Följetongen Baselworlds nya kapitel

Av: Britta Rossander


Första mailet idag (den 7:e maj 06:44) var ett pressutskick från MCH-Gruppen (Baselworlds ägare). I utskicket berättar MCH att de tillsammans med företrädare för utställarna på Baselworld nått en ekonomisk överenskommelse för den inställda mässan 2020. Det var ju också irritationen över deras regler för återbetalning av avgifter för 2020 Baselworld som gjorde att Rolex agerade på det sätt de gjorde. Ett beslut som tog med sig Tudor, Chopard, Patek och Chanel.

Missnöjet var så stort med MCH att avbokningen genomfördes i raketfart. Detta gjorde ju att LV-gruppen (Zenith, Hublot, Tag Heuer och Bvlgari) raskt repade mod och följde efter ett par dagar senare. Nu har dock i samarbete med schweiziska utställarkommittén, tagit fram en lösning. En lösning som verkar acceptabel och med en ekonomi som alla ska kunna leva med.

– Jag välkomnar MCH’s inställning som gjort det möjligt för oss att hitta en balanserad lösning, säger Hubert J. du Plessix, ordförande för Baselworlds schweiziska utställarkommitté, Directeur, Rolex Sa och ansvarig för  Investissements & Logistique.


Hubert J. du Plessix

– Jag vill också tacka Patek Philippe, Rolex, Tudor, Chanel, Chopard, Hublot, Zenith och Tag Heuer, som av solidaritet accepterat en lägre återbetalning så de kvarvarande utställarna kan få bättre framtida förhållanden.

Vilket betyder att MCH tycker att de har kassa kvar för att arbeta fram någon form av presentation för de varumärken som nu hänger i limbo och kanske inte har någonstans att visa upp sig. Bernd Stadlwieser, VD för MCH-gruppen, säger:

– Vi är glada över att på kort tid kunnat hitta en lösning som är acceptabel för alla. Mot bakgrund av den stora inkomstbortfall på grund av COVID-19 och vårt ansvar gentemot alla våra intressentgrupper är denna lösning gränsen för vad som är möjligt för oss. Med en lösning i samförstånd för ett inställt Baselworld 2020 kan vi nu koncentrera oss på framtiden.Pressmeddelandet avslutas med att MCH-gruppen har fattat beslut om att inte genomföra Baselworld 28 januari – 2 februari 2021.

– Tillsammans med utställare och besökare arbetar vi med att ta fram alternativ för nya plattformar. Vi kommer att fatta ett beslut om möjliga format till sommaren och kommer så snart som möjligt lämna information om det nya konceptet och schemaläggning, säger Michel Loris-Melikoff, VD för Baselworld.

Fortsättning följer och Eqotime rapporterar till er.