Hands-on + Video: Tissot PRX Chronograph

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Det schweziska klockmärket Tissot behöver nog ingen närmare introduktion för klockentusiasten. Tidigare i år lanserade man en kronograf i PRX-familjen, en modell som snabbt blivit en av Tissots mest populära modeller. Eqotime har tagit en närmare titt på deras retrodoftande kronograf.


Retrodoftande med grym byggkvalitet

2021 introducerade Tissot modellserien PRX – en serie som är inspirerad av deras modell Seastar från 1970-talet och som snabbt blivit en av varumärkets mest populära modeller. Vi förstår varför, det är en klocka som erbjuder väldigt mycket bang for the buck i form av byggkvalitet och finish. Med PRX Chronograph utökar Tissot sitt sortiment av retrodoftande sportklockor med integrerad länk som nu alltså återfinns som kronograf.


Boett och design

Boetten är tillverkad i rostfritt stål och mäter 42mm i diameter, 2mm större än den automatiska versionen av PRX. Den bygger en del på höjden och har en tjocklek på 14,5mm mycket på grund av det Valjoux 7753-baserade urverket samt att den har en bakboett med safirglas. På längden är mäter den 46,5mm vilket är lite missvisande om man inte räknar in den första länkbiten som bygger ytterligare ett par millimeter. Det är en ganska stor klocka då klockor i denna design ofta bär lite större än sina mått.

Vad vi gång på gång blir imponerade av med PRX-linjen är byggkvaliteten och finishen du får för en, förhållandevis billig, peng. Boetten har borstad finish med polerad glasring och en trevlig polerad fasning längs med boettkanten som löper ner vidare ut längs med länkbitarnas sidor. Kronografens tryckknappar är rektangulära och smälter fint ihop med boetten och ger ett distinkt intryck när du startar, stannar och återställer kronografen.

Kronan är av ”push-pull” typ men trots att varken den eller kronografens tryckknappar är skruvade är klockan fortfarande vattentät ner till 100m. Vid boetten klockan 10 återfinns en liten knapp som du justerar datumet via och där en liten ”penna” för snabbjustering medföljer. Tyvärr finns det ingen möjlighet att snabbjustera datumet via kronan på grund av det Valjoux 7753-baserade urverket.

Länken är borstad och har små polerade element i mittbitarna vilket gör att den reflekterar ljus på ett väldigt trevligt sätt. Klockan ger verkligen ett sportigt och lyxigt intryck på handleden.
Låset är ett dolt dubbelt viklås med texten ”Tissot 1853” som förstärker hela klockans integrerade look. Tissot PRX Chronograph har även en ”quick switch” mekanisk vilken möjliggör smidiga bandbyten.


Borstad urtavla och en inblick i mekaniken

Klockan finns tillgänglig i två olika utföranden: en mörkblå urtavla med silvriga subtavlor och en så kallad ”panda” med silverfärgad urtavla, svarta subtavlor och roséguldsfärgade visare och index. Båda urtavlorna är mycket läckra och ser väldigt bra ut. Vi på Eqotime gillar att man valt en borstad finish på urtavlorna vilket bidrar till sportigheten.

Den vänstra subtavlan indikerar sekunder, den högra kronografens minuter och den nedersta kronografens timmar. Vid klockan 4 återfinns ett datumfönster som smälter in väl. Datumets vara eller icke vara på en modell som denna kommer att vara en evig vattendelare, vi på redaktionen är förespråkare av denna komplikation men det finns säkert folk som hade föredragit en modell utan datum.

Genom safirglaset på bakboetten går det att beskåda den automatiska kalibern ETA A05.H31 har använts av Tissot förr och är som sagt en omarbetad variant av Valjouxs arbetshäst 7753. Det är ett robust och välbeprövat urverk som har en bra finish för prisklassen. Verket tickar med en frekvens på 4Hz (28,800bph) och har en gångreserv på 60h. Rotorn är delvis skeletterad och stora delar av urverket är dekorerat med så kallad perlage.


På handleden och avslutande tankar

Klockan bär som sagt lite större än vad måtten först skvallrar om på grund av boettens utformning och den integrerade länken. Höjden bidrar även till en lite större närvaro på handleden vilket gör det lite svårare för folk med mindre handleder att bära upp denna pjäs. Vad vi reagerade på direkt när vi packade upp klockorna var vikten, det är en rejäl pjäs på 184g med alla länkbitar monterade. Men för den som känner sig bekväm med ordentlig närvaro på handleden är detta verkligen en snygg och prisvärd kronograf.

På det stora hela är vi imponerade av Tissot PRX Chronograph. En välbyggd klocka med snygg design och för en förhållandevis rimlig peng. Listpriset i Sverige är 19,995kr och det finns inte en uppsjö av kronografer med liknande design och byggkvalitet för billigare peng på marknaden.

Tissots PRX-linje är en väldigt spännande produkt och vi ser fram emot att ta del av fler nyheter från Tissot framgent och hoppas de fler modeller i utbudet, en 38mm kronograf hade varit mumma…Tekniska specifikationer

Märke: Tissot
Modell: PRX Chronograph

Diameter: 42mm
Tjocklek: 14,5mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Mörkblå med silver register, silver med svarta register
Armband: Stål

Urverk: ETA A05.H31 (modifierat Valjoux 7753)
Komplikationer: kronograf, datum
Gångreserv: 60h
Uppvridning: Automatisk

Pris: 19,995kr


Läs mer om klockan hos Tissot