Många flygares favorit – Nya Breitling Navitimer

Text: Britta Rossander
Bild: Mia Litström/Breitling


En av de mest igenkända klockorna Breitling Navitimer, kronografen som blev en ikon jubilerar i år. 

Den har varit i produktion sedan 1952 och är företagets ”guldägg”. En signaturklocka precis som Daytona är för Rolex och Royal Oak för Audemars Piguet, klockor som med en snabb blick från långt håll går att identifiera. Det Grenchenbaserade företaget, som lyckats döpa om gatan där HQ ligger till Léon Breitling-Strasse, är stolta över sin ikon. 

Eqotime har tagit en närmare titt på nya Breitling Navitimer.


Breitling Navitimer B01 Chronograph 43

En ikon fyller 70 år

-Vi slänger oss inte med det ordet i tid och otid men denna klocka är verkligen en riktig ikon, säger vd Georges Kern.

I år fyller den 70 år och självklart lanseras en uppgraderad, moderniserad och färgstark serie till jubiléet. Kern, som gillar att synas och dessutom gärna iklär sig passade utstyrsel, kallade till pressinformation vid lunchtid på Zürich flygplats dagen före öppnandet av Watches & Wonders. Han var väl vis av skadan från Geneva Watchdays när han under pågående mässa kidnappade 300 journalister och bussade ut oss till flygplatsen för information vilket tömde alla andra varumärkens presentationsrum.  

Det var med orden: 

-Navitimer började som ett navigeringsverktyg, dess ursprung som pilot klocka under civilflygets glansdagar till en stilikon idag är unikt, som han välkomnade oss iklädd pilotuniform och omgiven av flygvärdinnor. Eftersom Breitling sedan fyra år är officiell tidtagare ombord för SWISS välkomnade han oss också att gå ombord på tre Swiss International Air Lines-flyg med destination Genève. När marschhöjd nåddes tog Georges ett varv runt och visade upp klockorna i det plan han färdades i och i alla tre planen delades klockor ut för touch and feel.

Breitlings historia med flyg går tillbaka till 1931 då de producerade sin första klocka för användning ombord och 1952 släppte företaget Navitimer, en klocka för piloter med kronograf. Namnet är en kombination av orden ”navigering” och ”timer”. Den ansågs vara perfekt och Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) utsåg den som sin officiella klocka. 

Den står på många samlares önskelista, sa en stolt Kern och visade upp den bok som han låtit producera. 

Navitimer etablerade sig tillsammans med den växande civila flygindustrin men det var inte bara piloter gillade dess estetik. Kändisar, som musikern Miles Davis, mångsysslaren Serge Gainsbourg, racerförarna Jim Clark och Graham Hill, gillade designkoden. 


Nya modeller i storlek 46, 43 och 41mm

De nya modellerna finns med boetter om 46, 43 eller 41 mm i stål eller guld och band i alligator eller sjuradigt metallband, tavlorna finns förutom i champagne och svart även i snygga nyanser av blått, grönt och koppar. Att logotypen med AOPA-vingarna återkommit till sin ursprungliga position vid klockan 12 är härligt. I boetterna är själva hjärtat Breitlings automatiska verk Caliber B01.

Sammantaget är det ett hisnande stort urval av modeller. Kollektionen är lättillgänglig och med alla dessa varianter som erbjuds lär det finnas modeller som passar många. Den bör bli en kommersiell succé på alla typer av handleder och man kan säga att Navitimer kommit långt sedan Willy Breitling först utarbetade sin idé för ett verktyg för flygare som kunde bäras på handleden. 


Läs mer om klockorna på Breitlings hemsida