Eqotime möter Christian Knoop, designchef för IWC Schaffhausen

Text/bild: Britta Rossander & Mia Litström


Eqotimes Britta Rossander och Mia Litström pratade med IWC’s designchef Christian Knoop under Watches & Wonders 2023 med nya IWC Ingenieur i fokus.

Christian berättar att han redan som barn hade ett intresse för design. I 15 år har han designat klockor för IWC och Ingenieur Automatic 40 är det senaste alstret, en modell som när den visades blev väl mottagen. Den är en modern utveckling av IWC Ingenieur SL som ritades av Gérald Genta för 47 år sedan.

Christians ansvar är att ta hand om varumärkets kreativa och designmässiga uttryck. Han och hans team arbetar de med alla visuella och statiska aspekter av varumärket och han menar att design alltid fyller ett syfte som visar sig i ett projekt eller i en produkt. Designen ger information och orientering i form av kommunikation om karaktären eller värdet av ett varumärke.

-Bra design är innovativ, bra design är lätt att använda och bra design håller länge är värden vi tar hänsyn till när vi designar nya klockor.

Ingenieur är en viktig serie för IWC när det kommer till ingenjörsanda och progressiv design eftersom varumärket domineras av Pilot, Portugieser och Portofino. Ingenieur har sin plats i portföljen, speciellt den i 40 mm, en kompakt automat i stål med stålband. 

Tre referenser i stål och en i titan visades efter ett arbete som pågått i fem år.