Hands-on + video: Nya Certina DS Action Diver 38mm i titan

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Certina släppte nyligen en ny dykare i DS Action familjen, för första gången återfinns nu en titandykare i den väldigt bärbara storleken 38mm. Vi på Eqotime har tittat närmare på nyheten.


En kompakt titandykare i trevligt färgschema

Varken DS Action Diver eller dykarur i titan är något nytt från Certina. Förra året lanserade man en vintageinspirerad DS Action Diver i titan i en storlek om 43mm. Sedan tidigare finns ju även boettstorleken 38mm i familjen och det är en storlek vi på Eqotime har en förkärlek för. Varken för stor eller för liten och väl avvägda proportioner.

Vad vi gillar extra mycket med denna nyhet är dels materialet, titan, men även färgkombinationen. Detta är en klocka som sticker ut på ett bra sätt och första gången vi tog del av pressmaterialet på klockan så visste vi att detta var en nyhet vi ville bekanta oss närmare med.

Vad vi har framför oss idag är alltså ett mycket kompetent dykarur i en förpackning av titan som mäter 38mm x 12,2mm. Storleken är väl avvägd och klockan är lätt och behaglig på handleden, precis som det ska kännas med en titandykare.

Boett och länk har genomgående borstad finish och den greppvänliga kronan som är skruvad omfamnas av rejäla kronskydd. Baklocket är även det skruvat och klockan är vattentät ner till 300m och ISO 6425-certifierad.

Vridringen känns distinkt och har ett inlägg i grått aluminium med ljusare grå markeringar. Urtavlan är matt i sin finish och grå och har index och visare fyllda med ljusblå SuperLuminova. Tavlan är tydlig och lättavläst, även i mörker där lumen lyser starkt. Klockan 3 på urtavlan finner vi datumfönstret där datumet går att snabbjustera via kronan.

Färgkombinationen mellan urtavla och visare samt index var något vi verkligen tyckte om med denna klocka. Den känns fräsch och lite färgglad trots sin monokroma framtoning med det mörka titanet i boett och länk. I våra ögon är det en klocka som fungerar lika bra på en manlig som kvinnlig handled och den bärbara storleken på uret förstärker detta intryck.

Det finns ett område där det finns rum för förbättring och det är själva låset, det är tyvärr inte på samma nivå rent kvalitets och finishmässigt som resten av klockan. En mindre detalj som absolut inte är någon deal breaker men där det finns förbättringspotential.


Den trevliga estetiken tillsammans med det robusta Powermatic 80-urverket och en prislapp precis under 11,000 kronor gör detta till en väldigt stark kandidat för den som söker en dykare i lättvikt som ser riktigt bra ut. Certina har startat året starkt och vi ser fram emot att ta del av flera av deras nyheter under årets gång.
Tekniska specifikationer

Märke: Certina
Modell: DS Action Diver
Referensnummer: C032.807.44.081.00

Diameter: 38mm
Tjocklek: 12,2mm
Boettmaterial: Titan

Urtavla: Grå med ljusblå index och visare
Armband: Titanlänk med dykarförlängning eller syntetiskt band i NATO-stil

Urverk: Powermatic 80 (ETA 2824-2)
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 80h
Uppvridning: Automatisk
Vattentäthet: 300m

Pris: 10,900 kronor på länk eller 10,200 kronor på band


Läs mer om klockan hos Certina