Hands-on: Panerai Submersible Elux LAB-ID – en ny lysande innovation

Text/foto: Mia Litström


Trots att klockvärlden är härligt traditionell strävar de ändå konstant efter att hitta nya innovativa material med sensationella mekaniska funktioner och det är just den kombinationen som gör det extra spännande med klockor.

Och just nu pågår en trend i att hitta nya sätt att få klockorna att lysa. Nyligen presenterade IWC en konceptmodell där hela boetten och armbandet är i luminiserande material, som vi har skrivit om tidigare och som ni hittar här. Den klockan är en konceptklocka och inte till försäljning. Däremot är nyheten från Panerai extra intressant, den har en helt ny ljusfunktion som gör att klockan kan lysa upp till 30 minuter via mekanisk elektricitet, ingen batteri, och där man kan aktivera ljuset när man vill, via ett knapptryck. Klockan lanseras i oktober och den kommer att gå att köpa men i begränsad upplaga och priset är också därefter. Modellen heter Submersible Elux LAB-ID och är limiterad till 150 exemplar med ett pris på 108 000 euro (RSP VAT inkluderat) där Panerais produktionsplan ligger på 50 exemplar per år under tre år.


Klockan förhandsvisades under Watches and Wonders bakom stängda dörrar där en stolt Jean-Marc Pontroué, VD Panerai, presenterade den nya Submersible Elux LAB-ID inför utvald världspress där jag var den enda inbjudna journalisten från Sverige. Fascinerande nog har den nya lysande funktionen tagit dem åtta år att utveckla för att hitta den perfekta utformningen och konstruktion för funktionen.

Varför de inte lanserade nya PAM01800 under Watches and Wonders beror på att de andra nyheterna under mässan skulle få ta all fokus och glänsa ordentligt, dessutom är datumet 15 juni är ett historiskt datum för Elux som är en teknik som Panerai patenterade 15 juni 1966, därav valet av  lanseringsdatumet som en hyllning till historiken.

Elux-tekniken har länge varit ett betydande instrument för den italienska flottan, där behovet av pålitlig och effektiv belysning är av största vikt. Dessa paneler var specifikt designade för att förbättra ljusstyrkan hos marina instrument. Deras användning var särskilt framträdande i viktiga områden som kommandocentraler och interna signalbrädor på fartyg. En anmärkningsvärd utveckling var deras användning för att skapa lysande gångvägar och skyltar för helikopterlandning på däck ombord på militära fartyg i den italienska flottan. Detta för att assistera vid nattlandningar eller i dåliga siktförhållanden.

För den nya modellen Panerai Submersible Elux har den stora utmaningen varit att få till den ljuskonstruktionen till ett litet urverk som ska få plats i en tålig boett som både är snygg, bekväm och lätthanterlig samt ha bra vattentäthet. Och dessutom att få ljuset att lysa under en längre tid och med bra effekt. Urmakaren som visade klockan berättade att till en början gav konstruktionen ljus men det varade bara i någon sekund. Så det har varit ett krävande arbete under år för att få ljuset att hålla längre och dessutom få tekniken vattentät. Urmakaren i fråga har varit med i projektet hela vägen och började på Panerai samtidigt som det drogs igång och idag känner han en oerhörd stolthet i över resultatet vilket tydligt framgick  när han berättade och visade oss klockan.

Nu till mer hur konstruktionen fungerar; ljusfunktionen är konstruerad så att man aktiverar den när man vill, så länge man har energi och det visas via en indikation ovanför kl. 6. Så via ett tryck på knappen placerad vid sidan av boetten vid kl. 8 tänds klockan. Och det är ingen risk att man aktiverar knappen av misstag utan det är ett ett rejält vippreglage över den som behövs öppnas för att man ska komma åt att trycka. 

Ljuset fungerar tack vare fyra energilagrande fjäderhus, totalt har klockan sex stycken, där fyra av dem är till för att kunna ge ljus och de andra två är för urverket som visar tiden. Så för att det ska ge ljus har den en mikrogenerator som omvandlar den mekaniska energin till elektricitet som ger ljus i micro-ledljus. Den kompakta 8 x 2,3 mm mikrogeneratorn har specialtillverkade spolar, magneter och en stator.

Klockan som är stor, 49 mm, har ett automatverk som ger energi, P.9010/EL, med 3-dagars kraftreserv. Och ljusfunktionen går också att ge mer energi om man så behöver, genom att vrida upp på kronan. Klockans storlek tar rejält med plats på min lite mindre handled men trots att den är för stor så är den ändå bekväm att bära. Detta mycket tack vare att boetten är i det lättare materialet också, som är ett egenutvecklat material, Ti-Ceramitech som är keramiserat titan som de har tillverkat i en mörkblå nyans. Materialet är cirka 44 % lättare än stål och är ett mycket reptåligt. Baksidan är stängd med en stor Elux logotyp samt med med limiteringens numrering. Och komiskt nog står det på provklockan att den är vattentät till 300 m men det är 500 m som är det rätta vilket är nytt för Panerai i år för alla deras modeller.

Detta är en riktigt rolig nyhet från Panerai som till en början är bara finns i denna avancerade modell men som eventuellt kan komma introduceras i fler modeller i framtiden. 



Läs mer om klockan hos Panerai