Hands-on: Longines Legend Diver 36 & 42mm i nya färger

Text:/Foto: Aleksandar Mladenovic


Longines släppte en rad nya färger till sin klassiska dykarklocka Legend Diver för ett par månader sedan. Lagom inför semestern så fick vi på Eqotime i ett samarbete med Longines ta del av nyheterna.

Legend Diver är en av Longines bäst säljande klockor och har funnits i sortimentet sedan 2007. Fram tills år 2018 tillverkades den uteslutande i den större storleken om 42mm men släpptes sedermera i en storlek om 36mm. Låt oss ta en titt på nyheterna för 2022!


Legend Diver 36 Beige & Blue

Låt oss börja med de två mindre klockorna där den helt nya färgen beige introduceras (blå finns sen tidigare i den större storleken).

Modellen mäter som namnet indikerar 36mm i diameter, har en tjocklek på 11,9mm och ett mått från bandhorn till bandhorn på 45mm. En trevlig storlek för oss med lite mindre handleder som finner den i 42mm lite för stor och lång på handleden. Boetten har den klassiska ”superkompressor”-designen med två kronor på höger sida – den övre för att manövrera dykringen som sitter på insidan av glaset istället för (för det mesta) ovanpå boetten och den nedre för att ställa tid och datum.

Inuti klockan tickar Longines kaliber L592 vilket är ett modifierat ETA-verk med 45h gångreserv. Klockorna är vattentäta ner till 300m.

Klockorna levereras på matchande band i syntet av kanvas-typ med törnlås i stål och de bär bekvämt på handleden.

Vad som är nytt för i år är alltså tavlorna där man lanserade tre nya val i storleken om 36mm. Förutom blå och beige lanserades även en vinröd tavla som är riktigt läcker.

Samtliga tavlor har en så kallad fumé-effekt, där färgen är som ljusast i centrum och gradvis blir mörkare och mörkare för att sedan bli svart. Detta var en vanlig syn under det lite mer funkiga 1970-talet men har på senare år blivit allt mer populärt bland många varumärken så som Audemars Piguet, H. Moser & Cie med flera.

Index är målade och det finns markeringar på tavlan med SuperLuminova samt i visarna för att kunna läsa av klockan i mörkret.


Longines Legend Diver 42 Grey

I den större storleken lanserade man två nya färger på urtavlan – grå och beige. Den grå färgen återfinns bara i den större storleken men det skulle inte förvåna oss om den lanseras i den mindre storleken framöver (precis som den blå färgen).

Här har vi alltså en dykare om 42mm i diameter med en tjocklek på 12,7mm och en längd på 52mm. Denna klocka är trogen originalet från 1960-talet i sin utformning och lanserades 2007 som en del av deras Heritage-kollektion. Även denna modell är vattentät ner till 300m och drivs av Longines kaliber L888 som också är ett modifierat ETA-urverk med något vassare gångreserv än det mindre syskonet om 72h.

Till skillnad från de mindre versionerna kommer denna modell på ett syntetiskt band i stil av ett ”NATO-strap”. Dessa typer av band gör att klockan bygger ytterligare ett par millimeter på höjden. Vi hade hellre sett ett band i kanvas likt de övriga modellerna men ett bandbyte är oftast det enklaste problemet att åtgärda.


Sammanfattande tankar

Redaktionen gillar de nya färgerna och framförallt att det nu finns fler alternativ till den mindre storleken (tidigare fanns bara svart och pärlemortavla). Klockorna är välbyggda, har pålitliga urverk och erbjuder en perfekt klocka för semestern med en klick färg.

Läs mer om klockorna hos Longines.


Tekniska specifikationer

Märke: Longines
Modell: Legend Diver 36
Referensnummer: L3.374.4.90.2 (blå) L3.374.4.30.2 (beige) L3.374.4.40.2 (vinröd)

Diameter: 36mm
Tjocklek: 11,9mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Fumé-tavla i blått eller beige
Vattentäthet: 300m
Armband: Syntetiskt med törnlås i stål

Urverk: L592
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 45h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 24,450kr


Märke: Longines
Modell: Legend Diver 42
Referensnummer: L3.774.4.70.2 (grå) & L3.774.4.30.2 (beige)

Diameter: 42mm
Tjocklek: 12,7mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Fumé-tavla i grått eller beige
Vattentäthet: 300m
Armband: Syntetiskt ”NATO-strap” med törnlås i stål

Urverk: L888
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 72h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 24,450kr