Med återvinning på agendan, Panerai eLAB-IDTM

Text: Britta Rossander


Panerais klocka Submersible eLAB-IDTM är tillverkad av 98,6% återvunnet material. Det är den högsta andelen återvinningsbaserat material som någonsin använts för att göra en klocka. De övriga 1,4 procenten är fjädern– för den klarar ännu ingen att göra i duglig kvalité av återvunnet material. Eqotime’s Britta Rossander har tittat närmare på modellen.

Det är genom denna klocka Panerai vill ta täten i rörelsen där det handlar om att göra tillverkningen av klockor mer miljövänlig. De hoppas samtidigt att arbetet ska smitta av sig på andra i branschen. I pressreleasen talar de mycket noggrant om vad de leverantörer de arbetar med heter, är placerade och att de gärna förmedlar kontakt. De leverantörer som de valt är dedikerade, arbetar småskaligt och har skapat återvinningsprocesser där man återanvänder råvaruavfall.


PAM01225

Submersible eLAB-IDTM är i och med sin blotta existens beviset för klockindustrin att kunna begripa att det är möjligt att göra en klocka med övervägande återvinningsbaserat material.  

– Vi bjuder in till samarbete med andra varumärken och partners för att skapa en mer hållbar framtid. Vi utmanade också våra leverantörer när det gällde att tillverka det vi ville ha, säger Allesandro Ficarelli, produktchef för Panerai och den person som hängivet driver detta projekt.

Vi talar över zoom under Watches & Wonders så tyvärr har jag inte kunnat klämma på klockan än. Den ser ut som en vanlig Panerai och det är bara loggan eLAB-ID ovanför klockan 6 på urtavlan som talar om vad det egentligen handlar om.

– Om våra konkurrenter och kamrater i Schweiz och runt om i världen vill ha kontakt med våra leverantörer för att använda samma material i sin produktion blir vi glada, säger Allesandro.


Alessandro Ficarelli, Panerai Product Director

Blueprint för miljötänk

På Panerai är man beredd att leda arbetet inom klockbranschen. Med Submersible eLAB-IDTM har de skapat en modell som kan fungera som en blueprint på materialsidan för andra att ta efter och vidareutveckla. Allesandro fortsätter:

– Vi vill inte vara den enda som gör det här, att agera ensam kommer inte att rädda världen. Men gemensamt kan vi sätta ribban. Visst, klockor är bara en liten del av det som bör tillverkas miljövänligt. Men pratar vi om det och visar att det går att göra skillnad hoppas jag att det bidra till en större diskussion och åtaganden från fler.

Dessa tillverkare har klarat att passera nålsögat hos Panerai. Allesandro berättade att de ställer enormt höga krav på sina leverantörer och följer upp arbetet nog så det inte passerar något halvhjärtat.

PAM01225

Diger lista av miljövänliga partners

Panerai är helt transparanta med vilka partners de jobbar med för att producera klockan. Så här följer en lista på Panerais leverantörer om någon till äventyrs skulle vilja tillverka en klocka av återvunnet material:

Siltronix ST är specialister på högteknologiska kiselprodukter och dess bearbetning. Inom ramen för Panerai Ecologico-projektet slog Siltronix ST ihop alla sina resurser och kunskaper för att kunna leverera en 100% återvunnen lösning för kiselkomponenter.

Sigatec är den främsta oberoende leverantören av kiselkomponenter för klockindustrin. Till Panerai har de producerade drivhjul och ankare.

Eramet EcoTitaniumTM, ett dotterbolag till Aubert & Duval, specialiserat på titanlegeringar. Den första klocka Panerai tillverkade av återvunnet titan visades 2018. Aubert et Duval har startat en produktionsenhet som kan leverera återvunnen titan i kvalitet som krävs för komponenter för rymdindustrin

ProCadrans har utvecklat tekniker för urtavlor av återvunnet material.


PAM01225

Monyco SuperLuminovaTM har expertis för att använda det värdefulla självlysande ämnet på urtavlor, visare och andra komponenter. Dessutom hjälpte Monyco till att samla in SuperLuminovaTM för återvinning.

RC Tritec är ledande inom tillverkning av självlysande material för klocktillverkning. Det självlysande pigment är mycket känsligt för vissa externa faktorer, vilket gör återvinningen svår. Det en komplicerad uppgift att uppnå jämn färg och ljusstyrka från det återvunna materialet.

RC Tritecs har gjort insamling av SuperLuminovaTM-skrot och klarat fixa återvinningen av det dyrbara pigmentet.

Novo Cristal, Panerais partner för safirglas där RSA Le Rubis är tillverkare. Produktionen av pulvret som används för kristallen och det spelade en central roll i förmågan att producera återvunna safirkomponenter.

Ugitech en fransk ståltillverkare som har kunnat erbjuda olika återvunna stålkvaliteter som svarade mot på Panerais specifika krav.

Morellato tillverkar band av återvunnen plast.Om klockan

Boett, urtavla och bryggor är gjorda i EcoTitaniumTM, en återvunnen titanlegering. På urtavla och visare sitter 100% återvunnet SuperLuminovaTM.

Kaliber PAM01225 P.900e sitter i boetten och det är bara balansfjädern som inte är tillverkad i återvunnet material. Verket visar timmar, minuter och små sekunder. Boettringen har markeringar för dykning (WR300 m) och färgen på luminovan under sandwichtavlan är ljusblå och matchar sömmarna på bandet.

Panerai har också ingått i ett samarbete med den mellanstatliga oceanografiska kommissionen från UNESCO (IOC-UNESCO) för att arbeta med havskompetensaktiviteter som en del av FN: s decennium med focus på havsvetenskap för hållbar utveckling (2021-2030). Detta projekt håller på att sjösättas och hur det kommer att göra skillnad för våra hav får jag återkomma till.