Hands-on med Panerais nyheter under Watches & Wonders

Text/bild: Mia Litström


Panerai tog rodret och presenterade fyra nya olika varianter av Radiomir, från trendig retrostil till högre nivå av både material och komplikationer. Eqotimes Mia Litström har tagit en närmare titt.

Panerai blickar bakåt i sin historik och lyfter fram sin oerhört viktiga modell Radiomir. Vi börjar med Radiomir Otto Giorni som har ett manuellt urverk, P.5000, med en kraftreserv på 8 dagar. Den är i storlek 45 mm och finns i två färger, blått (PAM01348) och brunt (PAM01347) där urtavlans färg går från en ljusare ton i mitten till en mörkare ut mot kanterna. Spontant känns den bruna mer vardaglig med sin färg och stil och den med blå urtavla passar till en mer dressad look med blått på urtavlan samt armband i samma färg. Intressant är att boetten är i deras så kallade e-steel som till en viss del består av återvunnet stål. Varje boett är handborstad vilket gör att varje klocka är unik och den borstade ytan ser man tydligt både på fram och baksidan av kanterna på boetten. Enkel snygg modell som också visar sekunder vid kl.9 i mindre urtavla. Det är den nyheten med lägsta pris som är 9,900 euro. 

Nästa nyhet är något för de som älskar vintagestilen. Radiomir California (PAM01349), som också har boett i e-steel, med det manuella urverket P.5000 med kraftreserv på 8 dagar. Det som är det roliga med den här är att det är första gången den finns i storlek 45 mm, historiskt sätt har den varit i 47 mm. Så nu är den något nättare och det som framförallt är grejen med modellen är urtavlan. Blandningen av romerska och arabiska siffror till den djupt härliga gröna färgen på urtavlan. Boetten är också handborstad vilket ger en läcker patina redan från start. Armbandet i ljusbrunt kalvskinn har också en härlig vintagestil där det också står på armbandet G.Panerai & Figlio som företaget hette från början. Priset är 12,500 euro.

Nu går vi över till guldet och vi börjar med en riktigt trevlig nyhet, Radiomir Quaranta Goldtech (PAM01026). Och precis som namnet avslöjar på italienska, Quaranta, fyrtio, är den i storlek 40 mm. Boetten som är i deras egen blandning av guld som heter Goldtech där de tillsatt platina och koppar vilket gör att den får en rödare och mycket varmare nyans. Det till den en sandborstad vit urtavla som gör klockan mycket elegant. Vid kl. 9 visar den sekunder och vid kl. 3 datum. Den har självklart öppen baksida där man kan se det automatiska urverket P.900 som är en tunnare typ av urverk, 4,2 mm, som gör att det här är märkets mest slimmade klocka vilket gör att den kvalar in till att vara en av Panerai’s elegantaste modeller. Guld till vit urtavla och brunt armband i alligatorskinn, det gör helheten sparsmakad och snygg. Men det stannar inte där, för om man byter till en färgstarkt armband får den en helt annan karaktär och kan nog tilltala och passa flera handleder, speciellt kvinnliga handleder. Priset är 18,500 euro.

Slutligen tittar vi på den mest avancerade. Det är Radiomir Annual Calendar som finns i två versioner. En klocka i deras eget guld, Goldtech, har blå urtavla (PAM01363) och den andra i platina med röd urtavla (PAM01432). De har automatiska urverk, P.9010/AC, som har en kraftreserv på 3 dagar. Storleken är 45 mm och vid kl. 9 visar de sekunder och sedan till det stora med den här modellen, vid kl. 3 visar de årlig kalender, dag och datum samt månadvisning som går runt boettringens insida. Visningen av detta är precist det som gör den här klockan. Den är maffig, det syns på långt avstånd att det är en avancerad klocka och dag och månadsvisningen är tydlig. Automatiskt rent mekaniskt ser urverket till att visa rätt i månaderna när det gäller 30- och 31 dagars, en gång per år, i slutet av februari behöver man ställa den. Mycket eleganta klockor som också kräver sin handled, för de är stora i storlek. Armbanden är i alligatorskinn. Den blå i guld har ett pris på 40,000 euro och den röda i platina 90,000 euro. 


Läs mer om klockorna hos Panerai