Text/foto: Aleksandar Mladenovic


Vi går igenom några av de viktigaste nyheterna som Patek Philippe presenterade under Watches & Wonders 2024. Bland dessa finner vi en riktigt läcker World Time som tidigare var en specialmodell som nu återfinns i den ”vanliga” katalogen, nya Nautilus och Aquanaut och en stekhet Ellipse.


Patek Philippe World Time Date ref. 5330G-001

En referens som först lanserades under deras ”Watch Art” utställning i Tokyo under 2023. Här är Patek Philippe först i världen med en ny funktion: en datumvisning som är synkroniserad med den lokala tidszonen, dvs. den tidszon som är vald vid kl. 12. Lite intressant var även att undertecknad i all stress som infinner sig i deras ”photo shooting room” totalt missade den transparenta visaren för datumet initialt.

På Patek Philippes hemsida finns en bra video som förklarar hur komplikationen fungerar.

Klockan mäter 40mm och är tillverkad i vitt guld, tjockleken uppgår till 11,57 mm. Den blågrå urtavlan tillsammans med kalvskinnsbandet (ja precis) som är präglat för att efterlikna denimtyg är lite av det genomgående temat på årets nyheter från Patek Philippe. Den ser riktigt bra ut, även om det inte hade skadat om boetten var låt oss säga 3 mm mindre. Då hade det varit en riktig fullträff enligt undertecknad.

Pris enligt efterfrågan.


Patek Philippe Complications ref. 5396G-017

Man uppdaterar sin klassiska referens 5396 med årskalender med en ny vacker urtavla i blått som fadear mot svart i ytterkanterna och som är utsmyckad med 12 baguetteslipade diamanter som index. Boetten mäter fortsatt 38,5 mm och är 11,2 mm tjock och levereras på ett alligatorband som matchar urtavlan.

En riktig modern klassiker från Patek Philippe som får en facelift. Pris enligt efterfrågan.Patek Philippe Nautilus ref. 5980/60G

En ny Nautilus-kronograf i vitt guld med blågrå tavla och det, enligt vad vi fått erfara, väldigt splittrande ”jeansbandet”. 40,5 mm i diameter, 12,2 mm tjock och vattentät till 30(!) meter. Patek Philippe verkar ha introducerat någon ny form av vattentäthet som verkar gälla genomgående för i princip alla modeller, även de sportiga modellerna som tidigare haft tresiffrig vattentäthet, en snackis som vi fortfarande inte fått full klarhet i vad som gäller.

Klockan ser bra ut dock. Pris enligt efterfrågan.


Patek Philippe Aquanauat Travel Time ref. 5164G/001

Här har vi en ny Aquanaut med Travel Time komplikation i vitt guld med blågrå urtavla på matchande gummiband. För första gången finner vi alltså referens 5164 i vitt guld. Likt tidigare versioner mäter boetten 40,8 mm och är 10,2 mm tjock. Den är snygg och det var lära stor efterfrågan på dessa. Pris enligt efterfrågan.


Patek Philippe Grand Complications ref. 5236P

En ny version av Patek Philippes så kallad ”in line perpetual calendar”. Linjär visning under kl. 12 på urtavlan av dag, datum och månad. Till vänster om månfasen hittar vi dag/natt-indikatorn och till höger skottårsindikatorn.

Klockan är tillverkad i platina och har en läcker laxfärgad urtavla. Diametern mäter 41,3 mm och tjockleken 11,07 mm.

Pris enligt efterfrågan.


Patek Philippe Golden Ellipse ref. 5738/1R

Den moderna Ellipsen får för första gången en helt ny länk i matchande metall. Den nya länken är väldigt inspirerad av deras äldre länkar från 1970-talet och är ett vackert konstverk. Länken består av hela 363 delar och över 300 av dessa är noggrant monterade för hand.

Boett och länk i 18k roséguld och måtten för boetten är 34,5 x 39,5 mm. Tunn är den, endast 5,9 mm i tjocklek. Svart urtavla med sunburst-effekt.

Pris enligt efterfrågan.


Patek Philippe Aquanaut Luce Haute Joaillerie ref. 5268/461G

Vi avslutar med en riktig ”håll käften”-klocka. En blingad Aquanaut i vitt guld. Urtavlans mitt är tillverkad av guld och utsmyckad med baguetteslipade diamanter och safirer, den yttre delen av urtavlan är satt med briljantslipade diamanter i så kallad ”snow setting”. Här finner vi även 12 baguetteslipade safirer som index.

Boetten mäter 38,8 mm och är 9,1 mm tjock. Även den är stensatt, glasringen med baguetteslipade safirer och bandhornen med baguetteslipade diamanter. Wow.

Läs mer om klockorna hos Patek Philippe