Hands-on: Audemars Piguets nyheter för 2024

Text/foto: Mia Litström


Audemars Piguet har släppt flera härliga nyheter för 2024 och Eqotime har besökt deras AP House i Amsterdam där vi fick titta på en del av deras nyheter. Nyheterna består av ett härligt spektrum av nya Royal Oak´s men även en utökning av kollektionen Code 11.59. Så vi kastar loss direkt och ger oss in i den tidlösa och ytterst välkända världen av Royal Oak´s.  


Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding 34 mm ref. 77450SR.OO.1361SR.03

Vi tar dem i storleksordning och börjar med den minsta. Trenden med mer nätta storlekar håller fortfarande i sig där nu Audemars Piguet släpper en riktigt snygg Royal Oak i storlek 34 mm i bicolor. Också en trend som har kommit tillbaka stort. Royal Oak modellerna är välkända för att vara rejäla men det finns även mindre storlekar och företaget har också en gedigen historik med att göra mindre modeller. Den minsta idag ligger på 33 mm och den har ett quartzverk. Den nya är på 34 mm, höjd 8,8 mm, med ett automatverk. Urtavlan är grå med det läckra Grande Tapisseriemönstret. Kombinationen stål och roséguld är slående läcker till modellens distinkta designform. 

Klockan visar timmar, minuter, sekunder och datum via ett fönster vid kl. 3. Visare och timmarkeringar är också fyllda med luminiserande material. Automatverket är caliber 5800 som har 50 tim kraftreserv och boetten är vattentät till 50 m. Just grå urtavla och bicolore i stål och roséguld gör den elegant och tidlös. Och utförandet bicolore finns sedan tidigare med vit urtavla som också är vackert, men med grå urtavla blir det mer sofistikerat och elegant. 

De kommer också lansera en version i roséguld med rosa urtavla men den fanns tyvärr inte på plats för oss att se. 


Audemars Piguet Royal Oak Frosted Gold Selfwinding 37 mm ref. 15550BA.GG.1356BA.01

En häftig nyhet att få se i verkligheten är deras Royal Oak Frosted Gold i storlek 37 mm, höjd 9,1 mm. Den är i gult guld och har en speciell yta på både boett och länk, döpt till Frosted Gold. Tekniken har de använt sig av tidigare och ytan får de fram genom att med en liten hammare banka länkarna och resultatet blir riktigt läckert där klockan på avstånd ser gnistrande ut som om det vore diamantströssel. Tillvägagångssättet är en äldre juvelerarteknik som har använts till tidigare Royal Oaks i både gult, rosé och vitt guld. Tekniken börjades användas i kollektionen 2016. Nytt med den här är den varma tonen på urtavlan, en gyllene färg med kraftig sundburst-effekt.

Så helheten är riktigt häftigt, varm ton till det gula guldet som gör den riktigt speciell. Den ”frostiga” tekniken är häftig och egen, man bör dock vara försiktigt med känsliga tyger som tunt siden eftersom den hamrade ytan är sträv och kan lätt rispa eller fastna i delikata tyger. Modellen har automatverket caliber 5900 som har en kraftreserv på 60 tim. Boetten är vattentät till 50 m. 


Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding 37 mm, ref. 15551OR.ZS.D344CR.01 & 15551BC.ZZ.D405CR.01

Nu går vi in på de gnistrande varianterna som är beströdda med diamanter. Två versioner, en i vitt guld och en i roseguld i storlek 37 mm.

Den ena sticker ut extra mycket med sin ljuvliga blå färg både på urtavla och armband. Boetten är i roséguld och på boettringen sitter 40 briljantslipade blå safirer och på resten av klockan finns 82 diamanter.

Den andra versionen, som också är i roséguld, med grön urtavla har totalt 122 vackra diamanter. Båda klockorna är i storlek 37 mm med en höjd på 9 mm. Båda har deras Grande Tapisseriemönstret på tavlorna. Klockorna är utrustade med ett automatverk, caliber 5900 som har en kraftreserv upp till 60 tim. De är också vattentäta till 50 m. Båda har även armband i alligatorskinn i en färg som matchar urtavlan och viklåset är även det snyggt dekorerat med 42 st diamanter. 


Audemars Piguet Royal Oak ”Jumbo” Extra-Thin Openworked 39 mm ref. 16204BC.00.1240BC.01

En riktigt häftig nyhet för den som gillar skeletterad urtavla där man ser urverkets hela härlighet och roligt med den är också att den är tunn, automatverket calibre 7124 har en tjocklek på endast 2,7 mm, så höjden på den här klockan är bara 8,1 mm. Dessutom är diametern på boetten bara 39 mm. Oftast kan den här typen av klockor vara ganska stora men den här har en ”openworked” urtavla i mindre storlek och är dessutom tunn vilket gör den bekväm att bära. Det läckra är också att den är helt i vitt guld, både boett och länk, som gör den extra häftig. Kraftreserven ligger på 57 tim och den här vattentät till 50 m.  


Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Chronograph 41 mm ref. 26240BA.OO.1320BA.02

Det här är en riktigt maffig flybackkronograf helt i gult guld. Och den har också en vacker varm ton med en gyllene urtavla med ”smoke-effekt” med det klassiska Grande Tapisseriemönstret. Storleken är 41 mm, höjden är 12,4 mm och hjärtat är ett automatverk calibre 4401 som har en kraftreserv på 70 tim och är vattentät till 50 m. Så det här är klockan för den som älskar en maffig kronograf i gult guld. Historiskt sett var den första Royal Oak-modellen i gult guld från 1977 (ref. 8638) avsedd för kvinnor och designad av Jacqueline Dimier – dåvarande chef för designavdelningen och skapare av kvinnornas Royal Oak som lanserades 1976. 

Vid den tiden växte efterfrågan på modeller i gult guld och både modellen “Jumbo” av Royal Oak (ref. 5402) och “Royal Oak III” i 35 mm (ref. 4100) gjordes också i gult guld. Men senare på 200-talet tog roséguldet över, men nu har återigen det gula guldet har blivit populärt.


Audemars Piguet Code 11.59

Fem år efter den första lanseringen av Code 11.59 lanserar de nu sju nya versioner i roséguld i storlek 38 mm och 41 mm. De två mindre i storlek 38 mm fanns tyvärr inte på plats men de är med ljusblå eller mörkblå urtavla. I den större storleken finns det två varianter med datumvisning vid kl 3 i färgerna grönt och blått. Och de sista är tre är kronografer i färgerna grönt, blått och svart där den svarta är något alldeles speciellt eftersom kombinationen svart och roséguld är riktigt läckert.

Kronograferna har ett automatverk med flybackfunktion, Caliber 4401 med en kraftreserv på 70 tim. Boettens höjd är 12,6 mm och vattentätheten ligger på 30 m. Den enklare varianten i storlek 41 mm med datumvisning har automatverk calibre 4302 med kraftreserv på 70 tim och den är vattentät till 30 m. Den minsta har ett automatverk calibre 5900 som har en kraftreserv på 60 tim. Alla är vattentäta till 30 m. 

Läs mer om nyheterna hos Audemars Piguet