Det blev självklart rekord för Pateken med den turkosa urtavlan

Text: Britta Rossander


För den allra första Patek Philippe Nautilus ref. 5711 med Tiffany Blue®-urtavla fick köparen betala ungefär 6,5 miljoner dollar. Ett otroligt högt pris som också gör den till den dyrbaraste klockan såld online alla kategorier. 100 % av intäkterna går till WWF. Vare sig Patek eller Philips tar en cent av priset för egen del. Jag har dubbelkollat eftersom jag inte blev klok på om uppgiften var korrekt. Så här svarar min kontaktperson: ”Dear Britta, Thank you for reaching out and for your question, everything goes to The Nature Conservancy, hammer price and buyer’s premium, $6,503,500. Hope this helps, Kindest, Asta” En fantastisk summa till ett välgörande ändamål.Paul Boutros som var utropare under auktionen menade att det var underbart att se kunderna återvända ”in person” till auktionshallen, deras första på den nya adressen för huvudkontoret, 432 Park Avenue.  

– Vi är oerhört tacksamma för alla som hjälpte till att göra detta till ett enastående resultat. Att så många människor, runt om i världen, höjde sina spadar, sa Paul Boutros efter auktionen

Lite före 10:30 NY tid den 11/12 blev alltså en PAtek Philippe med ref. 5711/1A-018 och Tiffany & Co-tavla klubbad för 5 350 000 USD. Vilket gav ett slutligt pris på 6 503 000 USD. Att den skulle säljas var ett beslut som togs i sista minuten och som tillkännagavs ungefär en vecka före auktionen. Aurel Bacs stod i pulpeten med hammaren redo i 14 minuter och 39 sekunder innan klubbslaget föll.

Eftersom jag hade problem med att följa den live fick jag följande rapport från min kontakt:

Budgivningen startade på $20 000, gick upp till $50 000 (utropspriset) för att hamna på $500 000 (det tidigare rekordet för en stål 5711). Sedan klev det iväg med 500 000 per steg upp till 3,5 miljoner dollar. När man sedan nådde fyra miljoner steg det med 100 000 per bud eftersom två budgivare per telefon stred om klockan. Det blev lite intensivt och precis i klubbslaget, när en brittisk onlinebudgivare trodde sig har rott hem klockan, kom ett bud från en New Yorkare, också online, på 5 350 000 och därmed var sagan all. Galet eller ej – jag vet inte. När uppgiften sipprade ut om klockan och auktionen älskades det av många men lika många gillade det inte alls. Hypen och dess avsiktliga ouppnåelighet representerar enligt många allt som är fel med dagens klockmarknad.

Men sex och en halv miljoner dollar till välgörenhet och en massa uppmärksamhet för klockindustrin är inte fy skam.

De resterande 169 klockorna ska nu ”delas ut” till kunder i Tiffany & Co-butikerna i New York, Beverly Hills och San Francisco. Butiker som alltså säljer Patek Philippe. Och det spelar ingen roll hur mycket pengar du lagt på Patek Philippeklockor någon annanstans i världen. Så jag kan tänka mig att det finns en och annan upprörd samlare  i Asien och Förenade Arabemiraten.

Men det var i NY som samarbetet mellan Tiffany & Co. och Patek Philippe startade så det är väl kul att en local kan bära en klocka för 6,5 miljoner dollar på handleden.