Ceralume, en helt självlysande klocka från IWC

Text: Mia Litström


Företaget har gedigen erfarenhet och kunskap inom konstruktion av klockor i keramik. Materialet har en stor fördel i och med att det är lätt och extremt hårt vilket också gör i att det är mycket reptåligt. Flera goda egenskaper som är bra för en bekväm och tålig klocka. IWC har lanserat ett flertal modeller i keramik genom åren där de nu har tagit fram en ännu mer avancerad modell som är helt luminiscerande och där de själva utvecklat materialet. 


Med det nya materielet, Ceralume, har de kombinerat pigment av Super-LumiNova med keramik i samarbete med det schweiziska teknologiska företaget RC Tritec. Kombinationen gör att hela boetten är läckert luminiserande i och med att det är en förening som fungerar som ett ljuslagrande batteri. Materialet absorberar ljusenergi från solljus eller konstgjort ljus som lagrar det tillfälligt och sedan avger den absorberade energin som synligt ljus. Och IWC själva säger att det lätt blåa ljuset håller i sig upp till 24 timmar vilket de noga har testat i deras eget mörkrumstest. Dessutom åldras inte materialet eller riskerar tappa sin ljuslagringskapacitet utan proceduren ska kunna upprepas oändligt antal gånger. 

Utvecklingen av Ceralume har tagit flera år under överinseende av Dr. Lorenz Brunner som är avdelningschef för forskning och innovation på IWC Schaffhausen. För det nya luminiserande Ceralume har de använt en vit Pilot’s Watch Chronograph 41 mm som ser riktigt spännande ut.

En av deras stora utmaningar har varit att hitta den perfekta homogena blandningen av råmaterialen eftersom partikelstorlekarna är olika och man vill undvika ansamlingar. Detta har deras ingenjörer kunnat lösa med hjälp av en speciell kulkvarnsprocess.

Ceralume är ett mycket spännande material, lysande keramik, som öppnar upp en helt ny värld för luminiscerande material. Än så länge är detta bara en konceptklocka så den går inte att köpa. Men som det är med koncept så visar de vad de kan och där de förhoppningsvis senare introducerar det för kommande kommersiella modeller.  


Läs mer hos IWC