Kaxig, färgstark och kanske svår att komma över – Audemars Piguets nya Royal Oak Chrono

Text: Britta Rossander


Audemars Piguet släppte före helgen ett antal nya klockor som vi fick se men inte röra. Francois- Henry Bennahmias (VD) hade bjudit in några skribenter till en digital presentation. Det rullar in digitala möten i klockvärlden just nu. Och de flesta vill inte att vi visar upp något förrän en vecka in i april. Men Francois, som gör allt på sitt eget, sätt rev av några godbitar redan i fredags kväll. Eqotime’s Britta Rossander var självklart med.

Här kommer en liten betraktelse över den absolut färgstarkaste guldklimpen. Royal Oak Selfwinding Chronograph i helguld med guldlänk och knallgrön tavla med mönster i Tapisserieteknik. Rutorna är denna gången lite mer framträdande än vad vi sett hos tidigare modeller. En klocka i form av en riktigt rejäl bit laddad med positivitet om man ser till färgerna.


Royal Oak Selfwinding Chronograph i roséguld. Limiterad till tio exemplar.

Det är ju många inredare som menar att det är fyra färger som styr oss ganska mycket. Fyra färger som fungerar som emotionella kompasser. Dessa färger är grönt, gult, rött och blått där grönt står för harmoni och gult för energi. Så den gamla barnramsan ”grönt är skönt och gult är fult” är det dags att kasta på soptippen.

Det var Sir Isaac Newton som komponerade det första färghjulet och det innehåller tolv färger. Han menade att grönt står för balans, harmoni och säkerhet och gult för optimism, motivation och intellekt.

Om nu färgernas karaktärsdrag smittar av sig på klockans bärare får vara osagt. Men inom heraldiken står guld för makt och den gröna färgen för frihet och hopp. Så man får hoppas att det finns hopp för de som lyckas komma över en guldklimp.


Helguldsversion i 18k gult guld.

Royal Oak Chronograph i guld
Massiv baksida på gulguldsmodellen.

Den ”tunga” Royal Oak Chronograph 41 mm i 18 karats gult guld, både boett och band. Till detta kommer en knallgrön urtavla med mönster i ”Grand Tapisserie”. Allt tillverkas i en limiterad upplaga om 125 exemplar. I boetten sitter Caliber 2385, med 50 meters vattentålighet och 40 timmars kraftreserv. Om man har budget och tur att hitta ett exemplar får man med både ett grönt band i kalvskinn och ett i gummi.


I roséguld med flying tourbillon.

Är det så att man skulle vilja ha hela paketet i roséguld så finns det. Men då bara begränsat till tio exemplar. Dessa har dessutom extra finesser då de kommer med såväl safirbaksida som flying tourbillon. Här har tavlan också ett tapisserie-mönster i sunburstform som utgår från klockan 6 där tourbillonen är placerad.

Härlig baksida med safirglas på roséguldsversionen.