Butiken: Bo Berggren Urhandel

Text: Albin Johansson
Foto: Aleksandar Mladenovic


I hjärtat av Stockholm, närmare bestämt på Biblioteksgatan 4 ligger Bo Berggren Urhandel. Ett familjeägt företag som nu drivs av Petter Berggren, tredje generationens Berggren.

Bo Berggren har legat på Biblioteksgatan 4 i Stockholm sedan 1964. Grundaren Bo tog sin urmakarexamen år 1946 och startade egen butik 1963. Butiken saluför bland annat Patek Philippe, Breitling och det Belgiska independent-märket Ressence, men är även auktoriserad återförsäljare av bandtillverkaren Camille Fournet.

Eqotime har i denna butiksspecial besökt butiken och även spelat in ett avsnitt av Eqotime Podcast med Petter om just butiken och företagets historia, det hittar ni här.

Artikeln och podcasten är ett samarbete med Bo Berggren


Tredje generationen vid rodret

Sedan några år tillbaka driver 28-åriga Petter Berggren butiken efter att ha fått ta över stafettpinnen från pappa Ola. Grundaren Bo Berggren är Petters farfar, urmakaren som startade familjeföretaget 1964. Med Petter i spetsen är företaget inne på sin tredje generation, och enligt honom är driften av butiken en blandning mellan att förvalta, och varsamt utveckla det som behövs. Bo Berggren har flera kunder som handlat i butiken i över 20 år. ”Vi har våra kunder och våra varumärken, vi är otroligt stolta över det och är där vi vill vara” berättar Petter.

Petter Berggren

Ett väl avvägt utbud av varumärken

Med en så lång historia inom klockbranschen har butiken varit återförsäljare åt olika varumärken genom åren. I dagsläget är Bo Berggren auktoriserad återförsäljare av tre klockmärken. Två av dem har de arbetat med länge, och den tredje är en mer ovanlig uppstickare som de är ensamma om i Sverige att sälja, vi har givetvis tagit en titt på alla nedan.


Patek Philippe

Bo Berggren har varit auktoriserad återförsäljare av Patek Philippe sedan 80-talet och är en av få sådana i norra Europa. Butiken säljer allt från enklare instegsmodeller så som Calatrava, till några av Patek Philippes mest komplicerade klockor, och givetvis sportmodeller så som populära Aquanaut och Nautilus.

Vi valde ut två av de mer komplicerade och ovanliga klockorna som fanns inne i butiken att lyfta fram här, ref 5270J ”Grand Complication” och ref 5905R.

Butiken har i regel även inne pre-owned klockor från Patek Philippe.

Patek Philippe Grand Complications 5270J
Patek Philippe 5905R-001

Hela butikens vänstra del är dedikerad för Patek Philippe med displayer och sittplatser, missa inte väggklockan!

Patek Philippe display

Patek Philippe Display

Vid frågor om Patek Philippe, kontakta Bo Berggren, läs mer på tillverkarens hemsida.


Breitling

Breitling är ett varumärke som knappast behöver en närmare presentation. Bo Berggren är auktoriserad återförsäljare, och har en imponerande mängd klockor inne i butiken både från herr och damkollektionerna. Butiken har givetvis även möjlighet att beställa hem klockor om du som kund vill ha en viss modell du söker.

Vi tog en titt på en salig blandning av redaktionsfavoriter, klassiker och nyheter.

Breitling Navitimer


Breitling Navitimer

Breitling Super Avi B04 GMT
Endurance Pro

Breitlings Ladies Chronomat var redaktionens favorit.

Tveka inte att höra av er till butiken vid frågor om Breitling.

Breitling Display

Mer läsning om modellerna hittar ni givetvis på Breitlings hemsida.


Ressence

Det belgiska independent-märket Ressence sticker ut ordentligt med sin unika design och oljefyllda boetter där visare och tavlor rör sig runt i urtavlan. Märket grundades 2010 och har genom åren konsekvent hållit sin design och kombinerat den med teknisk innovation.

Petter berättar i Eqotime Podcast att han hittade varumärket online och visade för en kund. Kunden gillade klockorna lika mycket som Petter och ville beställa en direkt. Kort efter hade kunden en klocka och Bo Berggren hade blivit auktoriserad återförsäljare av Ressence.

Eqotimes redaktion gillar Ressence och det är klockor som måste upplevas live. Butiken har alltid olika modeller inne för beskådan och prov.

Ressences dykarur Type 5
Ressence Type 8
Ressence i skyltfönstret

Läs mer om Ressence här.


Urmakeriet

På nedervåningen har Bo Berggren ett eget urmakeri. De tar emot serviceärenden på samtliga varumärken de har till försäljning, men är även auktoriserat servicecenter för Hublot vilket de tidigare sålde. Bo Berggren har även en urmakarmästare på plats vilket betyder att de kan ta emot klockor från de flesta varumärken förutsatt att delarna kan beställas. På så sätt kan Bo Berggrens kunder få all hjälp med service de behöver på plats även om klockan i sig är från ett varumärke Bo Berggren inte säljer. Urmakeriet har även utrustning och kompetens inom polering.

Urmakarbänk

Pre-Owned

Butiken har en fokuserad avdelning för pre-owned. När Eqotime var på besök fanns det en spridd skara armbandsur från olika märken och modeller. Vi plockade ut några av våra favoriter från Patek Philippe, men vi hittade även en trevlig Hublot och en väldigt ovanlig skeleton Tourbillon från Panerai i solitt guld. Bo Berggrens avdelning för pre-owned är främst en tjänst för att hjälpa befintliga kunder sälja sina armbandsur, men allt är till salu och finns inne i butik för visning för den som är intresserad.

Hublot Big Bang King Power Alinghi

Pre-owned i skyltfönstret

Butiken har en egen sektion på sin hemsida för pre-owned som ni hittar här.


Vi tackar Petter och personalen på Bo Berggren för ett trevligt besök. Missa inte avsnittet av Eqotime Podcast med Petter, det finner ni här.

Bo Berggren Urhandel hittar ni på Biblioteksgatan 4 i Stockholm.