Hands-on: Tissot Chemin des Tourelles i 3 storlekar

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Tidigare i år presenterade Tissot uppdaterade versioner av sin modellserie Chemin des Tourelles – klockor med ett elegantare utseende som är Tissots mest klassiska kollektionen. Vi på Eqotime har tittat närmare på modellerna med fokus på den nya storleken 39mm.


Tissot har nått stora framgångar på senare år med sin PRX-serie där vi bland annat tittat närmare på deras PRX Chronograph ifjol. Men varumärket erbjuder mycket mer än en sportig klocka med tydliga 70-talsinfluenser i katalogen och idag tar vi en närmare titt på deras klassiska Chemin des Tourelles-serie. Klockorna är stilrena sett till Tissots historiska designval vilket vi gillar extra mycket då Tissot länge har varit ett framstående varumärke på den svenska marknaden.

I år presenterar man totalt 15 nya modeller i serien uppdelat på 3 storlekar: 34, 39 och 42mm. Gemensamt för alla storlekarna är klockornas eleganta och ganska ”rena” estetik och att de drivs att Tissots Powermatic 80 urverk som bjuder på 80 timmars gångreserv och som man kan beskåda genom bakboetten som är försedd med safirglas. Det är väldigt trevlig att kunna beskåda urverket och rotorn som är utsmyckad med Tissot-logotypen.

Klockornas boett är borstad på ovansidan med polerad glasring och boettsidor. De känns välbyggda och vi gillar utformningen på bandhornen som ger oss lite 50-talsvibbar. Det märks att Tissot har sneglat bakåt i tiden för att få inspiration till modellen vilket resulterat i väl avvägda val i serien som ser riktigt bra ut.

I storleken 42mm återfinns modellen enbart i stål, men i 34 och 39mm finner vi tre olika boettmaterial: stål, stål och PVD-behandling i roséguld samt en boett helt behandlad med roséguldsfärgad PVD. Detta ger oss ett flertal val där allt ifrån ett mer klassiskt utförande i helstål till modernt med guld och PVD finns att välja mellan.

Det finns en rad olika urtavlor att välja bland och gemensamt för de modeller vi tittade närmare på var sunray-finisherade urtavlor med fasetterade index och visare. Visarna reflekterar ljuset på ett trevligt vis där halva tim och minutvisaren har en frostad finish och den andra halvan en blankpolerad finish. En annan sak vi också tyckte var väldigt trevlig var ”pärlindexen” för minutmarkeringarna som förde tankarna åt Patek Philippes Calatravor från första hälften av förra århundradet. Modellen är är väldigt ärlig i utseendet och har blandat klassisk design med ny teknik och ett riktigt stabilt urverk.

Chemin des Tourelles finns tillgänglig både på läderband och en femdelad länk med polerade inslag. Alla band är utrustade med ”quick switch”-bandstift så att byta band och därmed utseende på klockan beroende på humör och tillfälle går på sekunder. Detta gör att klockan är perfekt både för den som behöver en enda klocka i samlingen och vill kunna byta band, eller den som vill ha ett schysst tillskott i den befintliga samlingen.

Priserna startar på 8,895 kronor på läderband och 9,695 kronor på länk.


Läs mer om klockorna hos Tissot