Omega Speedmaster X-33 – Den moderna rymdklockan

Text: Filip Ericsson


Omegas racingkronograf Speedmaster blev ikonförklarad samma stund som den följde med Nasas astronauter till månen 1969. Nu är det länge sedan den agerade officiellt instrument åt USA:s rymdfarare, men faktum är att dessa fortfarande använder Omega Speedmaster under sina rymdfärder. Idag handlar det dock om en modern, digital variant under följdnamnet X-33. Eqotime berättar! 


Det var General Thomas P. Stafford, tidigare amerikansk stridspilot och astronaut på NASA, som såg behovet av ett armbandsur som skulle möta behoven för den internationella rymdstationen ISS som planerades stå klar under 1998.  

Vid tiden satt Stafford passande nog i styrelsen på Omega, som ju med sin Speedmaster Professional sedan länge tillhandahållit armbandsur till NASA:s astronauter. Således beslutades att en ny klocka borde konstrueras, vilken skulle möta kraven för astronauterna som arbetade på den nya rymdstationen.  

Den nya rymdklockan lanserades enligt plan, ett halvår innan öppnandet av ISS, på Houston Space Center i Texas, USA, den 25 mars 1998. Den gick under namnet Speedmaster X-33 med följdnamnet “The Mars Watch”. 

Med X-33 bröts alla band till den klassiska “månklockan”, den mekaniska Speedmaster Professional som tjänat NASA ända sedan 1965.  

Nya Speedmastern var utförd i titan och innehade ett kvartsverk med digital display. Därmed utgjorde den en total kontrast till den klassiska Speedmaster-klockan. Med digital-utförandet möjliggjordes förstås fler funktioner såsom nedräkning, evighetskalender, alarm samt flera tidszoner. 

På en punkt var den gamla klockan dock överlägsen den nya. X-33 är nämligen inte certifierad för “Extra-Vehicular Activity” (EVA), det vill säga så kallad “space walk”, såsom Speedmaster Professional ju är.  

X-33 klarar med sin digital-display inte de snabba skiftningarna mellan värme och kyla, och gamla Professional är därmed fortsatt det enda armbandsur som har godkänts för EVA, inklusive månlandning! X-33 är istället konstruerad för att uteslutande användas inuti rymdfarkosterna.  

Några exempel på funktioner som gjorde att X-33 skulle fungera tillfredsställande på rymdmissioner var knappar som kunde hanteras med grova handskar och ett alarm med en ljudnivå på hela 80 decibel för att överrösta Jet-motorer och andra oljud som kan tänkas uppkomma på en rymdfärd.

Tre generationer 

X-33 finns i tre generationer. Första varianten tillverkades 1998–2001 då en lätt uppdaterad version tog över, där största förändringen var att armbandet i kevlar byttes mot en titan-länk. Denna såldes fram till 2010 även om modellen tillhandahölls till NASA fram till 2014. De första två generationerna mätte båda 42.25mm i diameter.  

Tredje och nuvarande generationen utkom 2014 och går under namnet Skywalker X-33. Den begåvades med betydligt större förändringar såsom en större boett om hela 45mm i diameter, ett renare utseende med en ny bezel i svart keramik, en helt ny typ av display samt en ny funktion kallad “phased elapsed time”. 

Detta innebär möjlighet att kombinera kronograffunktion och nedräkning, med automatisk initiering av timer (nedräkning) och kronograf (förfluten tid). Tidigare fick dessa ställas in manuellt vilket var ett betydligt mer komplext handhavande.  

Skywalker X-33 är godkänd också av European Space Agency (ESA) och organisationens egen astronaut Jean-François Clervoy deltog dessutom i utvecklingen av den uppdaterade X-33-klockan. 

Ett par tre specialversioner i begränsad upplaga har dykt upp genom åren och 2022 utkom en ny variant med namnet X-33 Marstimer som tillhandahålls i ordinarie sortiment, parallellt med Skywalker.  

Marstimer togs fram efter önskemål från ESA och erhöll ett nyutvecklat urverk för att husera nya funktioner nödvändiga för framtida expeditioner till mars. För faktum är att ett soldygn på mars är aningen länge än på jorden; närmare bestämt 24 timmar, 39 minuter och 35 sekunder, och Marstimer är konstruerad för att ta hänsyn till detta. 


Astronauter som burit X-33 

Kända astronauter som burit, och bär, Speedmaster X-33 är bland andra den holländske fysikern Wobbo Ockels på ESA, den amerikanska NASA/ISS-astronauten Nicole Stott och våra svenska ESA-astronauter fysikern Christer Fuglesang och stridspiloten Marcus Wandt.  

Faktum är att Fuglesangs alldeles egna X-33 från 2009 auktionerades ut på Bukowskis 2020, med ett häpnadsväckande slutpris på 660 000 kronor. “Space flown” stod i annonsen och exemplaret betingade förstås ett helt annat pris än begagnade X-33-klockor utan rymdhistorik.  

Priser 

Nya är X-33 dyra pjäser. De digitala titan-uren går på 76 800 kronor (Skywalker) respektive 91 900 kronor (Marstimer) enligt svensk prislista i skrivande stund. Begagnade ter de sig dock förunderligt prisvärda och det går att landa ett äldre exemplar för nedåt 15 000 kronor.  

Tydligt köpläge för den som önskar sig en officiell rymdklocka och som kanske rynkar på näsan åt de hutlösa priser som de klassiska Speedmaster-uren betingar! 

X-33 & referensnumren: 

3290.50 Marswatch, 1998–2001. 

3291.50, 2001–2010. 

318.92.42.79.01.001, 2010-2014 (NASA). 

318.90.45.79.01.001 Skywalker, 2014- 

318.90.45.79.01.003 Marstimer, 2022-