Intervju: Berns, mannen bakom OWG Mars


Få klockintresserade som lever sitt intresse online har missat att det just nu pågår en happening för välgörenhet med benämningen OWG Mars. Idén med projektet är att bära en och samma klocka varje dag i en hel månad och inte ens prova någon annan klocka på armen. Parallellt pågår en stor insamling till det välgörande ändamålet Min Stora Dag. Basen för utmaningen har varit klockforumet Klocksnack och med över två hundra deltagare och över 100 000 kr insamlat så här långt tyckte vi på Eqotime att det var läge att ta ett snack med en av initiativtagarna till projektet, Berns.


Hur kom du på idén med OWG mars?

– Jag vet inte exakt vad jag tänkte 2019 när jag startade OWGmarch. Men jag tyckte det skulle vara en intressant utmaning för mig själv och tänkte att det alltid är roligare att göra saker tillsammans. Jag har inte superaktiv på något klockforum tidigare och var egentligen beredd på att bli totalsågad när jag startade en tråd på Klocksnack om det. Men det föll väl och alla som var med gjorde att stämningen var exceptionellt bra och vårt gemensamma lidande blev helt plötsligt roligt. Jag gillar att strukturera och organisera saker så jag la mycket tid på att hålla ordning på vem som var med och hur det gick för alla. Kommer ihåg att jag satt och sökte på alla användarnamnen hos deltagarna för att se vad de postade i andra trådar. Ibland hittade jag syndare och det var då någon gång som batman-memen startade. 

Batman-memen?

– Ja, när någon avbryter deltagandet så är det tradition att avfällingen får en egen meme som bland annat innehåller Batman, en örfil och några väl valda hån, förtydligar Berns.


Så här såg det ut när Eqotimes egen Denke åkte ut och förärades med en egen Batman-meme.

Årets upplägg

Hur är upplägget i år?

– Grunden är exakt som tidigare år, berättar Berns. Man anmäler sig och sitt val av klocka och om man byter klocka någon gång under månaden så stryks man ur listan. I år har vi däremot styrt upp insamlingen till välgörenhet på ett tydligare sätt. Det ska vara lätt att följa och vi skapar ett gemensamt mål att samla ihop så mycket pengar som möjligt. Varje person som är med får betala in en anmälningsavgift på valfri summa.


En av deltagarna i OWG Mars.

Visst har ni kört lotterier också?

Ja, vi har organiserat veckovisa lotterier och spontana auktioner för att samla in ännu mer till välgörenhet. Vinsterna i lotterierna har varit varor och produkter som våra sponsorer har skänkt. Men en hel del deltagare har också skänkt klockrelaterade saker till vinstbordet. En viktig grej är också att vi inte hanterar några pengar själva, alla deltagare ansvarar själva för att sätta in pengar direkt till insamlingssidan där man också lätt kan följa hur mycket som kommer in.

Vad är det för organisation som insamlingen går till?

– Allt går till Min Stora Dag! Vilken härlig organisation. Så perfekt rätt i sin verksamhet för oss. Särskilt då många av oss är mitt i livet och antingen är på väg att skaffa barn, har barn eller som har barn i vår närhet. Deras verksamhet står för glädje där den behövs som mest. Storleken på organisationen är också viktig. De tar sig tid att prata med oss flera gånger i veckan och hjälper till att sprida information om oss och vår insamling i sina egna kanaler. Jag är väldigt glad att vi hittat det här samarbetet.  


Landskamp och deltagarrekord

Nytt för i år är också en landskamp mot Norge?

– Ja, att göra samma sak varje år är roligt men att få utveckla konceptet och växa är ännu roligare. Därför tog jag kontakt med det norska klockforumet Tidssonen och frågade om de ville var med och utmana oss i OWGMarch. En landskamp om att samla in pengar till välgörenhet. Det landade väldigt bra hos dem och de har gjort ett jättejobb där borta.

Är det deltagarrekord i år?

– Ja, det tror jag faktiskt. I år så anmälde sig ca 240 personer. Jag hade hoppats på 200 men det drog iväg på slutet och blev några extra. Om man jämför med tidigare år så har det varit en stadig ökning och många som återvänt år efter år. 

Hur har det gått för dig, för du är väl med i utmaningen?

– Jag ska vara ärlig, det har gått jättebra för mig. Men inte för att jag har varit speciellt duktig utan för att jag inte har hunnit tänka så mycket på klockbyten. Arbetet med att hålla igång allt har stulit all min uppmärksamhet. Här vill jag också passa på att lyfta fram min fantastiska kollega och vän Staafen. Utan honom hade det aldrig gått så här bra. han styr och ställer i Klocksnack-tråden på ett föredömligt sätt. Vilket gett mig tid att lägga kraft på lotterierna och sponsorerna.  

Vad kör du själv för klocka?

– Jag bär en Catalina från Malm Watches. En klocka som är gjord i brons och som ärjats från fabrik. Det gör att ju mer jag använder den så ändras utseendet. Ärjningen slits ner på sina ställen och klockan blir bara vackrare och vackare.


Berns ärjade bronsklocka längst till höger.

Tufft upplopp

Nu är det ju bara några dagar kvar av mars. Hur många har hållit sig kvar?

– Jag tror att ca 2/3 är kvar utan att ha räknat efter. Är faktiskt lite förvånad över att folk faller ifrån nu när det är så lite tid kvar. Men det visar ju å andra sidan hur svårt det kan vara att vara one watch guy för klocknördar.   

Vilka har varit de mest uppseendeväckande klockorna i år?

– Det finns några riktigt fina guldrollar som jag tror bägge har åkt ut. Plus någon fantastisk AP. Men i andra änden av skalan så finns det ett par galna plastklockor. Vi har exempelvis Stabens Dubbel-Swatch och Jakob Hälls Musse-klocka.  

Håller du loppet ut?

– Ja, jag har ju inget val. Hur skulle det se ut om jag föll? 


En av förra årets deltagare höll ut en hel månad med denna färgglada Swatch.

OWG Mars avslutas med en livesänd uppesittarkväll den sista mars. Vill ni höra Berns och Staafen berätta mer om utmaningen samt höra intervjuer med deltagare och sponsorer? Lyssna igenom mars månads avsnitt av Eqotime’s podcast Urbildningsradion som ni hittar här! Besök gärna också OWG Mars egna hemsida där ni hittar allt om utmaningen, lotterierna och insamlingen.