Drakens år – klocktillverkarnas dröm

Text: Andreas Johansson


Du kanske redan har hört det? I år är det drakens år enligt den kinesiska astrologiska kalendern. Draken är den mytologiska figuren som bär med sig egenskaper som styrka och hälsa in i det nya året. Den kinesiska kalendern är en uråldrig och mångfacetterad historia, låt oss inte fördjupa oss i den utan bara konstatera att världens klocktillverkare har uppmärksammat drakens år och flera av dem har dedikerat klockor i ära till det nya kinesiska året. Hur kommer det sig? Främst två saker, för det första är draken ett betydligt roligare djur att få in i sin design än till exempel en gris (som för övrigt även den är med i den kinesiska astrologin), för det andra så passar naturligtvis flera av tillverkarna på att flirta med den så attraktiva kinesiska marknaden. Så låt oss nu ta en titt på några av årets ”draksläpp”.     


Casio G-Shock MT-G Golden Dragon

Med sina 51,9 mm x 50,9 mm x 12,1 mm är Casios hyllning till drakens år en riktigt ”best”. Trotts sin storlek så väger den bara 111 gram.  Klockan, som även är en smartwatch, har svarta och guldiga drakfjäll på boetten, safirglas samt ett solcellsbatteri. Klockan har G-shocks sedvanliga funktioner som GMT, datum, kronograf, larm, telefonsökare med mera. Klockan listar mellan 11000 – 15000 kr.  


Blancpain Traditional Chinese Calendar

Under början av 2024 så passade Blancpain på att uppdatera sin Villret kollektion med en ny Traditional Chinese Calendar. En riktigt imponerande klocka i termer av komplikationer med en kinesisk årskalender, månfas samt gregorianska datum. Boetten som är 45 mm har ett case i rödguld med en grön urtavla och bakboetten har prytts med en drake. Verket har hela sju dagars reserv och klockan är limiterad till 50 exemplar. 


Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel ’Dragon’

JLC vill inte vara sämre under 2024 än att de släpper en drak-version av sin Reverso. Klockan som går i svart och roseguld är en del av JLC:s ”Zodiac sign series” och är ett mästerligt hantverk. JLC:s uppger att det tar ungefär 80 timmar att gravera emalj-boetten. Den handgraverade draken har imponerande detaljer och det ser ut som den kommer ut ur boetten.  


IWC Portugieser Chronograph Year of the Dragon 

IWC:s drak-version ingår i deras Portugieser Chronograph serie. Klockan går i vinrött och boetten är i stål. Drakdetaljen i klockan är häftig, vi hittar den på baksidan där den utgör rotorn i det automatiska urverket. Klockan har safirglas och 46 timmar reserv och är limiterad till 1000 exemplar. Kostnad 113 000 kr.  


Hamilton Ventura Dragon

Märket Hamilton har släppt en drakversion i sin Ventura-serie inför i år. Klockan finns i lite olika utförande och modeller, men gemensamt är att drakens ansikte syns i en skeletterat urtavla och med hörande gummiband ska efterlikna drakfjäll. Klockan är utrustad med ett H-10-S urverk och har 80 timmars reserv, samt Super-LumiNova.  


Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grisaille High Jewellery – Dragon

Vacheron Constantin har genom åren släppt flera klockor med draktema. Inför 2024 så släppt de ännu en. Varcheron poängterar på hemsidan att de har haft en lång handelstradition med Kina och klockan är en hyllning till landet. Urtavlan är grön och består av emalj där en kejsardrake är ingraverad. Boettens består av vitguld och 146 diamantstenar och även kronan pryds av en diamant. Klockan är 40mm bred och 8,9 mm i höjd och kommer med ett grönt alligatorband. 


Bell & Ross BR 05 Artline Dragon

Detta drak-ur är Limiterad till 99 exemplar och kommer från märket Bell & Ross. Klockan består av polerat stål har en laseringraverad design av en drake som gör att klockan får en mycket speciell karaktär, i färgen ser den svartvit ut. Klockan är har dessutom Bell & Ross fyrkantiga boett och därmed ser klockan väldigt unik ut. Vill du sticka ut under drak-året så kan detta vara en klocka för dig. Klockan listar på 8200 euro.  


TAG Heuer Carrera Chronograph Year of the Dragon

Likt ovan nämnda IWC så har TAG Heuer gjort en klocka i rött med en drake som pryder baksidan inför 2024. Klockan är en kronograf och urtavlan går i rött och silver på urtavlans mitt sitter även ett kinesiskt tecken för drake. Klockan ingår i TAG Heuers Carrera serie och är limiterad till 300 exemplar. Klockan har ett automatiskt urverk med en gångreserv på 80 timmar. 


Swatch Year of the Dragon Collection

De billigaste drak-klockorna på denna lista hittar ni från Swatch. Från en 1000-lapp och uppåt hittar ni fem olika drakar i diverse färgglada färger. De lekfulla klockorna har olika teman och handen på hjärtat, skulle jag köpa en drak-klocka i år så är det nog från denna kollektion. 


Hublot Spirit of Big Bang Titanium Dragon

Hublot slår på stora trumman inför drakåret 2024 och släpper en spännande titanklocka som går i rosa, blått, vitt och grått. Kalibern (HUB 1710) är automatiskt och har en gångreserv på 50 timmar. Klockans design är framtagen tillsammans med konstnären Chen Fen Wan och är limiterad till 88 stycken.