Ressence Type 5 BB – inte ditt vanliga dykarur

Text/foto: Aleksandar Mladenovic


Den belgiska independent-tillverkaren Ressence, eller ”horological start-up” som dom själva kallar sig, har sedan de grundades år 2010 vunnit många klockentusiasters hjärtan. Ett ungt varumärke med en väldigt annorlunda approach till klassiskt urmakeri. Under en vecka hade Eqotimes redaktion möjligheten att prova på deras dykarur Type 5 BB.


Ressence grundare, belgaren Benoît Mitiens, tanke bakom Ressence var – hur skulle den mekaniska klockan se ut om den uppfanns på 2000-talet? Svaret blev en ny tolkning av hur man visar tiden, utan traditionella visare, och det kallas för ROCS som betyder Ressence Orbital Convex System.

Den patenterade lösningen består bland annat av olika ringar som snurrar runt vilka indikerar tiden. Därför kan det vid en första anblick vara lite svårt att förstå vad det är man tittar på när man håller en Ressence i handen för första gången. Men så fort man förstått tanken bakom det så blir det något av en ”aha-upplevelse”. Allting är konstant i rörelse, precis som månar i omlopp runt en planet.

Det som verkligen satte Ressence på kartan och som blev en stor snackis inom klockvärlden var när de 2013 introducerade den första mekaniska klockan som var fylld med olja. För dom som hört talas om Ressence tidigare är det oftast Type 3 som den kallas som man tänker på. Genom att fylla den övre halvan av klockan med exakt 3,75ml olja resulterar i en klocka som är läsbar från alla möjliga vinklar. Alla som någonsin har badat med sin klocka vet att det kan vara svårt att läsa av tiden på klockan under vattenytan, det krävs att man tittar på klockan ”rakt upp och ner” för att slippa reflektionerna och det som gör att klockan mer agerar en spegel. Detta är exakt vad som gör Type 5 till en så bra dykarklocka, den är alltid läsbar under vattenytan.


Ett dykarur utan skruvad krona

För många är ett dykarur synonymt med en robust boett i till exempel stål och med en skruvad krona. För Ressence är det precis tvärtom. En lätt boett i titan och ingen krona, överhuvudtaget.

Utan att gå in för mycket på fysikens och hydraulikens lagar framförallt så kompenserar oljan i klockan för trycket den utsätts för under vatten. Och vad gäller avsaknaden av krona så styrs allt genom baksidan där man snurrar på en disk både för att ställa tiden och dra upp klockan. Det är knepigt till en början och det tar en liten stund innan man får snurr på det (no pun intended).

Type 5 är till skillnad från andra modeller i Ressence utbud tät ner till 100m (jämfört med generellt 10 eller 30m) och den lyckas med det tack vare  deras Ressence Compression Lock System, eller RCLS. På sidan av boetten ser man texten ”Lock” och ”Set”. När man ställt tiden på klockan och vrider tillbaka till ”Lock”-positionen förseglas klockan tack vare en packning som komprimeras.


På handleden

Klockan är stor, 46mm i diameter och 15,5mm tjock men väger enbart 87g tack vare boetten i titan. Den kräver helt klart sin handled och det är en klocka som drar åt sig blickar tack vare sitt säregna utseende.

Tiden avläses genom den stora urtavlan som indikerar timmar medan den långa ”visaren” som utgår från centrum indikerar minuter. Klockan har en sekundvisare som indikerar 90 sekunder och alltså hoppar den fram med jämna mellanrum istället för att flyta eller ticka. Detta gjorde oss på redaktionen lite nervösa initialt då vi trodde vi råkat ha sönder något. Men eftersom sekundvisaren även agerar stötdämpare var allt i sin ordning. Detta beror på att klockans visare och diskar inte drivs av mekaniska delar som i en traditionell klocka utan rättare sagt av magneter (ja, ni läste rätt), och om klockan utsätts för en stöt rubbas dessa och en differens mellan de magnetiska diskarna som tillhör urverket och de som tillhör ROCS uppstår. Därför agerar baksidan av sekundvisarens disk som en sorts hydraulisk broms.

Kombinationen av Ressence sätt att indikera tid från deras Type 1 i kombination med att fylla den med olja som i Type 3 resulterar alltså i en dykarklocka utöver det vanliga. Den möter även kraven för ISO 6425 vilket innebär att det är ”en riktig dykarklocka”. En riktig dykarklocka som alltid är läsbar under vattenytan.

Ressence hittar ni hos Bo Berggren Urhandel i Stockholm som är ensam auktoriserad återförsäljare i Stockholm.



Tekniska specifikationer

Märke: Ressence
Modell: Type 5 BB

Diameter: 46mm
Tjocklek: 15,5mm
Boettmaterial: Titan, grade 5 med svart DLC-coating
Vattentäthet: 100m

Urtavla: Konvex urtavla i grade 5 titan
Armband: Läder och nylonband
Spänne: Svart ”ardillon”-spänne i titan

Urverk: ROCS 5 (i grunden omarbetat 2824/2)
Komplikationer: timme, minut, 90 sekundersvisare, oljetemperatursindikator
Gångreserv: 36h
Uppvridning: Automatisk

Pris: 423,000kr (29,500CHF plus moms)


Läs mer om klockan hos Ressence