Hands-on: En djupare titt på Hermès H08

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström


Hermès har de senaste åren investerat rejält i sin avdelning för klockor. I våras släppte de en helt ny kollektion med modellen Hermès H08 som start. De hoppas att den ska bli en lättburen vardagsklocka för många och hittills har ”touch and feel” inneburit goda recensioner. Eqotime’s Britta Rossander har tillsammans med Mia Litström tagit en rejäl titt på H08-kollektionen.


Seriös satsning

Klockan har flytande linjer, är robust och samtida genom sin sportinspirerade design med rund urtavla i boett med rundade kanter. Den är trots sin storlek lätt på handleden tack vare att boetten finns i titan eller kompositmaterial.Hermès H08 är utvecklad i ett internt samarbete mellan tre viktiga personer på Hermès. Véronique Nichanian, kreativ chef, Pierre-Alexis Dumas, konstnärlig chef för hela Hermès och Philippe Delhotal, konstnärlig chef för Hermès Horloger. Uppdraget var tydligt. Man ville ha en klocka som attraherar en ny kundgrupp, det ska vara en modell som kan utvecklas med flera komplikationer i framtiden.

– Det är därför som boetten är rätt generös i sin storlek. Vi får lätt plats med flera delar i kommande modeller, säger Laurent Dordet över ett skypesamtal vi har under den digitala mässan Watches & Wonders i våras. 

– Vi har kommit långt med vår klocksatsning men har mycket kvar att göra, säger Laurent.


Laurent Dordet

Det är 40 år sedan Hermès började med klocktillverkning. På den egna fabriken, La Montre Hermès, i Biel producerades initialt enklare klockor designade i Paris. Men för femton år sedan tog de ett stort kliv framåt inom Haute Horlogeri. Detta genom att investera 25 miljoner Sfr i urverkstillverkaren Vaucher. Ett systerföretag till Parmigiani, med bland annat verk för Richard Mille i sin portfölj. Detta innebar att Hermès nu kunde modifiera verken själva och komma ett steg närmare egna verk. (Läs mer om detta i senaste Out of Time Magazine)Kuddformad boett med trevliga specifikationer

Boettens formgivning, som i grunden är fyrkantig, har rundade hörn á la 1970-talsdesign. I praktiken är den kuddformad (39 x 39 mm). Dessutom är den utrustad med skruvad krona vilket gör den vattentät till 100 m. Modellen finns i tre varianter: klassiskt titan; svart DLC-belagt titan och med boett i Graphene, ett kompositmaterial som Richard Mille tidigare använt. Det har en vikt som är en sjättedel av stålets vikt men är 200 gånger starkare!Urtavlans modifierade arabiska siffror utstrålar Hermès. Datumfönstret vid klockan 4:30 har siffror som matchar. Den orange tippen på sekundvisaren, som har en kuddformad motvikt, är en sublim Hermès-hint. Den som tittar noga ser också att siffrorna 0, 3,4,6,8,och 9 också har fått en släng av det kuddformiga.

I boetten sitter det automatiska verket H1837, som lanserades 2012 och som är deras första egna verk. Kraftreserven är 50 timmar. Rotorn, som är synlig genom bakboettens safirglas, är självklart dekorerad med det upprepade H-mönstret som blivit en standard för varumärket.Tre val för boett finns. Titan eller svart DLC-belagd titan med svart eller orange gummiband, den senare finns även med titanarmband som har polerade mittlänkar. Blått eller svart band i antracit finns också. Den dyraste varianten är den med boett i ultralätt graphene i kombination med polerad ceramica och svart gummiband.

Visst sjutton är Hermès långsiktiga och envisa. De uppgraderar ständigt sina klockor och kämpar för att uppfattas som en riktig schweizisk klocktillverkare. Vilket de är och något de bevisar varje dag genom den höga kvalitén på sina produkter. H08 är ett intressant steg in i framtiden.