Nomineringarna för GPHG är klara

Text: Britta Rossander


Fondation du Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) släppte igår (15:e september) listan på de nominerade klockorna inför 20-årsjubileet i november. Nytt för i år är att listan är framröstad av 350 aktörer inom branschen. De har lagt sina röster via en sekretessbelagd digital plattform där röstandet sker anonymt. Ett nytt förfarande som kanske gett några överraskande klockor i nomineringslistan.Totalt handlar det om 84 klockor som är uppdelade i 14 kategorier. Dessa tävlar om de 18 priser som ska delas ut i Genève inklusive det prestigefyllda Grand Prix de l’Aiguille d’Or.

En jury med trettio medlemmar kommer inom kort att träffas i Genève för att bakom lyckta dörrar och under övervakning bedöma de nominerade uren. Efter detta går uren vidare till en slutgiltig och hemlig omröstning. Vinnarna kommer sedan att tillkännages torsdagen den 12 november. MEN under vilka former vet vi inte ännu. Allt är ju numera tyvärr beroende av ett välkänt virus som sätter krokben för det mesta vi vill ta oss för sedan tidigt i våras. Tråkigt eftersom det är ett jubileum som borde firas med pompa och ståt med alla på plats. Vi får återkomma till detta under andra halvan av oktober.Kategorierna

Listan på kategorier ser ut som följer:

Damklockor
Herrklockor
Komplicerade ur för dam
Komplicerade ur för herr
Ikoniska ur
Kronometrar
Kalendrar och Astronomiska ur
Exceptionella mekaniska konstruktioner
Kronografer
Dykarur
Juvelur
Artistic Craft
Petite Aiguille
Challenge

Spannet av varumärken som kvalat in är stort och lite överraskande. Självklart saknar vi som vanligt Rolex och Patek. Men det finns flera lite diskreta och mycket intressanta märken i listan. Exempelvis Trilobe med Swiss Made och fransk design, Habring 2 från Österrike, Petermann Bedat grundat i Genève 2017, Kurono Tokyo från Japan och Brivet Naudot. Den sistnämnde en urmakare som också renoverar gamla ur i franska Bretagne.Det är också flera varumärken med modebakgrund i ”startlistan”, som t ex Chanel, Dior och Hermès. Dessutom har tävlingsinriktade Seiko med två klockor. De vill ju så gärna slå schweizarna på fingrarna. Men det stannar inte där, Jacob the Jeweller, Jacob Arabo med firma Jacob & Co har också en fin bukett av klockor med bland de nominerade uren.  

Det blir en helt klart en spännande tävling och fortsättning följer…