Omega Seamaster firar 75 med sommarblå kollektion

Text: Filip Ericsson


Omegas legendariska Seamaster fyller 75 år i år och företaget firar med kollektionen “Summer Blue” som omfattar de flesta Seamaster-serier. Jubileet innefattar även en spännande comeback för det extrema dykaruret PloProf som kommer i en helt ny version. Eqotime visar upp skönheterna! 


Omega Seamaster är idag mest känt som ett dykarur men var till en början någonting annat, en civil ättling till de armbandsur som tjänstgjorde hos diverse allierade styrkor under andra världskriget.  

Omega tillförde här teknologi för vattentäthet och stöttålighet som skulle visa sig passande för de civila klockor som följde vid slutet av 1940-talet. En klocka för “town, sea and country” menade Omega i reklamen, för gentlemän som önskade vara eleganta i sin storstadsmiljö men som inte ville skiljas från sitt snygga armbandsur under vandringen eller fisketuren.    

Omegas första dykarklocka var Seamaster 300 som utkom 1957 och ända sedan dess har modellen förknippats med det. Idag saluförs ett flertal serier under Seamaster-flagg vilka omfattar dykarklockor såväl som icke-dykare. 

Omega vill med nya kollektionen av sommarblå Seamasters hylla sina vattenbeständiga klockor och har därigenom försett de flesta Seamaster-serier med en specialversion i en för ändamålet framtagen blå nyans hos urtavlan som man alltså kallar just “Summer Blue”.  

Följande Seamaster-klockor omfattas av “Summer Blue”-kollektionen: 

Seamaster Aqua Terra 150m 38mm 

Seamaster Aqua Terra 150m 41mm 

Seamaster Aqua Terra Worldtimer 

Seamaster 300 

Seamaster Diver 300m 

Seamaster Planet Ocean 600m 39.5mm 

Seamaster Planet Ocean Ultra Deep 6000m 

Seamaster PloProf 1200m 

Jubileumskulörerna har en ny lyster och är även unika i och med att tonen skiftar inom urtavlorna, med den ljusaste nyansen in mot mitten. 

Men inte bara det, den nya kulören är dessutom unik för varje modellserie, vars nyans blir mörkare ju större havsdjup respektive Seamaster-modell klarar. Aqua Terra med sina 150m har alltså den ljusaste urtavlan medan Planet Ocean Ultra Deep med sina hiskeliga 6000 meters täthet har den mörkaste. 

Även visarna och indikatorerna är annorlunda där också super-luminova-beläggningen har fått en ny blå ton. Slutligen har baksidan på varje jubileumsklocka fått en ny ingraverad logo i form av en stilisering av den grekiska havsguden Poseidon tillsammans med Omegas karaktäristiska sjöhästar. Alla jubileumsmodeller har alltså stålbaksida och inte safirglas som flera Seamaster-klockor vanligtvis har. 

Inuti jubileumsklockorna tickar för övrigt samma urverk som hos ordinarie versioner, alltså Omegas framstående, egenkonstruerade CoAxial-verk i 8000-serien, med Master Chronometer-cerifiering. Det innebär exakt gång såväl som utmärkta antimagnetiska egenskaper.  


Aqua Terra

Aqua Terra 38/41mm Summer Blue tillhör de jubileums-modeller som inte är några dykarklockor. Modellen, som funnits i Omega-programmet sedan 2002 utgör istället den faktiska efterföljaren till de allra första Seamaster-klockorna, de eleganta men vattentäta herrklockorna som födde legenden under devisen “Town, sea and country”.  

Urtavlan hos 38mm-varianten har en slät så kallad sunray-yta medan den större 41mm-versionen har den för Aqua Terra klassiska ribbade urtavlan som ska påminna om ett teak-golv på en yacht. Båda storlekar säljs med stållänk eller ljusblått gummiband. Pris: 86 900 kr (38mm/stållänk) respektive 82 700 kr (41mm/stållänk). Med gummiband blir de något billigare.  

Aqua Terra Worldtimer Summer Blue är som namnet antyder en Aqua Terra med världstidsfunktion. En mångsidig klocka med en snyggt installerad världstidsindikator. Worldtimer har dock rejäla mått som knappast passar alla handleder: 43mm i diameter och en tjocklek på 14.1mm. Den som har rätt omkrets på handleden får dock ett riktigt lyxigt reseur! Pris: 124 000 kr (gummiband) eller 126 800 kr (stållänk). 


Seamaster

Seamaster 300 Summer Blue utgör den verkliga retrovarianten i modellprogrammet och är en hyllning till 60-talets dykarklockor från märket. En utpräglad 60-talsform således, men helt uppdaterad Omega-teknik såsom nämnda urverk, safirglas och bezel i moderiktig, reptålig keramik skapar ett attraktivt paket för många.  

Boetten är på 41mm i diameter och vattentätheten är till 300 meter. Även bezeln hos Summer Blue-versionen är i en ljusare blå jubileumskulör. Modellen säljs endast med stållänk för 92 600 kr. 

Seamaster Diver 300m kan ses som volymmodellen i det digra Seamaster-programmet och har utgjort en ständig hit för märket ända sedan dess ursprungsmodell utkom 1993. Med sin blå bezel och lika blå urtavla med sina säregna havsvågor förblev den ett egenartat och för många attraktivt alternativ bland dykarklockor i lyxsegmentet.  

Senaste versionen visades 2018 och tog Seamaster till en ny nivå av kvalitet och horologisk briljans, liksom valmöjligheterna som idag är många vad gäller material, funktioner och urtavlans färger. 

Boetten på 42mm och 13.5mm i tjocklek ger ett bastant intryck samtidigt som lyxkänslan är påtaglig. Summer Blue kostar 74 100 kr med blått gummiband eller 78 400 kr med stållänk.  


Planet Ocean

Planet Ocean 600m kan ses som en mindre lyxig och mer professionellt lagd Seamaster än ovanstående varianter, en klocka för den som verkligen använder den till sitt ursprungliga ändamål: avancerad dykning med tuber och våtdräkt.  

Planet Ocean finns i ett stort antal varianter, med olika material, funktioner (kronograf, GMT) och boettstorlekar (37.5-45.5mm). Summer Blue-jubilaren säljs dock uteslutande med 39.5mm-boett och stållänk. Pris 92 600 kronor. 

Planet Ocean Ultra Deep 6000m är den extrema utposten i hela Seamaster-programmet. Med sitt maxdjup på hela 6000 meter är den mer en teknisk uppvisning snarare än ett instrument som behöver fylla ett behov. Ingen människa kan ju dyka i närheten så djupt.  

Ultra Deep säljs med boett i titan eller Omegas eget stål kallat O-MegaSteel, ett extremt hårt och korrosionsbeständigt material som uppenbarligen krävs för att klockan ska hålla för dessa djup. Ultra Deep mäter hela 45.5mm över boetten samt hiskeliga 18.1mm på höjden.  

Summer Blue-versionen säljs uteslutande i O-MegaSteel med länk i samma material, samt har en unik, lite skrovlig urtavla är tänkt att likna en havsbotten. Priset är 162 500 kronor. 


Ploprof

Ploprof 1200m är onekligen den största överraskningen bland Summer Blue-varianterna då modellen i samband med dessa nu kommer i en helt ny version. Till en början erbjuds den alltså uteslutande som Summer Blue.  

PloProf är en verklig legend med en hängiven följarskara världen runt – och det är inte konstigt med tanke på dess betydande coolhetsfaktor. PloProf tilldrogs omedelbart en mytisk aura när den äntrade marknaden 1971, en mytbildning som skapades av dess enorma vattentäthet på 600 meter, sin säregna, asymmetriska form, sina udda tekniska lösningar, de oerhörda måtten samt sitt hiskeliga pris.  

Att den bars av den legendariske Fiat-chefen Gianni Agnelli utanpå skjortärmen och att oceanfilmaren Jacques Yves Cousteaus filmteam använde den i sin yrkesutövning när det begav sig, ökade förstås bara ikonvärdet. 

PloProf lades ned 1979 och ersattes inte förrän 2009 med PloProf 1200 med som namnet antyder fördubblat djupgående. Måtten var nu ännu grövre och få kunde nog bära denna pjäs till vardags utan att känna sig löjlig.  

Nya PloProf Summer Blue är precis som Ultra Deep ovan utförd i O-MegaSteel, dessutom i en så kallad monobloc-konstruktion som innebär att boetten är fräst ur ett stycke, precis som hos 70-talets original.  

Måtten är fortfarande ögonbedövande med 55x45mm i diameter. Tjockleken på 15.5mm betyder dock att den faktiskt har samma mått som 70-talets original vilket innebär att den är runt 2mm tunnare utgående modell, och därmed mer användarvänlig på land. Vattentätheten anges precis som tidigare till 1200 meter.  

Urtavlan i PloProf Summer Blue är utförd i en läckert “pudrig”, lite skimrande nyans medan keramik-bezeln är i matchande mörkblått.  

Liksom tidigare PloProf-klockor innehar den nya versionen udda tekniska lösningar såsom det avancerade kronskyddet till vänster om boetten, det extrema bezel-låset i form av en stor knapp på höger sida samt den iögonfallande minutvisaren som ger urtavlan extra karaktär – och läsbarhet. 

Nya PloProf säljs uteslutande med ett blått gummiband. Svenskt pris är 178 100 kronor.  

Alla klockor ovan tillhör ordinarie sortiment och är tillgängliga redan idag. PloProf är undantaget och går att beställa först i november.  

Läs mer om klockorna hos Omega