Hands-on: Rado Captain Cook High-Tech Plasma Ceramic

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Tidigare i vår lanserade Rado ett flertal nya Captain Cook-klockor i deras trevliga High-Tech Ceramic boetter. Det var hög tid att vi på Eqotime fick bekanta oss lite närmare med ett mytomspunnet dykarur i uppdaterat format.


The basics

Rados dykarur Captain Cook lanserades år 1962. Ett verktygsur för sin tid med en boett som var vattentät ner till 220m. Originalet producerades under en ganska kort tidsperiod på 6 år och vissa uppgifter pekar mot att enbart ungefär 8,000 klockor producerades totalt.

År 2017 så återlanserade Rado sitt dykarur, och under de senaste åren har den producerats i en rad olika material och storlekar. Bland annat i en 37mm (och 42mm) stålboett, 42mm stora bronsboetter och de 43mm stora keramiska boetterna.


Rado har länge varit kända för sina keramiska klockor, framförallt i form av deras Ceramica-modeller som är de modellerna redaktionen starkast förknippar med varumärket. Förra året introducerades Captain Cook i keramisk boett för första gången i en rad olika varianter med semi-transparenta urtavlor.

Nytt för i år är två modeller i svart och grön keramik med matta urtavlor som finns tillgängliga på både länk och gummiarmband samt två modeller i High-Tech Plasma Ceramic på länk med antingen grå eller blå sunray-tavla och det är den sistnämnda vi har tagit en närmare titt på.

Boetten mäter 43mm i diameter, är 14,6mm tjock och är strax under 50mm lång. Det är en klocka med rejäl närvaro på handleden som ger ett robust intryck. Klockan har många likheter med ursprungsmodellen från 60-talet: välvd tavla, rött typsnitt för datumet och det lilla roterande ankaret strax under klockan 12 ovanför Rado-loggan. Vi har även stora och tydliga visare som är snarlika originalet.

Det som skiljer Plasma-modellerna från de ”vanliga” i keramik är att dessa har blivit behandlade i en ugn där vid en temperatur av 20,000 grader celsius bildas gaser som omvandlar vit keramik och ger boett och länk den lite gråblåa tonen som har en lite mer ”metallic” look. Plasma Ceramic versionerna har även polerade mittlänkar på länken.

Modellen är även ISO6425-certifierad och en ”true dive watch” samt vattentät ner till 300m.

Allt är dock inte tillverkat i keramik. Vridringen och kronan är tillverkade i stål och baklocket i titan. Även viklåset (trippelt sådant) är tillverkat i titan.

Tavlan är som nämnt välvd, och har en sunray-finish och är placerad under ett välvt safirglas som är antireflex-behandlat. Urtavlan ”lever” verkligen i olika ljusförhållanden och skiftar karaktär en hel del. Ibland var det lite svårt att avläsa klockan, framförallt att fånga på kamera, då det verkligen är en hel del som pågår när ljuset träffar tavlan under det välvda safirglaset.

Både visare och index är fyllda med SuperLuminova samt även triangeln i vridringsinlägget som också är keramiskt. Klockan lyser starkt i mörker med en blå färg.

Något vi saknar med länken är en microjustering, det kan vara lite knepigt att få till rätt passform och processen är lite mer tidskrävande då det är pressade stift i länken istället för skruvade sådana. Detta är något vi gärna ser att man utvecklar i kommande modeller.

Urverket är ett Rado kaliber 763 som i basen är ett modifierat ETA C07.611 (bas ETA 2824-2) som tickar på med 21,600bph och den något lägre frekvensen ger urverket en gångreserv på 80h. Det är inget extraordinärt urverk, ett ganska standard ETA-verk som är känt för sin tidshållning och robusthet.


På handleden

Det är en klocka som kräver sin handled, det är inget som går att sticka under stol med. Har man en normalstor handled (vi tänker 17,5cm) så sitter klockan bra om man kommer överens med höjden och känslan av klockan generellt. För oss med lite mindre handleder (tänk 16,5cm och mindre) så är det en pjäs som är lite svårare att bära upp.

Det vore väldigt intressant om Rado i framtiden tar fram dessa trevliga keramiska dykare i en mindre boett, 37mm vore nog idealt för entusiaster med smalare handleder.


Sammanfattande tankar

Vi är på det stora hela positivt överraskade av klockan. En keramisk dykare på en keramisk länk under 50,000kr är det nog inte många tillverkare som kan tävla med. Den har en fin finish och ser väldigt trevlig ut när man beskådar den på någon annans handled. Med det sagt så finns det utrymme för utveckling, bland annat vad gäller brist på microjustering i låset samt när det handlar om bärbarhet för mindre handleder.

Har du en normalstor handled eller gillar lite större klockor och då framförallt i keramik då tycker vi absolut att du bör ta en närmare titt på Rado Captain Cook High-Tech Ceramic Diver.

För mer information om klockan, besök Rados hemsida


Tekniska specifikationer

Märke: Rado
Modell: Captain Cook High-Tech Plasma Ceramic Diver
Referensnummer: R32144202 (blå urtavla)

Diameter: 43mm
Tjocklek: 14,6mm
Boettmaterial: Plasma High-Tech Ceramic

Urtavla: Blå sunray
Vattentäthet: 300M
Armband: Länk i keramik

Urverk: Rado 763 (modifierat ETA)
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 80h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 42,500kr