Hands-on: Nyheter från Audemars Piguet

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström


Eqotimes Britta Rossander och Mia Litström tog en titt på Audemars Piguets nya modeller för första kvartalet 2023 under en touch and feel session i Amsterdam. Vi testade flera Royal Oak och Code 11.59 där särskilt en fångade vårt intresse på grund av verkkonstruktionens historik.


Audemars Piguet Code 11.59 Starwheel

Gammal komplikation i ny förpackning med Audemars Piguet Code 11.59 Starwheel i svart keramik och vitt guld. Trots sin storlek sitter den perfekt på handleden och är nästan som en perpetuum mobile med sina tre kupoler.

Mekanismen uppfanns under 1600-talet och låg fram till 1900-talet dold i boetterna. Audemars Piguet omtolkade den 1991 och började visa komplikationens mekanism väl synligt på urtavlan. Vandrande timmar är en horologisk komplikation som visar timmarna med hjälp av ett system med satelliter som dras längs en minutskala i form av en båge. Den föll i glömska men på sent 1900-talet återupptäcktes systemet och den ovanliga mekanismen fick namnet Starwheel och användes av Audemars Piguet i många modeller fram till början av 2000-talet. Systemet med vandrande timmar är också inspirationen för Urweks första modell UR .101 som kom 1997.

Starwheels comeback i Code 11.59 har det automatiska verket Caliber 4310 i boetten med 70 timmars kraftreserv och en vattentäthet på 30 meter. Tidsvisningen uppnås tack vare en central rotor som går ett helt varv på tre timmar och på vilken tre aluminiumskivor är fästa som roterar på sina egna axlar. Skivorna roterar längs sin egen axel, och när hela den centrala modulen roterar under dagen, kommer den aktuella timmen att visas av siffran som sitter högst upp. Motsvarande minuter indikeras av den lilla svarta triangeln bredvid den aktuella timmen, som pekar på minuttalet på det bågformade minutspåret som finns högst upp på klockan. Den centralt placerade sekundvisaren i vitt guld har en böjd spets för att komplettera den kupolformade profilen på de tre skivorna som är placerade under den.

Lite historik

Vandringstidssystemet går som sagt tillbaka till 1600-talet och upprinnelsen var en begäran av påven Alexander VII som led av sömnlöshet som förvärrades av att en klocka tickade. Därför beställde han en ”nattklocka” av urmakarbröderna Campani i Rom som var berömda för sitt sätt att våga ta sig an svåra uppdrag.  Han ville ha en klocka som skulle vara tyst och lätt att läsa av i mörkret. Bröderna Campani levererade den första klockan med vandrande timmar till påven där tiden avlästes på en halvcirkel i en bländare som var upplyst från insidan. Från slutet av 1600-talet introducerades denna komplikation i fickur utan bakgrundsbelysning. Under det följande århundradet blev dessa klockor prestigefyllda gåvor.

På 1800-talet började populariteten för komplikationen att avta men 1989 läste en urmakare från Audemars Piguet om systemet med vandrande timmar i en artikel i Journal Suisse d’Horlogerie. Detta var under den period när industrin insåg att ett sug efter klockor med mekaniska verk ökade. Man brukar säga att det var IWC’s evighetskalender från 1985 konstruerad av geniet Kurt Klaus var klockan som gav schweizarna tron på det mekaniska uret tillbaka efter det vi brukar kalla quartzkrisen. 

Tekniska specifikationer: 

Modell: Code 11.59 Starwheel
Referensnummer: 15212NB.OO.A002KB.01

Funktioner: Timmar, minuter och centrerad sekund
Boett: 41 x 10,7 mm i keramik och vitt guld

Tavla: Blå aventurin med svarta aluminium diskar

Band: gummiband med textilyta

Verk: Caliber 4310

Kraftreserv: 70 timmar


Royal Oak Offshore Selfwinding Chronograph i keramik 

Modellen Royal Oak Offshore introducerades för 30 år sedan. I samband med jubiléet har Audemars Piguet lanserat modellen med boett (42 mm) och band i kolsvart keramik. Audemars Piguets komposition för materialet är en väl bevarad hemlighet med det vi vet är att det delvis är gjort av zirkoniumoxidpulver kombinerat med ett specifikt bindemedel. Den homogena färgen uppstår när materialet kommer upp i 1 000 grader. 

Urtavla i svart Petite Tapisserie och vita markeringar och visare gör den till en säker designvinnare. Även knappar och krona är i svart keramik men på boettringen är det åtta skruvar i vitt guld som fäster den mot boetten. Datum vid klockan 3, sekunder vid klockan 6 och kronograftavlor vid klockan 9 och 12 gör tavlan väldigt snygg och skönt symetrisk. I boetten sitter Calibre 4404 med fly back funktion med rotor i rosé guld som syns under bakboettens safirglas.

Modell: Royal Oak Offshore Selfwinding Chronograph
Referensnummer: 26238CE.OO.1300CE.01 

Funktioner: flyback kronograf, timmar, minuter, liten sekund. 
Boett: 42 x 15,3 mm i svart keramik med bakboett i titan med safirglas. 

Tavla: Svart med petite tapisserie mönster

Vattentät: 100 meter

Band: Länk i keramik med viklås i titan

Verk: Caliber 4404

Pris: 70,000 CHF + skatt


Royal Oak Offshore Chronograph 43 mm i svart keramik och gult guld 

En rejäl bit som tar för sig med svart Mega Tapisserie-mönstret på urtavlan och liksom de flyttade kronografvisning vid klockan 3 och 9, liten sekund vid klockan 6 och datumfönster som är flyttar lite närmare kanten på urtavlan än på tidigare modeller. AP-monogrammet är placerat vid klockan12. Timmarkörena i gult guld och svart lack tycker vi ger urtavlan ett lyxigt utseende.

I boetten på denna iögonfallande klocka sitter Audemars Piguets senaste automatiska kronograf kaliber 4404, som först introducerades i modellen Code 11.59. 

Modell: Royal Oak Offshore Selfwinding Chronograph
Referensnummer: 26420CE.OO.A127CR.01 

Funktioner: flyback kronograf, timmar, minuter, liten sekund. 
Boett: 43 mm i svart keramik och gult guld. 

Tavla: Svart med mega tapisserie mönster

Vattentät: 100 meter

Band: Läderband i alligator med guldtråd

Verk: Caliber 4404

Pris: 60,000 euro + skatt


Code 11.59 i stålboett om 41 mm 

Sedan lanseringen 2019 har vi sett kollektionen Code 11.59 framförallt i vitt eller rosa guld. I år är det alltså dags för att låta stålet ta plats med en blandning av polerade och satinborstade ytor. Totalt ingår sex modeller (tre med kronograf och tre utan) i den nya kollektionen i färgerna blått, grönt och beige. 

Urtavlorna har fått mönster av den schweiziske guillochéspecialisten Yann von Kaenel. De är färgade av PVD (Physical Vapour Deposition) för de blå och gröna tonerna och med en galvanisk process för den beige nyansen som ger en illusion av att de är lite ”rökiga”

Snyggt är att timmarkörerna i vitt guld är som långa facetterade pinnar med Super LumiNova istället för de arabiska siffror som har funnits i kollektionen sedan lanseringen. Kronan av stål är mer rundad och för de två beige modellerna har den skydd i svart keramik. 

Modell: Code 11.59 Selfwinding
Referensnummer: 15210ST.OO.A348KB.01 (blå), 15210ST.OO.A056KB.01 (grön), 15210QT.OO.A064KB.01 (beige) 

Funktioner:  Timmar, minuter, centrerad sekund och datum. 
Boett: 41 x 10,3 mm i stål. 

Tavla: Blå, grön eller beige med guilloche mönster

Vattentät: 30 meter

Band: Gummiband

Verk: Caliber 4301

Pris: 22,700 CHF + skatt


Avslutningsvis två bilder på Code 11.59 Selfwinding Chronograph i grönt.

Läs mer om nyheterna hos Audemars Piguet