Hands-on + video: Longines Spirit Flyback Chronograph

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Longines utökar Spirit-kollektionen med en ny modell – Longines Spirit Flyback Chronograph. Efter förra årets lansering av Spirit Zulu Time har vi nu en ny kronograf med flyback-funktion i blått och svart att sätta tänderna i.


Longines har en lång och gedigen historia av att tillverka kronografer. Många legendariska urverk har lämnat deras fabrik under åren och bland de mest berömda har vi kaliber 13ZN. Longines introducerade en kronograf med så kallad flyback funktion redan 1925. På en flyback-kronograf kan man via ett tryck på den nedre tryckknappen lätt återställa den fortsatt tickande kronografvisaren. Du behöver alltså inte stanna, återställa och trycka igång kronografen igen.

Den nya Longines Spirit Flyback Chronograph kommer i två utföranden: blått och svart. Modellen kommer i en 42mm stor stålboett som mäter 17mm i tjocklek. Det är ingen lite pjäs som kräver sin handled för att bära upp på ett komfortabelt sätt, men i vanlig ordning råder vi våra läsare att prova klockan på handleden innan man drar för stora växlar av dimensionerna. På längden mäter klockan cirka 49mm.

Vad gäller boettens finish och utformning så fortsätter Longines på det inslagna spåret i Spirit-kollektionen med en helt borstad boett med en bred, polerad, fasning längs med boettsidorna. Finishen håller en hög och jämn nivå genom hela kollektionen. Kronan är skruvad och greppvänlig och kronografens tryckknappar, ej skruvade, startar och återställer kronografen med en distinkt känsla.

Vridringen som går att vrida åt båda håll känns även den bra och har keramiskt inlägg i blått respektive svart med 60 minuters markeringar där de i vitt lyser i mörkret och övriga utskurna.

Klockan är vattentät ner till 100m.

Urtavlorna har sunray-finish med två register klockan 3 och klockan 9, i den vänstra finner vi sekundvisaren och i den högra kronografens 30-minuters register. De arabiska siffrorna som är applicerade är fyllda med superluminova, även företagets logotyp – det bevingade timglaset är även det applicerat och ovan klockan 6 på urtavlan finner vi de 5 stjärnorna och texten ”Flyback Chronometer”.

En detalj vi gillar starkt och som även återfinns på Spirit Flyback Chronograph är den polerade ringen som löper mellan index och minutmarkeringarna, här har vi de diamantformade markeringarna som även de är fyllda med superluminova.

Longines har gjort ett bra jobb att tillverka en modell som har tydlig inspiration från det förflutna utan att nödvändigtvis kännas och se ut som en ”heritage”-modell. Den känns modern och ser modern ut, på ett bra sätt.

Urverket, exklusivt för Longines, är ett ETA-urverk baserat på det klassiska Valjoux 7753, men kraftigt modifierat. För den som burit en kronograf med Valjoux 7753-verket vet vad jag pratar om när man känner hur rotorn snurrar när man bär klockan.

Kalibern heter L791.4, är kronometercertifierad, tickar på med en frekvens av 4 Hz (28,800 slag per timme), har en gångreserv på 68h och trevlig finish med graverad rotor och blånerade detaljer så som det blånerade kolumnhjulet.

En liten men viktig detalj är att Longines testar och certifierar sina urverk inuti boetterna, i vanliga fall så testas och certifieras urverken utanför boetterna – ytterligare ett tecken på att Longines på allvar vill positionera sig i ett högre segment än tidigare.

Vad gäller länken så känner vi igen designen på denna också, tredelade i borstat utförande med polerade detaljer på mittlänkarna och innerst på ytterlänkarna. Klockan har viklås och spännet har microjustering i låset. Något där det finns förbättringspotential på är att länken saknar skruvade länkbitar, här är det alltså pressade stift som gäller och något som gör en länkjusterings-process lite jobbigare. För en klocka i denna prisklass tycker vi att man kan kosta på sig med skruvade länkbitar.

Utöver länken i stål så går det att köpa den blåtavlade varianten på ett textilband i blått medan för modellen i svart så kan man välja, utöver stållänken naturligtvis, ett brund läderband eller ett beiget NATO-band. För läder och textilbandet så levereras klockan med viklås som har microjustering. Modellen har Longines ”quick switch” system vilket möjliggör smidiga bandbyten.

Avslutningsvis vill vi säga att vi gillar den nya modellen, visst hade den kunnat vara lite mindre och tunnare, men sett till helheten och prislappen på dryga 50,000kr (beroende på utförande) så erbjuder klockan väldigt mycket ”pang för pengen”. Det är en automatisk kronograf med ett välfinisherat urverk och flyback-funktion, med bra finish på boett, länk och trevliga urtavlor. Söker man en automatisk kronograf runt 50,000kr så bör Longines Spirit Flyback Chronograph vara med på listan över potentiella köp.
Tekniska specifikationer

Märke: Longines
Modell: Spirit Flyback Chronograph
Referensnummer: L3.821.4.53.6 (svart på länk), L3.821.4.93.6 (blå på länk), L3.821.4.53.2 (svart på läder), L3.821.4.93.2 (blå på textilband), L3.821.4.53.9 (svart på NATO)

Diameter: 42mm
Tjocklek: 17mm
Längd: ca 49mm
Boettmaterial: Stål

Urtavla: Svart eller mörkblå
Armband: Länk i stål, läderband, textilband och NATO-band

Urverk: L791.4
Komplikationer: Flyback-kronograf
Gångreserv: 68 timmar
Uppvridning: Automatisk
Vattentäthet: 100m

Pris: 51,000kr på läderband, textilband och NATO-band
52,200kr på stållänk


Läs mer om modellen hos Longines