Klockbranschens Oscarsgala – GPHG 2022

Text: Britta Rossander & Mia Litström


Årets upplaga av Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) har precis genomförts på Théâtre du Léman i Genève. Det var en enastående produktion och en riktig ”reunion” för oss alla i branschen. Tillverkare, journalister och samlare från hela världen var på plats och salongen var proppfull. Varje stol i hela teatern var upptagen av förväntansfulla gäster. 


Alla kategoriernas vinnare, 21 till antalet, tillkännagavs under kvällen, Akrivia, Bulgari, Grand Seiko, Ferdinand Berthoud, Grönefeld, H. Moser & Cie, Hermès, Krayon, M.A.D. Editions, Parmigiani Fleurier, Sylvain Pinaud, TAG Heuer, Trilobe, Tudor, Van Cleef & Arpels och Voutilainen mottog utmärkelserna inklusive den mycket eftertraktade Aiguille d’Or, priset för år 2021 bästa klocka, som tilldelades Max Büsser en av klockvärldens mest populära personlighets mycket välförtjänta händer och alla hans medarbetare i familjen MB&F.

GPHG är det bästa skyltfönstret för klockvärlden trots att några varumärken avböjer att delta genom att inte låta sina klockor bedömas av GPHG academy med 650 nyckelpersoner inom branschen och den slutliga juryn ledd av briljante Nick Foulkes. Som vanligt saknades Rolex, Patek Philippe och varumärken från Swatch Group. Men trots det spelar GPHG en viktig roll inom branschen, kanske framförallt för independent varumärken.  

Juryns särskilda pris, som i år tilldelas en nyckelperson eller institution inom urmakerivärlden, François Junod, automattillverkare och skulptör med bland annat flera av Van Cleef et Arpels poetiska tidmätare i bagaget.

-Vilken natt, vilken resa och vilken överraskning sa Max Büsser från MB&F sa när han mottog det mest värdefulla priset ur händerna från den tidigare vinnaren och vän Bvlgaris vd Jean-Christophe Babin. 

-Vi har tilldelats flera priser på GPHG de senaste åren och vunnit i sju olika kategorier, men vi saknade en utmärkelse, det ultimata priset: ”Aiguille d’Or” för årets bästa klocka. 

Under talet tackade en tårögd Max sin vän den ensamstående urverkskonstruktören Stephen McDonnell som dedikerade sina sista fem år av sitt liv till konstruktionen av den vinnande klockan LM Sequential EVO. 


Det var också roligt att se de båda bröderna Edouard Meylan, VD för H. Moser & Cie, och hans bror Bertrand, VD för MELB Luxe Subsidiaries, tillsammans på scenen och stolt ta emot Tourbillon Watch Prize för den eleganta klockan Pioneer Cylindrical Tourbillon Skeleton. De sa:

-Vi har haft våra dalar men också några fantastiska toppar och den här utmärkelsen är definitivt en av dem. Vi vill tacka alla som har trott på oss och som gett oss sitt förtroende. Vi tänker särskilt på våra team, särskilt de på Precision Engineering AG, som har gjort ett anmärkningsvärt jobb på Pioneer Cylindrical Tourbillon Skeleton. Vi tillägnar den här segern till dem alla och kommer att fira tillsammans.

Att Tudor Pelagos FXD tog hem priset för årets bästa dykarklocka var härlig att se och ingen överraskning. Den är en värdig vinnare och varumärkets åttonde utmärkelse under de tio år som de deltagit i Grand Prix d’Horlogerie de Genève.

Att Jewellery Watch Prize tilldelades en superglad Babin från Bulgari för underbara Serpenti Misteriosi High Jewellery med minimalt mekaniskt verk kändes självklart. Och att Innovation Prize gick till Van Cleef & Arpels för modell Lady Arpels Heures Florales Cerisier watch var också en självklarhet. Klockan som med sin mycket speciella konstruktion visar tiden enligt Carl von Linnes berömda blomsterklocka som han konstruerade i sin trädgård i Uppsala. En liten plump i protokollet kan vi tycka är att Hermès vann två kategorier med samma klocka – visserligen är de i olika storlek men att de fick dem tål att diskuteras.  


Hela prislistan

Aiguille d’Or” Grand Prix: MB&F, Legacy Machine Sequential Evo

Ladies’ Watch Prize: Parmigiani Fleurier, Tonda PF Automatic

Ladies’ Complication Watch Prize: Hermès, Arceau Le temps voyageur

Men’s Watch Prize: Akrivia, Chronomètre Contemporain II

Men’s Complication Watch Prize: Hermès, Arceau Le temps voyageur

Iconic Watch Prize: TAG Heuer, Monaco X Gulf   

Tourbillon Watch Prize: H. Moser & Cie, Pioneer Cylindrical Tourbillon Skeleton

Calendar and Astronomy Watch Prize: Krayon, Anywhere

Mechanical Exception Watch Prize: Ferdinand Berthoud, FB 2RSM.2-1

Chronograph Watch Prize: Grönefeld, 1941 Grönograaf Tantalum

Diver’s Watch Prize: Tudor, Pelagos FXD

Jewellery Watch Prize: Bulgari, Serpenti Misteriosi High Jewellery

Artistic Crafts Watch Prize: Voutilainen, Ji-Ku

“Petite Aiguille” Prize: Trilobe, Nuit Fantastique Dune Edition

Challenge Watch Prize: M.A.D. Editions, M.A.D.1 Red

Mechanical Clock Prize: Van Cleef & Arpels, Fontaine Aux Oiseaux automaton

Innovation Prize: Van Cleef & Arpels, Lady Arpels Heures Florales Cerisier watch

Audacity Prize: Bulgari, Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary

Chronometry Prize: Grand Seiko, Kodo Constant-force Tourbillon

“Horological Revelation” Prize: Sylvain Pinaud, Origine

Special Jury Prize: François Junod, automaton-maker and sculptor


De 90 nominerade klockorna, inklusive vinnarna, visas på Musée Rath i Genève fram till den 20 november 2022 och årets vinnare kommer också att presenteras i New York 1 – 4 december. Alla vinnarna hittar ni här.