycker man på en orange tryckknapp vid klockan 4 för att flytta den kronografens centrala orange minutvisaren bakåt, en minut i taget, tills den är i rätt position i förhållande till nedräkningens längd. Därefter trycker han på kronografens stopp/start-knapp vid klockan 10 som startar kronografvisarna som först indikerar minuter och sekunder fram till start. Runt tavlan finns en 15-minutersskala för regattans nedräkning, med de fem sista minuterna i orange.

Ref: PAM00526

Boett: titan 47 mm

Band: gummi

Verk: Panerai Caliber P.9100/R

Kraftrserv: 3 dagar


Omega Seamaster Pro 300M Diver Racing 44 mm 

Ref 210.30.44.51.03.002 lanserades 2021 i samband med Omegas engagemang i America Cup. Modellen har boett om 44 mm i stål, blå keramisk urtavla och boettring. Tryckknapparna har ”gummiproppar” för bättre tag. Detta är en klassiker med mycket tilltalande utseende. Vågmönster på urtavlan och nedräkning vid klockan tre i knallrött. Centrumsekundvisaren med America’s Cup logon på motvikten är också den i rött. Två band hör till klockan ett i metall och ett i gummi där det senare tar priset som snyggast. Och som med alla klockor tillverkade för ett särskilt tillfälle är evenemanget och året tydligt ingraverat i detta fall står det med blått lack ”36th America’s Cup” och ”Auckland 2021”.

Ref:  210.30.44.51.03.002

Boett: stål

Band: stål och gummi

Verk: Caliber 990

Kraftreserv: 60 timmar

Rolex Yacht-Master II 

Den är efterföljaren till den ursprungliga Rolex Yacht-Master som lanserades 2007 och som introducerade Rolex egen nedräkningsfunktion som kan ”programmeras” från 1 till 10 minuter. Den innehåller ett mekaniskt minne som gör att den kan återställas till samma nedräkningstid som användes tidigare. Detta gör det möjligt att matcha den officiella nedräkningen av regattans starttid. Funktionen gör också tavlan väldigt annorlunda och intressant. Boetten är 44 mm och i den sitter den egna kalibern 4161.

Ref: 116680

Boett + band: stål

Verk: caliber 4161

Kraftreserv:72 timmar


Alpina Sailing Yachttimer Countdown

Alla som seglar vill kanske inte lägga en förmögenhet på en regattaklocka. Då kan det vara läge att söka efter Alpina Sailing Yachttimer Countdown, ref AL-880LBG4V6. Den har ett smart och rörligt nedräkningsfönster som räknar ner från 10 till 1 och gradvis avslöjar en röd ”START”-indikator för starttiden för regattan. Modellen lanserades 2013 och tillverkades bara i 8 888 exemplar. Klockan har en 44 mm boett i rostfritt stål, med safirglas på bakboetten så Caliber AL-880 synd, bandet är i svart gummi. 

Ref: AL-880LBG4V6

Boett: stål, 44 mm

Band: gummi 

Verk: Caliber AL-880

Och här kommer två klockor som är menade att man ska ha hjälp av på havet på grund av deras specialfunktioner. 

Perrelet Turbine Yacht Collection

Perrelet Turbine Yacht lanserades 2014 med en ny komplikation, en vindros. Om man verkligen behöver den låter jag vara osagt men en rolig komplikation är det som har sina rötter i att funktionen historiskt hjälpte sjömän att orientera sig efter referenspunkter och solens position. 

Perrelet Turbine Yacht har ett rejält hölje i stål med en diameter på 47 mm med antingen svart eller bronsfärgad PVD-beläggning. Turbinrotorn på urtavlan, gjord av titan, har 11 blad, som ska föra tankarna till en ubåtspropeller, och som roterar ovanför en tavla med ett mönster som ska påminna om  teakdäcket på en yacht. Vindrosen är enligt Wikipedia, ”ett grafiskt verktyg som används av meteorologer för att ge en kortfattad bild av hur vindhastighet och riktning vanligtvis fördelas på en viss plats”. Inget som behövs idag men rätt kul.

Ref:  A1089/1

Boett: stål med PVD i bronsfärg, 47,5 mm

Band: svart gummi

Verk: inhouse Caliber P-331

Kraftreserv: 42 timmar 


Corum Admiral’s Cup AC-One 45 Tides

Corum har sedan 1960-talet tillverkat klockor för seglare. Många varianter av Corum Admiral’s Cup har lanserats under årens lopp och 2014 kom Corum Admiral’s Cup AC-One 45 Tides med Caliber CO 277. Ett verk som tog tre år att skapa i samarbete med Astronomic Observatory of Geneva och franska marinens oceanografiska institut. Den innehåller en mekanisk komplikation som är användbar för den som lotsar en båt: en månfasliknande funktion som informerar om hur starkt och hur högt tidvattnet är, och när hög- och lågvatten kommer att inträffa nästa gång. Bra att ha tillexempel i engelska kanalen där skillnaden mellan ebb och flod är enorm. Corum Admiral’s Cup AC-One 45 Tides har boett (45 mm) i titan med blå PVD och har vulkaniserat blått gummiband. 

Ref A277/02401

Boett: titan 45 mm

Verk: CO 227

Kraftreserv: 42 timmar

Band: vulkaniserat gummi