Hands-on: Retrodoftande dykare från Certina – DS Super PH1000M

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Certina har en lång och gedigen historia av att producera robusta dykarur och med den nya DS Super PH1000M blickar man tillbaka i arkiven och lanserar en nytolkning av en riktigt tuff dykare från 1970-talet. Vi på Eqotime har tagit en närmare titt på Certina DS Super PH1000M.


Certina har ett starkt år i år med en hel del intressanta nyheter. Tidigare har vi tagit en närmare titt på Certina DS Action Diver 38mm i titan som fått väldigt bra feedback från er läsare men även en annan 70-tals inspirerad klocka i form av Certina DS-2 Chronograph Automatic. Vi kommer även att titta närmare på den helt nya kollektionen Certina DS-7 lite senare i höst.

För läsaren med lite koll på äldre Certinor så är den nya DS Super PH1000M nog ingen ny bekantskap, mycket är sig likt när man jämför klockan med originalet från 70-talet. Man har bevarat de flesta deisgnelement och det är på insidan man hittar dee största skillnaderna.

Först och främst så släpps modellen i två versioner – en med svart tavla som vi tittat närmare på, men även en med orange tavla som är en limiterad utgåva om 1,000 exemplar.

Den tunnformade boetten är tillverkad i rostfritt stål mäter 42 x 43,5mm och är dryga 14mm tjock – den har närvaro på handleden och känns väldigt robust. Vridringen är räfflad för optimalt grepp och har ett vridringsinlägg i aluminium med med graderingar för 60 minuter. Triangeln är försedd med SuperLuminova-lysmassa.

Klockan 9 på boetten finner man heliumventilen och klockan 3 den skruvade kronan som tillsammans med en skruvad bakboett och safirglas möjliggör en vattentäthet på hela 1,000m.

Den blanka, svarta, urtavlan har en bra layout och det är lätt att läsa av klockan. Klockans index är fyllda med SuperLuminova vilket även gäller de svärdformade visarna där minutvisaren sticker ut på ett läckert sätt med sin orangea färg. Vi gillar även de orangea markeringarna på urtavlan vid varje index som höjer helhetsintrycket ytterligare. Klockan 3 på urtavlan återfinns datumfönstret där man snabbjusterar datumet via kronan.

Urverket som tickar i klockan är Swatch Groups automatiska Powermatic 80 – ett urverk som används brett inom koncernen och som erbjuder 80 timmars gångreserv och har en Nivachron balansfjäder som är resistent mot magnetism.

Klockan levereras på ett gummiband för den limiterade utgåvan och ett textilband tillverkat i återvunnen havsplast från #tide på standardversionen.

Summa summarum så är det här helt klart ett av våra favoritsläpp från Certina i år. Ett robust och väldigt trevligt retroinspirerat dykarur i modern förpackning där man får den härliga 70-tals designen med moderna uppgraderingar.

Priset för nya Certina DS Super PH1000M är 12,300 kronor för modellen i svart och 13,200 kronor för den limiterade utgåvan i orange.


Läs mer om klockan hos Certina