Butiken: Björkegrens Urmakeri i Kalmar.


På Kvarnholmen i centrala Kalmar har Björkegrens Urmakeri legat sedan starten 1933. Ett klassiskt familjeföretag. Och precis den typen av lokal urhandel med urmakeri som vi på Eqotime tycker att det är så viktigt att uppmärksamma såhär i tider av social distansering. Vi har pratat med Anders Björkegren som tillsammans med sin fru Karoline driver familjebutiken på Kaggensgatan 17.

– Vår tidräkning börjar 1933 men egentligen sträcker sig historien längre än så, berättar Anders. Min farfar, tillika värmlänningen Egon Björkegren kom till Kalmar som gesäll. Hans far Jacob Björkegren var urmakare hemma i värmländska Forshaga. Men Egon fick göra som alla andra som ville in i yrket, man fick lära av mästarna och därmed resa runt i landet.


Urmakeriet i Forshaga, Värmland med urmakare Jacob Björkegren i mitten.

Egon Björkegren vid sin urmakarbänk ca 1950.

I Kalmar träffade Egon en flicka en som sedermera blev hans fru och Anders farmor.

– De blev kvar och butiken i Kalmar öppnades 1933. Min far Lars-Bertil tog över butiken i början på sjuttiotalet tillsammans med min mor Pia och de drev butiken en liten bit in på 2000-talet. Han sitter fortfarande gärna och skruvar efter 50 år är han en mycket kompetent yrkesman och mästare.


Fasadbild från sextiotalet på butikens nuvarande adress Kaggensgatan 17 i Kalmar.

Efter att Anders avslutat sin utbildning till urmakare 2001 tog han tillsammans med sin fru Karoline över verksamheten.

– Hon är en stor tillgång och sköter ekonomin och allt runt själva butiken. Vi kompletterar varandra utmärkt, hon är lysande på allt jag inte kan, berättar Anders.

Just Omega men även Breitling är två tunga varumärken man säljer i butiken. Omega har man sålt sedan 1956 och Breitling började man med 1989.

– Omega och Breitling är våra kronjuveler, berättar Anders. Vi är jättestolta över det långa samarbetet med dessa två fantastiska varumärken. Men sedan länge har vi också Longines, Tissot och Certina men även ORIS och japanska Seiko och Casio.Inom fashion erbjuder man också varumärken i form av bland annat GANT, Calvin Klein, Carl Edmond och Michael Kors.

– Vi har också en liten men naggande god smyckesavdelning med tyska Coeur de Lion och Calvin Klein Jewellry, fortsätter Anders som personligen är ett stort fan av Breitling. Ett märke han tycker har lyft sig ordentligt efter att Georges Kern tog över rodret för tre år sedan.

– Kern har fått mycket ovett för de förändringar han gjort, framförallt i sociala medier. Men nu börjar mycket falla på plats och varumärket har fått en mer ungdomlig ton. Jag gillar det skarpt, det känns avspänt, fyllt med självförtroende och karisma. Breitling har Swag…

Anders tycker inte heller att man har gjort avkall på sitt arv eller sin DNA i och med förändringarna.

– Tvärtom! Vintage-modellerna är otroliga och den nya kommande Chronomat’en ser helt fantastiskt ut!De senaste åren har man investerat mycket i butikens egna verkstad där man utför service och reparationer. En stor anledning till investeringarna är att man är certifierade på Omega-service. Något som Anders är väldigt stolt över.

– Där är vi nu på godkända på högsta nivå. Butiken har heller aldrig sett bättre ut efter vår ombyggnad 2018. Det är numera lite skarpare, lite snyggare och lite lyxigare!
– Vi är specialiserade och auktoriserade på framförallt OMEGA-service men vi utför såklart service och reparationer på de varumärken som vi är återförsäljare för. Vi gör allt in-house, det spar både tid och pengar för alla. Allt från enkla men väl utförda batteribyten och täthets-service till kompletta reparationer och renoveringar. Vi har all kompetens och erfarenhet samt rätt verktyg och maskiner.

Utöver service och reparationer av klockor så jobbar man en hel del med gravyr.

– Vi graverar på plats, berättar Anders. Perfekt om man vill sätta personlig prägel på exempelvis en gåva men framförallt när vi säljer till företag.Som för de flesta andra butiksägare har den rådande pandemin påverkat verksamheten. Men även Björkegrens jobbar på distans och över internet för att underlätta för kunderna i tider av social distanswering.

– Via Klockmaster-samarbetet har vi några av våra produktgrupper i deras webb-shop. Gäller det något annat som inte finns representerat i webbshoppen är det bara att slå oss en signal. Vi skickar såklart över hela landet.

Lokalt runt Kalmar erbjuder man dessutom både hämtning och lämning i hemmen för de som behöver lite extra hjälp.

– Det är en tjänst som Stina, vår hund, och jag utför kostnadsfritt på vår paketcykel!

Björkegrens Ur hittar ni på Kaggensgatan 17 i Kalmar.