Ressence släpper ny Type 8

Text: Aleksandar Mladenovic


Belgiska independenttillverkaren Ressence släpper en ny Type 8 med salviagrön urtavla. Nya Type 8 S ”Sage Green” är ett snyggt tillskott i deras instegssortiment.


Ressence är en tillverkare vi på redaktionen gillar. Vi har tidigare skrivit om deras tuffa dykarur Type 5 BB och även tittat närmare på syskonet Type 8 med blå urtavla ifjol.

Även om vi fortfarande väntar på vårens intåg här i Sverige så släpper nu Ressence en ny urtavla i Type 8-kollektionen som får en att längta än mer till varmare temperaturer. Type 8 Sage Green är ett starkt komplement till den tidigare Cobalt Blue versionen vars salviagröna urtavla gifter sig riktigt bra med boetten i titan.

Som vi skrivit om tidigare har Ressence en lite annorlunda approach till tidavläsning. Ressence använders sig utav sin patenterade ROCS-modul (Ressence Orbital Convex System) där urtavlan alltid är i rörelse. Några traditionella visare återfinns inte på deras modeller utan istället roterar de två skivorna där den mindre indikerar timmar och den större minuter.

Klockan är väldigt bärbar trots sin diameter på 42,9mm. Att den saknar bandhorn och har en välvd form gör att den sitter bra även på en mindre handled. Lägg där till att den är relativt tunn med sina 11mm och med en vikt på enbart 42 gram (med bandet) gör det till en intressant upplevelse på handleden.

Ni har troligtvis listat ut det redan men anledningen till den lätta vikten är att boetten är tillverkad i Grade 5-titan som på ett snyggt sätt blandar borstade och polerade ytor. Klockan är den lättaste utav alla Ressences modeller och då är ingen av dom speciellt tunga.

Även den salviagröna urtavlan är tillverkad i Grade 5-titan och den har en matt metallic finish som vi på redaktionen föll pladask för.

Likt övriga klockor från Ressence saknar även Type 8 en traditionell krona. För att vrida upp och ställa in klockan roteras nämligen bakboetten åt det ena eller andra hållet. Avsaknaden av krona förstärker hela det strömlinjeformade uttrycket och bidrar till en väldigt ren och avskalad design.

Inuti Type 8 tickar i sedvanlig ordning ett modiferat ETA 2892-2 med den specifikt utvecklade modulen ROCS 8 för modellen. Urverket har en gångreserv på 36h och klockan är vattentät ner till 10m. Ingenting som man bär vid vattenaktiviteter helt enkelt.


Priset för klockan är 12,500 schweiziska franc (exklusive skatter och avgifter) och den finns tillgänglig från och med maj.

Läs mer om klockan hos Ressence.