“Field watches” – Litet men naggande gott segment

Text: Filip Ericsson


Klockmarknaden är som bekant uppdelad i olika segment, vissa mer etablerade än andra. En liten nisch är de så kallade “field watches”, en genre som uppkom under första världskriget och som därmed utgör det kanske äldsta segmentet av dem alla. Eqotime berättar historien och listar ett gäng härliga fältklockor på marknaden idag. 

Så vad är då en “field watch”, en fältklocka? Som brukligt när det gäller klocksegment kan definitionen te sig något flytande, men visst finns några tydliga indikatorer att hålla sig till. Fältklockan föddes för att tjänstgöra i krig och började masstillverkas för första världskrigets skyttegravar. Därför skulle de i första hand vara enkla, stryktåliga och lättavlästa.  


I fredstid, ända fram till våra dagar, har deras egenskaper därför kommit att göra nytta även för lite trevligare, civila utomhusaktiviteter såsom vandring, jakt och fiske, särskilt i USA som var tidigt ute med fältklockor kring tiden för första världskriget.  

Klock-typen i utvecklad form kom förstås även att tjänstgöra i andra världskriget och nu hade en industriell storskalighet utvecklats just för ändamålet. De tolv schweiziska märkena som upphandlades av det brittiska försvarsdepartementet mot slutet av kriget, “The dirty dozen”, är nog de mest kända historiska fältklockorna som idag förstås är eftertraktade samlarur.  

Definitionen av en fältklocka är alltså ganska vag och öppnar minst sagt för tolkningar. Man skulle kunna snäva till det och hävda att en fältklocka måste användas eller ha använts av en militärmakt, eller släppa på det hela och mena att alla klockor med nämnda egenskaper är fältklockor, så vida de inte samtidigt är dykar- eller pilotklockor och så vidare. Eller? 

Faktum är att just pilotklockorna och fältklockorna frekvent korsar varandras väg. IWC:s älskade Mark-serie, som ju i de flestas ögon är urtypen för ett pilotur, började faktiskt sin bana som fältklocka i Dirty dozen-skrud och därefter som Mark XI 1948. Först därefter har den börjat definieras som pilotklocka.  

För pilot- och fältklockorna delar de facto många egenskaper såsom utpräglat lättavlästa urtavlor, ofta stora kronor som kan hanteras med handskar samt ett distinkt formspråk som påminner mycket om varandra.  

Även rena lyxklockor kan anses ingå i segmentet. Rolex GMT Master och Panerai Luminor tillhör ju några av favoriterna bland CIA-operatörer i fjärran land. De kan därigenom, på goda grunder, knappast nekas att definieras som fältklockor. Samtidigt kan man hävda att en riktig dito gör sig bäst med “försvinna på armen”-egenskaper vilket åtminstone den erkänt byngliga Luminorn knappast besitter! 

Tanken med en fältklocka är vidare att den ska ackompanjera sin bärare genom tuffa göromål i ruffig terräng, och då ska man rimligtvis inte behöva vara rädd att den blir repig eller smutsig. En Rolex GMT Master, handen på hjärtat, göre sig då alltså icke besvär, hur briljant den än är. 

Med allt detta som bakgrund listas nedan några utpräglade fältklockor, alla med någon form av militär bakgrund och i högst rimliga prisklasser.  


Benrus DTU-2A/P

Amerikanska Benrus, grundat i New York 1921, är mest känt för sina militära armbandsur under andra världskriget och Vietnamkriget. Man levererade ett stort antal fältklockor till de amerikanska trupperna och en Benrus blev av entusiaster även känt som Steve McQueens armbandsur i biljaktsrullen Bullit från 1968.  

Även om kvartsur under Benrus-flagg fortsatte att tillverkas till modern tid föll märket i glömska efter 60-talets storhetstid, men återupplivades glädjande nog av amerikanska investerare 2020. Idag producerar man humant prissatta sport- och fältklockor i retrostil vilka sätts samman i USA och som i huvudsak motoriseras av mekaniska urverk från schweiziska ETA.   

Och här kommer den utpräglade fältklockan med det snåriga namnet DTU-2A/P in i bilden. Det återuppväckta Benrus valde att först och främst satsa på en retrodrypande kopia av den fältklocka som levererades till den amerikanska militären 1964, för tjänstgöring i Vietnam.  

Nykopian delar den tydliga, distinkt utförda urtavlan från originalet men har växt till mer moderna 39.5mm i diameter. Boetten är av blästrat stål, idealiskt för ändamålet kan tyckas. Inuti tickar ett enkelt men renommerat Sellita Caliber SW200 från Schweiz. Vattentätheten är till motsvarande 50 meter och glaset är klassiskt akryl.  

Tack vare de jordnära specifikationerna kan priset hållas lågt: 595 dollar begärs i märkets online-shop. 

Det tilldragande med Benrus nya fältklocka är kombinationen av klassisk form, modern funktion, ett attraktivt pris samt den historiska signifikans som den innehar. Steve McQueen-kopplingen och att den på klassiskt vis tillverkas i USA är ett par extra bonusar. Köpläge! 


CWC British Military G10

CWC – Cabot Watch Company – grundades i Storbritannien 1972. Fokus låg ända från början helt på militära tidmätare och man blev snabbt en betydande leverantör till den brittiska försvarsmakten. Fältklockor såväl som dykar- och pilotklockor beställdes till de olika brittiska försvarsgrenarna. 

Den mekaniska fältklockan W10 med sin speciella tonneau-form tillverkades fram till 1980 när kvarts-klockan G10 tog över. Den levererades till det brittiska försvaret fram till 2008 med över 200 000 tillverkade exemplar.  

G10 tillverkas fortfarande men för den civila marknaden. Produktionen sker idag i Schweiz och inuti sitter ett kvartsverk från ETA. Den anspråkslösa klockan bör alltså hålla till tidens ände. 

Boetten mäter blott 36.5m i diameter och 10mm i höjd. Vattentätheten är till motsvarande 50 meter medan glaset är akryl.  

En intressant funktion är att man som ägare själv lätt ska kunna byta ut batteriet. På baksidan av boetten finns nämligen en rund liten lucka som enkelt kan skruvas av med en vanlig mejsel, och där sitter batteriet. Genialt! 

CWC G10 är onekligen ett enkelt ur som blott finns till för att mäta tiden åt sin bärare på det mest exakta, pålitliga och ekonomiska vis som möjligt är, och att göra det lågmält och diskret som en butler i Buckinghamshire. Priset är 279 brittiska pund. Som hittat alltså – om man kan leva med plexiglaset. 

För den som önskar ett mekaniskt urverk finns även CWC G22, samma klocka men med ett automatiskt Sellita SW200-verk. Den är aningen större med 38.5mm i diameter och 11mm i höjd. Priset ligger på 415 brittiska pund. Även det ett klipp!


Hamilton Khaki Field 38mm 

Amerikanska Hamilton, grundat i Pennsylvania 1892, är nog mest känt just för sina fältklockor. De deltog i första såväl som i andra världskriget och precis som många andra företag i den amerikanska tillverkningsindustrin gick hela produktionen av Hamilton-produkter under andra världskriget till trupperna utomlands. Över en halv miljon Hamilton-klockor för militärt bruk levererades under kriget.  

Tillverkningen i USA upphörde 1969 och så småningom svaldes företaget av schweiziska Swatch Group. Idag sker all tillverkning i Schweiz. Dock glömde man aldrig sitt förflutna och fortfarande utgör fältklockorna själva hjärtat i Hamiltons varumärke och produktion. 

Hamilton Khaki, märkets populära fältklocka, innehar därmed storliga gener. I det tidiga 60-talet satte det amerikanska försvarsdepartementet upp nya riktlinjer för armbandsuren för den militära personalen: “MIL-W-3818B”. Och Hamilton var en av tillverkarna som tillhandahöll klockor enligt denna standard.  

Specifikationerna utgjorde skruvad bakboett, överdimensionerad krona, borrade luggar och svart urtavla med 24-timmarsskala i vitt samt goda självlysningsegenskaper. Urverket skulle vara handuppdraget med 17 juveler, hackningsfunktion, 36 timmars gångreserv samt en precision på +/- 30 sekunder per dygn.  

Flera specifikationer utöver 3818 kom och gick under åren och militärt upphandlade Hamilton-klockor levererades ända in på 1990-talet.  

Den Hamilton Khaki som produceras idag är starkt inspirerad av 60-talets MIL-W-3818B som tjänade under Vietnamkriget. Modellen säljs i ett otal varianter men idag fokuserar vi på den mest renläriga: stålboett på 38mm, svart urtavla och Nato-band. 

Den nätta boetten har en blästrad yta, lite ovanligt och passande för klockans oömma karaktär. Precis som hos originalet har urtavlan den klassiska 24h-skalan med samma enkla, tydliga typsnitt. Glaset är safir och vattentätheten är till 50 meter. 

Inuti tickar en moden enhet från ETA, urverksproducenten som ju är koncernbroder till Hamilton inom Swatch Group. Det avser företagets väl emottagna basurverk Powermatic 80 som baseras på ETA Caliber 2801-2 och som hos Hamilton har döpts till Caliber H-50. Urverket är i Hamilton-skrud manuellt uppdraget och har en gångreserv på hela 80 timmar. Mycket pålitlighet och precision för pengarna alltså.  

Idag kan man välja på grön, vit, silver och blå urtavla, vid sidan om den klassiskt svarta. Boetten erbjuds i stål, titan eller brons, med 38 eller 42mm i diameter. Även svarta PVD-behandlade versioner finns. Armband i läder, Nato eller komposit erbjuds, alternativt stål- respektive titanlänk.  

Mycket att välja på alltså och priserna är ytterst konkurrenskraftiga. En 38mm-version i stål med Natoband hamnar på runt 7000 kronor. Ett läskande anbud! 


Timex MK1 Mechanical 

För någon vecka sedan arbetade jag hemifrån en dag, och under en liten kafferast fastnade jag framför ett avsnitt av den gamla kultserien MacGyver från 1985. I just det avsnittet skulle den amerikanske helyllehjälten stjäla diamanter från en kriminell kasinoägare och just när han höll på att fixa med ett inbrottslarm noterade jag den mörkgröna klockan på handleden. 

Den såg fasligt fältmässig ut och när jag googlat ett par sekunder lärde jag mig att det var en Timex Camper Watch. Dess efterföljare, MK1 som den heter idag, hittade omedelbart en plats i den här artikeln. Det är helt enkelt svårt att tänka sig ett mer passande fältur för den påhittige underrättelseoperatören och därtill ett mer charmigt dito! 

Timex är ett amerikanskt märke grundat redan 1854 (under namnet Waterbury Clock Company) och redan från början låg fokus på prisvärda, massproducerade ur. 1969 ändrades namnet officiellt till Timex.  

Som flera andra USA-märken har även Timex en militär komponent i sin historia. När den amerikanska militären fastställde specifikationen för nya militära armbandsur enligt “Mil-Spec W-46374B” i början av 1980-talet, skapade märket Timex MK1.  

Det var en enkel klocka i plast med förseglad bakboett så att den skulle kasseras när urverket gick sönder. Endast något hundratal klockor levererades dock, alla under 1982, och istället skapade man en civil variant kallad Timex Camper som å sin sida blev en stor succé under 1980-talets resterande del. 

2016 återupplivades modellen och återfick namnet MK1. Sedan dess har många varianter kommit och gått, i olika boettstorlekar och med boett i plast, stål eller aluminium.  

Den Timex som listas här är MK1 Mechanical, en lite lyxigare variant med borstad stålboett, mekaniskt urverk och mörkgrön urtavla, en modell som kompletterade kvartsklockorna från och med 2020.  

Urverket är manuellt uppdraget och enligt uppgift ett kinesiskt Seagull-verk. Det låter värre än vad det är då dessa urverk har kopierat schweiziska konstruktioner och anses pålitliga såväl som förhållandevis exakta. 

Boettdiametern mäter retrodrypande 36mm medan höjden stannar på mycket smidiga 10.5mm. Vattentätheten är till 50 meter och glaset gammaldags akryl. Billigt men lätt at repa.  

Med den vackert rundade boetten i borstat stål, dess konstfullt välvda akrylglas samt hyperklassiska urtavla med sin elegant mörkgröna nyans, allt kompletterat av charmen hos ett handuppdraget urverk, ter sig Timex enkla fältklocka överraskande åtråvärd. För 1999 kronor hos Care of Carl, Sveriges officiella Timex-butik, framträder tvivelsutan ett fenomenalt klipp! 


Timor Heritage Field WWW 

Av de tolv schweiziska märken som valdes ut av det brittiska försvarsministeriet för att producera fältklockor åt de brittiska trupperna under andra världskriget, har endast två gjort en nyversion i retrostil: Timor och Vertex. Då Timors bidrag är mest trogen originalet och enligt artikelförfattaren det mest attraktiva alternativet är det den som får pryda listan över de bästa fältklockorna. 

Timor var ett i princip insomnat märke som återupplivades av brittiska investerare 2015, och som sedan flyttade verksamheten till Newcastle i norra England.  

2020 utkom Timor Heritage Field WWW, en sann remake av 1940-talets Dirty Dozen-klocka. Boetten har på pricken samma diameter som hos originalet med blott 36.5mm, och med en modest höjd på 11mm har Timor onekligen skapat ett elegant litet fältur.   

Blästrad stålboett, 50 meters vattentäthet, modernt safirglas samt möjlighet att välja mellan renlärigt, manuellt Sellita-verk (SW216) eller automatiskt dito (SW260) kompletterar paketet. Enligt Timors online-shop startar priserna på runt 11 000 kronor.  


Fler fältklockor

Utöver de fem utpräglade och överkomliga fältklockor som listas ovan finns förstås många fler som kan definieras som just fältklockor, många i högre prisklasser samt modeller som simultant går under pilotur-segmentet. Sinn 856, Longines Spirit och Rolex Air King är några exempel.  

Om det armbandsur du valt används som fältklocka och fungerar förnöjsamt som en sådan, oavsett pris eller tänkt användningsområde, då är det en fältklocka. Budget och personlig smak sätter gränserna!