Text/bild: Mia Litström


Vi har tittat på Rados nya kollektion Centrix som innehåller flera olika eleganta modeller som passar både till manliga och kvinnliga handleder. 

Rado är ett varumärke som startade redan 1917. Deras specialitet har alltid varit ceramic. Idag är det flera varumärken som använder sig av ceramic till sina klockor men Rado var först ut med klocka i ceramic år 1990. I och med att de var tidiga innebär det också att de med tiden byggt upp en otrolig kunskap om just ceramic, därför stämmer deras egna uttryck ”Master of Materials” in väl. Med Rados expertis och egna ceramic som tas fram via flera avancerade steg benämns deras material high-tech ceramic och är inte bara ett fantastiskt tåligt material utan deras finish är så välgjord och är ett måste att se och upplevas i verkligheten. 

Den totala processen för att ta fram deras high-tech ceramica går i åtta steg. Där bland annat de första stegen sker i en ugn med extremt hög temperatur på 1 450 °C. Detta gör materialet otroligt hårt. Men det stannar inte där utan ett par steg ytterligare är det dags för en plasmaugn som ger high-tech ceramican en metallic look trots att materialet inte innehåller någon metall. Och det är där som vi kommer till en av fördelarna med just high-tech ceramic. I och med att det inte ingår någon metall så är materialet hyperallergeniskt vilket är perfekt för känslig hud. Dessutom blir inte materialet varmt på exempelvis sommaren som stål kan bli, vilket är behagligt. Materialet är också lätt, så en klocka med high-tech ceramic är inte tung utan väldigt lättburen och bekväm. Och slutligen en fantastiskt fördel är att materialet är extremt reptåligt. Stål och framförallt guld är betydligt mjukare, där man med otur kan få djupa repor i det, high-tech ceramic är däremot hårt och reptåligt. 

Den nylanserade Centrix-kollektionen känns mycket fräsch och framförallt elegant. Det är roligt att de fortsätter med en modell med brun urtavla och inte bara kör med svart och vitt. Storlekarna är 30,5 mm och 39,5 mm och majoriteten av modellerna har automatverk men det finns också med quartzverk. 

Ur den nya kollektionen har vi plockat ut fyra favoriter där vi börjar med två i den mindre storleken. Den som sticker ut allra mest på ett mycket romantiskt och vackert sätt, är den vita som känns perfekt i studenttider. Den har en stålboett med PVD-yta i roséguld. Urtavlan är vit med ett vackert vågmönster och till det finns 12 st diamanter som index. Klockan visar timmar, minuter och sekunder och datumvisningen är placerad vid kl.6. Vänder man på klockan ser man den öppna baksidan där man kan se automatverket genom safirglaset. 

Armbandet har också detaljer av stål precis som boetten med roséguldfärgad PVD, tillsammans med den läckra high-tech ceramican i vitt, otroligt snyggt kombination. 

Den andra är i samma storlek och har en gyllenbrun urtavla med samma typ av läckert vågmönster och en diamant vid varje index. Samma urverk och funktioner som den vita och armbandet har här brun high-tech ceramica istället för vit. Den bruna färgen till de guldiga detaljerna gör klockan sobert elegant. Passar den som älskar den feminina touchen men känner att vitt blir för utstickande. Denna har också öppen baksida. 

Med sin nätta storlek är klockorna bekväma att bära och det är roligt att en klocka i mindre storlek har så mycket detaljer utan att det blir bli för mycket för helheten. Modellen har automatverk med öppenbaksida, caliber R582 med 48-tim kraftreserv och är vattentät till 50 m. Den vackra urtavlan med det avancerat mönstret och diamanter till high-tech ceramica på armbandet knyter ihop helheten på ett snyggt sätt. 

Vit ref: R300197744 Pris: 32 100 kr

Brun ref: R30019732 Pris: 32 100 kr


Nu går vi till de två i större storlek med diameter på 39,5 mm. En som är mer sofistikerat lagomt och en som sticker ut lite mer i sina detaljer samt färgkombination. 

Vi börjar med den som är mer sparsmakad med svart urtavla och boett i stål. De olika modellerna går att få med antingen fyra eller tolv diamanter. Den vi valt har klassiska index och visare som är rhodiumfärgade. Klockan visar minuter, timmar och sekunder samt har datum vid kl.6. Hjärtat av klockan är ett automatverk, R763, med en kraftreserv på 80 tim och den är vattentät till 50 m. Denna klocka passar till de som gillar den enkla och tidlösa. Och det som verkligen gör den så läcker är armbandet som har detaljer i stål till svart high-tech ceramica, en perfekt kombo för både den manliga och kvinnliga handleden som vill ha en större storlek i läcker klassisk stil. Positivt är också den långa kraftreserven. 

Den sista är i samma storlek men har istället en mer vågad urtavla som är i en mustig gyllenbrun ton och det är en fröjd att se när ljuset slår in på tavlan. Den känns mycket levande och vacker, speciellt när den har 12 diamanter som index. Den bruna färgen, glittrande diamanter till de roséguldfärgade visarna och matchande boett är slående vacker i kombination till armbandet som också har stål med roséguldfärgad PVD till bruna länkar i high-tech ceramic. En klocka som är ytterst unisex, man kanske i första hand tänker att den är mest lämpad till kvinnlig handled men efter att ha provat den på manliga handleder blev det ytterst elegant och kändes som ett självklart val. Det som också är läcker med nya Centrix är att saffirglaset går ända ut i kanten av boetten, en snygg och avancerad detalj. Båda modellerna har automatverket caliber R763 med lång kraftreserv på 80 tim. Baksidan har safirglas som gör att man kan se urverket.

Svart ref: R30018152 Pris: 23 300 kr

Brun ref: R30017732 Pris: 32 100 kr

Sammanfattning

High-tech ceramic är inte bara snyggt för ögat med sin läckra finish utan den har också rena praktiska fördelar som vi nämnde tidigare i början av texten. Det är lättburna och eleganta klockor med automatverk och det finns även två modeller i vardera storlek utrustade med quartzverk om man skulle önska det. Rado Centrix har helt sin egen stil med härlig elegans. Alla klockorna har 3-stegsspänne 


Läs mer om klockorna hos Rado